krmeljivo oko

Jedna od najčešćih žalbi vlasnika pri poseti veterinarskom oftalmologu je ,,krmeljanje’’, odnosno, iscedak iz oka koji se nakuplja u uglovima kapaka i doprinosi narušavanju estetskog izgleda ljubimca. Ovaj iscedak može da bude proziran, beličaste, žute ili žuto-zelene boje, u zavisnosti od toga o kakvoj se patologiji radi. 

Često, problem nije samo kozmetički, već mogu u obzir da dođu mnogo ozbiljniji poremećaji, koji zahtevaju redovnu medikamentoznu kontrolu.

Uzroci pojave krmelja

Krmeljanje, suzenje i iscedak iz oka se najčešće javljaju kao sekundarni problemi – postoji njihov primarni uzrok, koji je potrebno dijagnostikovati i otkloniti, kako bismo dobili čist i zdrav predeo oko oka. Ovaj problem se često javlja kod pasa određenih rasa, koje su sklone bolesti suvog oka (vestiji, engleski i francuski buldozi, mopsevi itd). 

Kod pasa, koji imaju deficit suznog filma (a suzni film je krucijalan za održavanje normalnog imuniteta i bakterijske mikroflore oka) dolazi do preteranog razmnožavanja sekundarnih mikroorganizama, koji dovode do pojave sluzavog, žuto – zelenkastog iscedka. Sa korigovanjem primarne bolesti, odnosno, kontrolisanjem produkcije suza, ovaj iscedak se gubi, a predeo oko oka postaje čist. 

Često se vlasnici pasa žale i na pojavu suzenja, odnosno, prozirnog iscedka iz oka, koji se uglavnom javlja u medijalnom (unutrašnjem) uglu kapaka. Ovaj problem najčešće pogađa rase koje su predisponirane alergijama tj. prati alergijske konjunktivitise. Kontrolom izloženosti alergenima i terapija i kontrola alergija, dovode do poboljšanja stanja. 

Takođe, začepljenje nazolakrimalnih kanala (kanali koji odvode suze iz konjunktivalne vreće u nosnu šupljinu), kao i anatomske karakteristike kapaka i orbite dovode do izlivanja suza preko margine kapaka, pri čemu se vlaži perokularna koža – predeo kapaka. U tom slučaju je potrebno isprati nazolakrimalne kanale, kako bi veterinarski oftalmolog pokušao da otkloni okluziju u kanalu, ukoliko ona postoji. U ovim slučajevima, mogu postojati i urođene anomalije nazolakrimalnog kanala koje je potrebno hirurški sanirati, ukoliko vlasnik to želi.

Ozbiljna i urgentna oftalmološka stanja kao što su ulceri (rane na rožnjači), perforacije rožnjače, ali i određena infektivna oboljenja mogu da dovedu do pojave iscedka. U ovim slučajevima, ,,krmeljanje’’, kako vlasnici to nazivaju, najčešće ide sa drugim znacima bolesti – žmirkanjem, zatvaranjem oka, čkiljenjem, bolnošću periokularne i okularne regije. Krmeljanje u ovom slučaju predstavlja indikator veoma ozboljnog stanja, koje zahteva hitnu posetu oftalmologu i urgentno terapiranje primarnog oboljenja, koje može da podrazumeva primenu lekova (topikalno i sistemski), ali čak i hirurško zbrinjavanje ulcera i perforacija. Ponekad je krmeljanje znak upale unutrašnjih struktura oka (uveitisa) pa je tada neophodno posetiti oftalmologa da bi se spasao vid i samo oko kao organ.

Ukoliko primetite pojačano suzenje, krmeljanje ili iscedak iz oka, nemojte ga zanemariti. Često je ovo indikator ozbiljnih stanja, koja zahtevaju posetu veterinarskom oftalmologu, uspostavljanje pravovremene dijagnoze i terapiju, koja ima za cilj otklanjanje primarnog uzroka, što dovodi do eliminacije krmeljanja i suzenja.

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box