stenci zlatnih retrivera rucaju iz posude

Možda neki vlasnici pasa misle da je posuda za psa jednostavno posuda kao i svaka druga, pa i ne obraćaju previše pažnje na to u čemu će svom ljubimcu poslužiti hranu. Ali da li je ovo razmišljanje zaista ispravno? Ne, nisu sve posude za pse iste! Različite posude napravljene su od različitih materijala. A u zavisnosti od kog su materijala, moramo naglasiti da su neke definitivno bolje od drugih. 

Postoji mnogo različitih vrsta posuda za pse, tako da vlasnicima pasa može biti teško da utvrde koja vrsta je pogodna za njihovog psa. Zato smo se potrudili da vam olakšamo ovaj proces. 

Pre svega, kada kupujete posudu za pse, neka razmatranja pored cene i estetskog momenta obuhvate i sigurnost, namenu, trajnost i lakoću čišćenja. Zaista, ako malo bolje razmislite, činija vašeg psa važan je deo njegovog osnovnog nutritivnog zdravlja.

U nastavku teksta otkrijte nekoliko vrsta psećih činija koje su dostupne na tržištu i upoznajte se sa njihovim prednostima i nedostacima.

Materijali su važni!

Po najnovijim istraživanjima, 2012. godine u nekoliko evropskih zemalja doneta je odluka da se sa tržišta povuku određene posude za hranu za kućne ljubimce od nerđajućeg čelika jer su bile radioaktivne. Detaljne analize i istraživanja nekih nezavisnih organizacija za zaštitu životinja identifikovale su olovo i prisustvo teških metala u drugim posudama za hranu za kućne ljubimce. 

Dakle, posuda vašeg ljubimca je veoma bitan proizvod i jako je važno obratiti pažnju na to od kog je materijala napravljena! Pas će iz nje jesti i piti više puta dnevno tokom celog svog života. Ješće nekad suvu hranu, nekad vitamine, jer vitamini su neophodni za pse, ali nekad će jesti i sirovo meso koje može biti izvor opasnih bakterija ukoliko se zadrži na nekom materijalu!

#1 Plastične posude za pse

Ako tražite nešto jednostavno i jeftino što će poslužiti svrsi, plastična posuda za pse možda jeste primamljivo rešenje. Posude od plastike mogu biti različitih oblika i veličina i neće se slomiti ako padnu. Tako da lako možete pronaći onu koja savršeno odgovara vašem psu. Međutim, plastične posude se uglavnom ne preporučuju mnogim psima. Evo i zbog čega!

Jedna od, da tako kažemo, zanemarljivijih mana plastičnih posuda jeste ta da su ove činije prilično lagane, pa ako je vaš pas proždrljiv, mogao bi lako prevrnuti posudu i napraviti nered po kući. Ok, ovo nije tako strašno. 

Ali, nedostatak koji nikako ne biste smeli da zanemarite jeste taj da plastika može biti štetna po zdravlje vašeg krznenog prijatelja. Naime, pas posude ovog tipa lako može da ogrebe ili da sažvaće obode i tako ostavi prostor za nakupljanje bakterija, naročito ako se hrani sirovom hranom (mesom). Jedino bezbedno rešenje ako se plastična posuda ošteti jeste da nabavite novu.

Pored oštećenja, neki psi mogu razviti alergiju na plastiku, što rezultira blagom kožnom reakcijom na bradi ili licu. Sve u svemu, najsigurnije bi bilo pronaći zdraviju opciju za serviranje obroka.

#2 Keramičke posude za pse

Keramika jeste bolji izbor od plastike, ali ima svojih nedostataka. Keramičke posude su relativno teške u poređenju sa drugim materijalima, što može predstavljati problem. Takođe, posude od keramike su daleko manje izdržljivije. Jedna pogrešan potez može oštetiti činiju. Ona se lako razbije, a i ako samo napukne može predstavljati opasnost od posekotina kako za vašeg ljubimca tako i za vas. Prosto rečeno, čim se ošteti više nije sigurna za upotrebu. 

Većina keramičkih posuda za pse ima prozirni sloj koji činiju štiti od bakterija. Ali, glazure koje se koriste za premazivanje keramike nekada su u prošlosti sadržale olovo, vrlo toksičan i opasan teški metal. Nažalost, olovo nije eliminisano iz svih keramičkih glazura ni danas. Ipak, keramika može biti opcija za neke vlasnike pasa.

 Ako vam se posude od ovog materijala sviđaju i želite baš jednu keramičku posudu, proverite da li je na njoj jasno označeno da je napravljena sa bezolovnom glazurom. 

Takođe, imajte na umu da se keramika može održavati čistom samo ako premaz ostane netaknut. Ako primetite bilo kakvu pukotinu na premazu, vreme je da zamenite tu posudu! Ove posude se obično mogu prati u mašini za pranje sudova, a dolaze u raznim oblicima, veličinama i bojama.

#3 Metalne posude za pse

Metalne činije za pse se mogu pronaći u različitim veličinama. Mnoge od ovih psećih posuda imaju gumeno dno koje sprečava posudu da klizi, pa će se izbeći pomeranje posude po podu ili prevrtanje dok vaš pas jede. Vrlo su jednostavne za čišćenje i ne sadrže bakterije.

Skoro svi se slažu da su najbolja opcija za hranu za kućne ljubimce upravo metalne činije. Veoma su izdržljive (neće napući ili se slomiti ako padnu), relativno su lagane i lake za nošenje. Međutim, ono što mnogi ljudi ne shvataju je da je nerđajući čelik (od kojeg se metalne posude uglavnom prave) vrlo opšti termin, pa misle da nije bitno za koju će se posudu odlučiti. No, to nije tako. Evo šta treba tražiti.

Postoji bezbroj vrsta nerđajućeg čelika i svaka vrsta ima svoje prednosti i nedostatke. Najčešći tip nerđajućeg čelika koji se koristi u proizvodima koji služe za prehranu naziva se nerđajući čelik tipa 304 (takođe se naziva nerđajući čelik 18/8). Neki proizvođači žele da smanje svoje troškove korišćenjem nerđajućeg čelika nižih klasa. Ovi jeftiniji proizvodi možda će biti odlični za vaš budžet, ali verovatno neće biti sjajni za vašeg ljubimca. 

Mnogi proizvođači ne otkrivaju lako vrstu nerđajućeg čelika koji koriste. Ovo je jasan znak da verovatno koriste lošiju klasu. Nikada ne kupujte proizvod od nerđajućeg čelika, a da ne znate od koje vrste nerđajućeg čelika je napravljen!

Niko ne dodaje olovo nerđajućem čeliku namerno. Niko ne dodaje radioaktivni metal u nerđajući čelik namerno. Ipak, primeri ovih zagađivača već su se pojavili na policama prodavnica. Najbolje posude za hranu za pse dolaze od proverenih kompanija koje se brinu o zdravlju vašeg ljubimca i koje testiraju svoje proizvode na moguće zagađivače.

#4 Staklene posude za pse

Staklene činije su po osobinama najsličnije keramičkim posudama. Samo što je staklena posuda još bolji izbor od kreamičke jer nema premaze koji u slučaju oštećenja mogu biti štetni po zdravlje psa. 

Ove posude jesu lomljive ukoliko padnu, ali neće biti velikih problema ukoliko se unutrašnje površine izgrebu, pa prema tome smatraju se jednim od najdugotrajnijih posuda. 

Možda jedna od najbezbednijih i najboljih opcija za serviranje obroka psima jesu staklene posude. Mnogi vlasnici hranu za pse čuvaju upravo u staklenim činijama.

Koje još posude za pse postoje?

Pored ovih, standardnih posuda za pse, postoje i neke koje su manje zastupljene na tržištu,  a mogu biti odlično rešenje. Evo o kojim činijama je reč. 

#1 Automatske posude za pse

Ako praktikujete takozvano slobodno hranjenje, možda ćete razmisliti o automatskoj posudi za pse. Postoje automatske posude za pse koje imaju programabilne električne komponente, ali jednostavniji modeli sastoje se od kontejnera u kome se nalazi hrana koja se izbacuje u plastičnu ili metalnu posudu - dok vaš pas jede

Automatske posude za pse su sjajne ako ne želite da brinete o vremenu hranjenja ljubimca, ali ukoliko imate psa koji mora jesti striktno određenu količinu hrane u određeno vreme, onda ovo nije opcija. A, da! Ove posude su jako nezgodne za čišćenje. :)

#2 Silikonske posude za pse

Ako tražite prenosnu posudu za pse, ali vam nije potrebna za čuvanje hrane, sklopiva silikonska posuda je vrlo zgodan predmet. Ove posude su dizajnirane tako da se skupljaju i otvaraju na način nalik harmonici.

Silikonske posude se mogu prati u mašini za pranje posuđa i relativno su izdržljive. Naravno, pas lako može uništiti silikonsku posudu. Najbolje je skloniti ove posude kada se ne koriste.

#3 Putne posude za pse

Putne posude za pse odličan su način da hranu ponesete sa sobom ukoliko idete na put ili dužu vožnju automobilom. Obično su izrađene od poliestera ili tkanine sa plastičnom ili najlonskom oblogom, mada su neke posebno dizajnirane od krućih materijala. Kada je posuda prazna može se spakovati tako što ćete je preklopiti kao bilo koju platnenu torbicu, što je čini lako prenosivom. 

#4 Biorazgradive posude za pse

Biorazgradive posude za pse su relativno nove na tržištu. Mogu biti napravljene od prirodnih materijala kao što su konoplja, bambus ili kukuruzni skrob. One jesu dosta izdržljive, ali ne mogu trajati večno.

Kako održavati higijenu psećih posuda za hranu i vodu?

Da li je potrebno da vam govorimo koliko su posude za pse prljave? Ne, nije dovoljno to što pas oliže svu hranu iz nje! Nakon svakog obroka bakterije iz usta psa ostanu na posudi. Vlasnici pasa posude za vodu i hranu svojih ljubimaca u proseku peru jednom nedeljno, a to nikako ne može biti dobro! Naročito ako se u ishrani koristi sirovo meso!

Stručnjaci savetuju da posudu za hranu operete nakon svakog obroka ili pre nego što psu hranu servirate. Dok se posude za vodu moraju prati svaki put kada svom ljubimcu dajete novu vodu za piće. Apelujemo na sve vlasnike kućnih ljubimaca da ne zanemaruju higijenu psećeg posuđa jer je ona od ključnog značaja za opšte zdravlje psa! Uvek, ali uvek psu hranu i vodu nudite iz čistih posuda!

Većina posuda za pse je danas prilagođena pranju u mašini za sudove, međutim ovaj način pranja drastično smanjuje vek trajanja činije. Najbolje je pseće posude prati ručno, mekanom stranom sunđera (kako bi se izbegla oštećenja) i nekim prirodnim sredstvom kao što je na primer soda bikarbona ili jabukovo sirće. Treba izbegavati druge hemikalije i deterdžente.

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box