braon haski sneg

Psi su vekovima bili čovekovi najbolji prijatelji i poznati su po svojoj odanosti i poverenju.

Postoje različite rase sa različitim karakternim osobinama, što olakšava odabir psa koji najviše odgovara vašem životnom stilu. Ako živite u malom stanu u centru grada i nemate dovoljno vremena za duge šetnje i igru u prirodi, ključno je da izaberete ljubimca koja može živeti srećno u malom prostoru.

U ovom tekstu otkrivamo vam rase pasa koje najviše uživaju u prirodi i uopšte nisu pogodne za život u gradu.

Border koli - za ljubitelje dinamičnog života

Border koli je inteligentna i energična rasa koja voli da trči i igra se. 

Prvobitno su uzgajani za čuvanje stoke, a ovi psi su dobro poznati po svojoj okretnosti i poslušnosti.

Zahtevaju dosta fizičke i mentalne stimulacije, što ih čini odličnim izborom za ljubitelje prirode i sportskih aktivnosti. Međutim, zbog visokog nivoa energije i sklonosti da laju, Border koliji nisu najbolji izbor za male gradske stanove.

Potrebno im je puno prostora za trčanje i igru i mogu postati destruktivni ako se ostave sami na duži period.

Sibirski haski - najveći fan zime

Sibirski haski je još jedna rasa koja mnogo voli prirodu. Ovi psi su prvobitno bili uzgajani za sankanje i imaju jaku radnu etiku, što ih čini idealnim za aktivnosti na otvorenom.

Sibirski haskiji su poznati po svojoj izdržljivosti i uživaju u hladnom vremenu, što ih čini odličnim izborom za ljubitelje prirode. Međutim, oni nisu pogodni za gradski život jer im je potrebno mnogo prostora i vežbanja, a imaju tendenciju da laju, zavijaju i kopaju, što može biti ometajuće u stambenoj zajednici.

Zlatni retriver - omiljeni porodični pas

Zlatni retriveri su poznati po svojoj druželjubivosti i tretiraju članove svoje “ljudske porodice” sa posebnom nežnošću, što ih čini odličnim izborom za porodice sa decom.

Ipak, nisu idealni za stanove jer previše vole da se igraju i trče, a njihova veličina i visok nivo energije čine ih neprikladnim za male gradske stanove. Potrebno im je puno vremena i prostora za trčanje i igru, a njihova veličina može biti problem u malom životnom prostoru.

Nemački ovčar - zaštitnički nastrojen prijatelj

Nemački ovčar je lojalna i zaštitničkapastirska rasa koja je poznata po svojoj inteligenciji i poslušnosti.

Ovi psi su odlični saputnici za entuzijaste koji vole da provode vreme napolju i često se koriste kao radni psi, na primer u policiji ili vojsci. Međutim, njihova veličina i sklonost lajanju ne čine ih idealnim za gradski život. Potrebno im je puno prostora za trčanje i igru i mogu učiniti materijalnu štetu i postati agresivni ako se ostave sami u zatvorenom na duži period.

Labrador retriver - obožava druženje

Labrador retriver je još jedna popularna rasa koja voli prirodu.

Ovi psi su poznati po svojim prijateljskim i ljubaznim ličnostima, što ih čini odličnim izborom za porodice. Odlični su za sve koji provode mnogo vremena napolju i bave se šetnjom ili trčanjem, jer je i njihova najdraža aktivnost upravo trčanje i igra.

Međutim, njihova veličina i visok nivo energije čine ih neprikladnim za male gradske stanove i mnogo će se bolje osećati ukoliko budu živeli na selu i imali prostrana dvorišta i livade neophodne za ispunjen pseći život. Potrebno im je puno prostora, te njihova veličina može biti problem u malom životnom prostoru.

Bernski planinski pas - velike maze

Bernski planinski pas je velika i nežna rasa koja voli da bude na otvorenom.

Ne dajte da vas prevasri njihova veličina, oni su veoma lojalni i poslušni psi koji vam neće praviti probleme. Prvobitno su bili uzgajani u Švajcarskoj za čuvanje.

Bernski planinski psi nisu pogodni za život u gradu zbog svoje veličine i potrebe za dosta vežbanja.

Rodezijski ridžbek - oštroumni lovci

Rodezijski ridžbek je velika rasa koja voli da trči i igra se.

Ovi psi su prvobitno uzgajani za lov i poznati su po svojoj agilnosti i inteligenciji. Obožavaju igru i trčanje a kako potiču iz Rodezije, ne smeta im vruće vreme, te ih slobodno možete voditi na odmor i u avanture leti. Međutim, njihova veličina i sklonost lajanju čine ih lošim izborom za gradove.

Osim što laju, oni kao rođeni lovci vole i da kopaju, te je bolje držati ih u velikom dvorištu i pružiti im priliku da istražuju, kako ne bi bili destruktivni u stanu i pravili štetu.

Ako tražite psa avanturističkog duha morate uzeti u obzir neku od rasa koje smo vam upravo predstavili. Ipak, imajte u vidu i svoj životni prostor, njegovu veličinu, svoj način života kao i koliko ćete zaista vremena moći da posvetite ljubimcu, kako biste bili sigurni da im možete pružiti odgovarajuću negu i pažnju kakvu zaslužuju!

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box