beba i kuca leze na tepihu

Deca vole kućne ljubimce, pogotovo pse i mačke. Oni su umiljati, prijateljski raspoloženi i neverovatno slatki, posebno dok su mali. Zato se skoro svaki roditelj, pre ili kasnije susretne sa pitanjem svog deteta da li hoće da mu nabavi psa, mačku ili neku drugu životinju. 

Između deteta i životinje, posebno psa, javlja se ljubav i razumevanje. Takođe, kućni ljubimac kod mališana može podstaći razvoj odgovornosti. Svakodnevna briga, redovno hranjenje, šetnja i igra sa životinjom su izuzetno korisne aktivnosti za svako dete. 

Međutim, da li je zaista dobra ideja pored malog deteta imati i mačku ili psa u stanu, odnosno nekog drugog kućnog ljubimca? Šta kažu istraživanja? Dajemo vam nekoliko razloga za i protiv životinje u stanu u kome žive i deca.

Šta ćete morati da radite ako se odlučite za psa ili mačku kao kućnog ljubimca? 

Naravno, psi i mačke su najčešći kućni ljubimci, pa će o njima biti i najviše reči u ovom tekstu. Pre nego što krenemo sa razlozima zbog kojih bi trebalo da imate kućnog ljubimca, treba da znate da uzgajanje pasa i mačaka u stanu može biti prilično izazovno. Da biste čuvanje kućnog ljubimca učinili lakšim ali i pravilno postupali sa životinjom dajemo vam nekoliko saveta.

Kao prvo, važno je uzeti u obzir vrstu ljubimca kojeg biste čuvali u stanu i njegov temperament. Neke životinje su više a druge manje prijateljski nastrojene i manje strpljive. Jedne zahtevaju više pažnje i treninga, a druge manje. Tako na primer, ako želite da detetu nabavite psa razmislite o rasama koje su najbolje za malu decu. Sa druge strane, psi koji su rastom niži su uglavnom pogodniji za čuvanje u stanovima, mada i veće rase mogu biti prilično zahvalne, pod uslovom da živite u stanu veće kvadrature. 

Bez obzira za koju rasu se odlučite, imajte na umu da ćete morati redovno da šetate psa i da mu morate dati dovoljno prilika da potroši svoju energiju, baš kao i detetu za igru. Da se istrči i da na taj način održava svoje fizičko zdravlje na dobrom nivou. 

Takođe, moraćete da mu obezbedite i pravilnu i uravnoteženu ishranu. Starost, veličina i aktivnosti vašeg ljubimca su od ključne važnosti kako biste znali koliko hrane treba da mu date. Krupnije i aktivnije rase pasa zahtevaće i više hrane na dnevnom nivou. Pravilna ishrana omogućiće vašem psu ili mački zdraviju kožu, lepšu dlaku i generalno bolje zdravlje. 

  

Dalje, moraćete da uredite prostor u stanu za svog kućnog ljubimca. Odredite psu mesto na kojem će spavati. Udoban jastuk postavite na mirno mesto u uglu dnevne sobe tako da vam neće smetati da se neometano krećete stanom. Igračke i rekvizite koji su namenjeni za igru životinje postavite u blizini njegovog mesta za odmor. 

Takođe, postavite i činiju sa peskom i toalet podlogu u uglu stana gde će pas, odnosno mačka vršiti nuždu. Treba da znate da navikavanje štenaca da vrše nuždu na određenom mesto zahteva vreme ali i živce. Budite uporni u procesu navikavanja.

Moraćete da odvojite kutak za vašeg ljubimca i malo prilagodite ili adaptirate stan za njega. Dobro bi bilo i da ukoliko ste u mogućnosti nekim pregradama ili vratima obezbedite da životinja ne ulazi u kuhinju ili vašu radnu sobu, na primer. 

Svakako ćete morati zbog same životinje, ali pre svega zbog zdravlja deteta, da redovno vodite vašeg kućnog ljubimca kod veterinara. Redovna vakcinacija je obavezna i morate je obaviti kod veterinara. Kontrola buva i krpelja je nešto što možete raditi i sami.

Higijena u stanu 

Jedan od ključnih aspekata kada su u pitanju kućni ljubimci u stanu je održavnje visokog nivoa higijene. Dok je radost koju osećaju deca i ljubav koju im kućni ljubimci uzvraćaju neupitna, briga o higijeni doma i životinja koje žive u njemu mora da bude na najvišem nivou kako bismo osigurali zdrav život. 

Dlaka koju psi i mačke kao najčešći kućni ljubimci ostavljaju svuda po stanu je često najveći problem. Životinje koje imaju dugu dlaku su znatno podložnije linjanju. Kako biste stan održavali urednijim moraćete češće da ga čistite i da usisavate tepihe. Na svu sreću, postoje tepisi sa kojih se lako sakuplja dlaka životinja a prilagođeni su deci. Prednost je i to što ovakvi modeli tepiha za decu imaju antialergijska svojstva. 

Higijena šapa je takođe od velikog značaja, posebno ako imate psa. Nakon šetnje, naročito ako je napolju kiša i mokro, potrebno je vlažnom maramicom obrisati šape vašeg ljubimca. 

Ako imate životinje koje žive u kavezu, neophodno je da kavez redovno čistite. 

Zašto je dobro da dete ima kućnog ljubimca? 

Sada kada znate koje sve obaveze ćete  imati prema psima, mačkama i drugim kućnim ljubimcima dok su u stanu, evo i nekoliko prednosti koje oni donose kada su deca u pitanju. Sigurni smo da su benefiti brojni, a mi navodimo samo one najočiglednije. 

Deca koja odrastaju uz kućne ljubimce su zdravija

Druženje dece i životinja, posebno pasa, ima brojne benefite po zdravlje mališana. 

Veliki broj istraživanja potvrđuje da kućni ljubimci imaju pozitivno dejstvo na imuni sistem deteta. Finski istraživači su 2012. godine predstavili rezultate ispitivanja koje je dokazalo da su mališani koji za kućnog ljubimca imaju psa manje podložni oboljenjima respiratornih organa. Isto tako, studija iz 2015. godine koja je objavljena u časopisu JAMA Pediatric dokazala je da je za čak 13% smanjen rizik od astme kod dece koja od prvih godina života za kućnog ljubimca imaju psa.

Aktivniji način života

Briga o životinjama, ali i igra sa njima podstiče aktivniji način života. Deca koja imaju pse u proseku desetak minuta dnevno su aktivnija od svojih vršnjaka koji nemaju kućnog ljubimca. Možda to ne izgleda mnogo na dnevnom nivou, ali na nedeljnom to je jedan i po školski čas fizičkog vaspitanja! 

Psi zahtevaju svakodnevne šetnje i obožavaju da trče i igraju se sa decom. Oni svojim pogledom i mrdanjem repa jednostavno mame i motivišu decu da ih izvedu vani. Isto važi i za odrasle, pa biste i vi dok vežbate i trčite napolju uvek imali društvo.

Deca koja imaju kućnog ljubimca su srećnija

Jedna od najvećih prednosti posedovanja kućnog ljubimca u ranom detinjstvu je to što su deca srećnija. Dokazano je da interakcija sa životinjama podiže nivo serotonina i dopamina, hormona sreće i zadovoljstva.

Pa čak i da ostavimo nauku po strani i uzmemo samo igranje, zabava koju psi, mačke ili druge životinje pružaju deci, sigurno će im ulepšati dan. Odrastanje uz kućnog ljubimca može obogatiti život mališana na mnogo načina. 

Deca postaju odgovornija

Naučiti decu da budu odgovorna nije lak zadatak. Teško je nagovoriti većinu dece da nameste svoj krevet, operu zube ili počiste svoju sobu. Međutim, briga o psu, mački ili papagaju je veliki motiv i šansa da mališani nauče da budu odgovorni. 

Pre nego što ljubimac uđe u vaš stan, napravite dogovor sa detetom da je on njegova briga i da ćete mu vi pomoći samo u nekim situacijama kada mališan nije u mogućnosti. Većina dece odmah prihvata takav dogovor, ali jedan broj njih se kasnije ne pridržava istog. Zato je važno da ne popustite u svojoj nameri da naučite decu šta znači biti odgovoran. 

Emocionalna inteligencija

Briga o životinjama, i generalno o drugom živom biću učiniće da vaše dete postane saosećajnije. Hranjenje, šetanje, četkanje i čišćenje su stvari koje će vaši mališani morati da rade voljno ili sa manje volje ukoliko žele da imaju kućnog ljubimca, osim, naravno, ako još uvek nisu suviše mali. 

Životinje jednostavno ne mogu same da pripreme hranu ili sipaju vodu u svoju činiju. One se uvek oslanjaju na čoveka. Njihova zavisnost od ljudi, odnosno dece koja će se brinuti o njima, izaziva empatiju i saosećanje kod mališana. Na taj način deca postaju emocionalno inteligentnija. 

Na kraju svega, možemo zaključiti da kućni ljubimci, a pre svega psi, donose jako puno benefita u procesu odrastanja deteta, ali i kada je u pitanju detetovo zdravlje. Naravno, održavanje higijene i redovna poseta veterinaru je nešto što se podrazumeva. Pa ako vi, vaše dete ili drugi članovi porodice nemate zdravstvenih problema koji se mogu pogoršati zbog toga što će se u vašem stanu naći jedna životinja, onda je svakako dobra opcija da nabavite, pticu, mačku ili psa. Vaše dete će, sigurni smo, biti srećnije, a njegovo vreme ispunjenije. 

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box