Dobro došli, gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

Tema: Povreda kičme? mače 1mesec

Povreda kičme? mače 1mesec 21 avg 2013 22:59 #4602

  • tsutomu
  • tsutomu's Avatar
  • VAN MREŽE
  • Fresh Boarder
  • Poruka: 1
  • Karma: 0
Poštovani,
molim za odgovor...
Prekjuče mi se malo mače povredilo tako što je bilo u delu automobila gde se nalazi motor, pa je pri polasku auta pokušalo da izađe i tada se nešto desilo, da li je zgaženo (ne verujem) ili je izlaskom iz tog dela pored točka nešto uhvatilo zadnje noge pa je zarotiralo telo i tako povredilo kičmu, ili nešto treće - nisam siguran.
Mače od tog trenutka više nije moglo da koristi i pomera zadnje noge i rep.
Bili smo ubeđeni da je povreda velika i da trebamo odmah uspavati mače, dok nismo primetili da mače prede (iako zna da prede i zbog stresa ovo nije bilo to), nema bolove uopšte i raspoloženo je, jede, pije, sisa, ima malu i veliku nuždu redovno i bez problema. Ali problem je naravno to što ne može da pokreće zadnje noge i rep.
Takođe, sa desne strane na gornjem delu, pola cm od kičme, iza prednjih nogu (gde su povezane sa kičmom) je juče dobilo otok, pretpostavljam da je tu došlo do povrede.
Inače mislim da mače ne oseća bol, nisam rekao ali mače ima možda mesec dana, možda malo manje.
Noge su mu potpuno opuštene, ono je i danas i juče bilo jako raspoloženo i prelo je, odlično je jelo i pilo, vršilo nuždu, nije imalo bolove.
Da li je ovo povreda trajne prirode, pošto nemamo rentgen u bližoj okolini nismo mogli da ispitamo o čemu se radi tačno i 100% znali kakve su prirode povrede.
Veterinar nije dao nikakvo konkretno objašnjenje pa me interesuje vaše mišljenje, kakvu terapiju biste prepisali za eventualnu pomoć oporavku u ovoj situaciji kada je vrlo verovatno kičma oštećena, ili je možda samo veća trauma i otok u pitanju?
Ako može i savet kako postupati sa mačetom, ono se i sada kreće, na prednjim nogama, dok zadnje vuče po podu, mada smo ga mi umirili jako za ovih par dana, pažnjom, maženjem, hranjenjem, zanimacijom, tako da ga navikavamo da leži veći deo dana kako ne bi opterećivalo kičmu.
Molim za iskren i profesionalan savet i hvala puno unapred!
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Povreda kičme? mače 1mesec 23 avg 2013 00:12 #4605

  • Hardvet
  • Hardvet's Avatar
  • VAN MREŽE
  • Moderator
  • Poruka: 999
  • Primljeno zahvalnica: 156
  • Karma: 48
Vrlo nezahvalno za dijagnostiku i terapiju bez rendgena, znate i sami. Za preko tastature, narocito.
Klinickim pregledom i bez ikakve dodatne opreme je moguce donekle sa sigurnosu tvrditi da li je doslo do teske traume kicmenog stuba i u kom delu. Otok koji spominjete( "iza prednjih nogu")najverovatnije nije povezan sa paralizom zadnji nogu i repa, i verovatno predstavlja izolovanu povredu.
Usudio bih se da kazem da to mace ne treba otpisivati i osuditi na smrt pre nego mu se da sansa za oporavak. Vec smo pisali nekoliko puta na forumu vezano za takve povrede... Cuda su moguca i cuda se tu cesto desavaju. I bez sredstava za sofisticiranu dijagnostiku, veoma skupih hirurskih procedura i slicno, uz pravilnu terapiju, desava se da pomak u zdravstvenom stanju zivotinje, kao i oporavak iste, prijatno iznenadi i nas same.
Rok u kome se ocekuje da se primeti poboljsanje stanja je od 4 nedelje do potpune rehabilitacije( ako do nje dodje) za nekoliko meseci.
Narocito olaksavajuca okolnost je sto je zivotinja jako mlada.
Terapiju moze propisati bilo koji kolega, i terapija nije slozena sto se medikamenata tice.
veterina.info ***prvi i najveci***
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box