Dobro došli, gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

Tema: savet za macu koja je pala sa 4.sprata

savet za macu koja je pala sa 4.sprata 31 maj 2014 20:30 #5293

 • Nedaaa
 • Nedaaa's Avatar
 • VAN MREŽE
 • Fresh Boarder
 • Poruka: 1
 • Karma: 0
Postovani....
Zanima me Vase misljenje u vezi mace.
Stara je 10 meseci. Pretrpela je tezak pad sa 4.sprata na beton. Odmah smo je odveli kod veterinara jer je bila u jako losem stanju (nepokretan zadnji deo tela, krv iz usta i nosa, otezano disanje). Veterinar je rekao da ima rupturu pluca i da je to razlog krvarenja. Odmah je dobila terapiju i nakon dva sata krvarenje je prestalo. Sutradan je uradjen rtg i ustanovio je prelom prednje leve sape i sumnjao na povredu jednog slabinskog prsljenja. Ne pomera zadnje noge, ali je pocela da reaguje na dublji ubod iglicom i reaguje cimanjem noge na stisak sapice, sto kaze da je dobar znak. Vitalni organi nisu ugrozeni, pocela je da jede, piski normalno i juce je pocela da kaki. . Danas je 6.dan od povrede. Macu smo juce doveli kuci, mnogo je srecnija i opustenija. Sto se tice tog vrsenja fizioloskih potreba ona sve to obavlja u lezecem polozaju jer nije u stanju da se dovuce i udje u posudu gde joj je posip. Plasim se da li je to sve nevoljno i nekontrolisano ali videcemo sve kada pocne da uspostavlja funkciju zadnjih nogu. Sto se toga tice, dosta dobro reaguje na stisak sapica i na povlacenje nogica-istezanje, jer pruza otpor misicima i sama ih naprezanjem u kuku povlaci ka sebi. Ja se nadam da je to dobar znak. Po kuci se vuce-puzi i to sve snagom prednje desne noge jer joj je i leva sapica polomljena. Mnogo mi je tesko gledati je kako se muci ali sa druge strane drago mi je jer vidim da je borac i sto ima toliku volju da se pokrene. S vremena na vreme, uglavnom posle toga kada se vuce po stanu, i kada je vratim da lezi, tresu joj se i podrhtavaju prednje noge i blago prednji deo tela. To sve na momente i onda se smiri. Ne znam da li je to od stresa ili postoji neki drugi razlog. Zanima me da li mozete dati bilo kakve prognoze za povratak normalne funkcije zadnjih nogu? Hvala unapred! Veliki pozdrav!
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

savet za macu koja je pala sa 4.sprata 01 jun 2014 00:50 #5294

 • Hardvet
 • Hardvet's Avatar
 • VAN MREŽE
 • Moderator
 • Poruka: 999
 • Primljeno zahvalnica: 156
 • Karma: 48
Prelom leve sape je verovatno saniran imobilizacijom (ucinjeno da taj deo tela bude nepokretan do sanacije preloma). Ako nije, potrebno je.
Nakon tog puzenja i vucenja po stanu u neprirodnom polozaju, zivotinjica je toliko iscrpljena da je to tresenje i blago podrhtavanje verovatno posledica napora i umora, i to bih u datim okolnostima podveo pod normalno.
Da je inicijalna dijagnoza bila tacna( ruptura pluca), sad se ne bi dopisivali na forumu...
Za svaki slucaj proveriti da li ima otok u predelu pluca i od prednjih pari rebara ka vratu( sustavi otok na dodir, i osecaj kao da se pipa fudbalska lopta). Ako svega ovoga nema i disanje je normalno, nema ni rupture...
Zivotinja treba da odmara, najbolje joj suziti prostor u kome se nalazi, da ne bi imala potrebu da se bespotrebno trosi pokusajem da se krece. Mir, tisina koliko je moguce, i bez prejakog svetla. Ljubav i komunikacija( dodirom, glasom) sa njom normalno.
Prognosticki povoljni znaci su da je pocela da jede, i da vrsi fizioloske potrebe.Reagovanje na ubod, stiskanje sape i jos neke probe senzibiliteta su takodje jako povoljni znaci.
Unutrasnji organi i sistemi organa su jos uvek ugrozeni usled pretrpljene traume( potres, udar). Jednostavno, dobro je da takvih posledica vec nema, ali mogu se javiti i nakon nekoliko nedelja. Ne pricam ovo radi plasenja, vec zato sto mogucnost postoji. Mogucnost je puno redja od akutnog otkazivanja rada organa odmah nakon traume.
Najteze pitanje: povratak normalne funkcije zadnjih nogu i vracanje osecaja za vrsenje nuzde. Niko tacno ne moze da prognozira tako nesto. Ako pogodi, pogodio je cistom srecom. Neophodna je udarna terapija koja se odnosi na terapiju nerava bar 20 dana, a neki okvirni rok u kome se moze ocekivati da situacija ide na bolje je cak do 3, nekad i 4 meseca.
Moje iskustvo: macke su cudo, i cuda od njih sto se oporavka od ovakvih trauma tice, za mene vise cudo ne predstavljaju.
Na zalost, na kraju moram da kazem da vlasnik zivotinje mora biti odgovoran za ovakve situacije, jer zivotinja sigurno nije bila bezbedna, cim se ovo moglo desiti. Strasna i brutalna opomena da nema opustanja. Jesu zivotinje pametne, ali im je nasa briga neophodna.
veterina.info ***prvi i najveci***
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: Nedaaa

Oglasi za posao

veterina.info fan box