Dobro došli, gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

Tema: TELE NE MOŽE USTATI NA NOGE, molim Vas pročitajte, svaki savjet je dobrodošao

TELE NE MOŽE USTATI NA NOGE, molim Vas pročitajte, svaki savjet je dobrodošao 08 okt 2018 22:26 #16580

 • Pčelica
 • Pčelica's Avatar
 • VAN MREŽE
 • Fresh Boarder
 • Poruka: 1
 • Primljeno zahvalnica: 1
 • Karma: 0
Pozdrav! Ja sam iz Hrvatske. Molim Vas da pročitate moj tekst, premda je dug i da bi odgovorite na sva pitanja po redu po brojkama.

Imam jedno muško tele koje je staro 2 mjeseca i 8 dana.
Krava ga je otelila 10 dana prerano. Nosila ga je samo 274 dana.
Tele nam ne može ustati na noge, prije nije mogao ni stajati na nogama ni hodati, a sada kada ga dignemo može hodati, ali da ga ne držimo vrlo brzo bi pao. Premda, je nekoliko puta čak i trčao jako dok smo ga tako držali. Mi ga to držimo tako što mu stavimo jedan remen iza prednjih nogu, a drugi remen ispred stražnjih nogu i onda te remene držimo. Ustati nikada ne može sam. Hoda samo onda kada ga mi podignemo i onako s remenima držimo. Primjetila sam da je malo slabiji na stražnje noge, neko na prednje, ali uglavnom na obje noge je slab.
Noge su mu tvrde. Zglobovi su mu uklješteni. Tele uopće ne može presavinuti potpuno nogu u zglobu da se dodiruju dio noge iznad i dio noge ispod koljena. Kad mu presavinem prednje noge sve mu u zglobu pukne.
Inače nam ga je krava otelila navečer, a mi smo ujutro odmah zvali veterinara i on mu je dao injekciju:
AD3E
KALCIJ
BIODIL
B-KOMPLEKS
Budući da još uvijek nije prohodao i mi smo mu onda dali za 11 dana od rođenja ponovno injekciju kalcija i AD3E. I tako smo mu isto po tjednima još par puta dali ad3e. ( 2 puta s injekcijom i 2 puta na usta). Mazali smo mu noge i s rakijom, jabučnim octom, mazali smo m u i s konjskom mašću. Sada mu isto mažemo noge s konjskom mašću i s gelom za zglobove za ljude koji se zove Kondroin. (gel je za upalu i bol u zglobovima). Mi mu i masiramo i istežemo noge. Dižemo ga tako 1 ili 2 puta na dan, nekad rijetko i 3 puta na dan. I onda dok ga dignemo hoda po pola sata, nekad i manje. To hoda dok jede, mi ga onako mamimo s kanticom-dudom iz koje pije mlijeko.
1.) Kada mu presavijam noge dok ga vježbam, boli ga. Znate zašto ga boli?
Dok mu presavinem nogu sve mu u zglobu pukne. Mi mu dajemo i Muvisel, danas smo mu prvi puta dali i kostovit.
2.) Da mu stavim hladne obloge tj. krpe ohlađene u frižideru?
3.) Ja sam AD3E za usta u bočici stavila u hladnjak/frižider. A na uputstvu piše da se treba čuvati na temperaturi do 15 °C. To sam stavila u hladnjak jer je bilo jako vruće po lijeti. Je li se pokvario ako sam ga držala na tako niskim temperaturama u hladnjaku?
4.) Kako da ga hranim (star je 2 mjeseca) da ostane na čim manjoj kilaži da ga možemo dizati tj. da ima uvijek između 50 i 60 kg?
Koliko litara mlijeka da mu dam?
5.) Ima ukliještene zglobove, bili mu bilo dobro dati neki KORTIKOSTEROID, na primjer otopinu za injekciju DEXAMETHASONE?
6.) Je li premlad za kortikosteroide ako je star 2 mjeseca? Ako je slučajno premlad, s koliko mjeseci mu se može dati neki kortikosteroid?
7.) Je li moguće da on npr. nema neku upalu zglobova (pa mu treba neki kortikosteroid), već da ima NEŠTO S ŽIVCIMA pa zato ne može hodadi?
8.) Koji lijek da mu dam ako ima nešto s živcima?
9.) Je li bi mu možda za zglobove osim nekog lijeka bilo dobro dati i MAGNEZIJ? Da to kupim neki na usta ili kao injekciju u vrat?

On je i dobio 2 rane od ležanja kad stalno leži. Iz jedne rane mu je išao i gnoj, pa sam bu ja zbog bakterija kad je išao gnoj dala ljudski antibiotik KLAVOCIN BID. To sam mu dala 2 tablete (1 tableta ima 875 mg amoksicilina i 125 mg klavulanske kiseline. Od toga je prošlo 20 dana.
10.)Mu smijem sad zbog tog klavocin bida dati neki kortikosteroid npr. Dexamethasone?

11.) U kojim dozama i koliko dana da mu dajem Dexamethasone ako ima između 50 i 60 kg?
12.) Da mu taj Dexamethasone dajem pod danima za redom?
13.) Je li mu bolje od vitamina davati Muvisel ili Kostovit? Je li mu bolje davati Kostovit jer ima kalcija,a Muvisel nema ili to nema veze ?
14.) Je li moguće da on nema artritis ili nešto slično budući da mu nog enisu skvrćene neko samo ravne?
15.) Mu može pomoći kortikosteroid ako možda ima urođenu invalidnost?
16.) Da li se može jako razboljeti ili čak i uginuti od nuspojava kortikosteroida pogotovo ako ću ga liječiti a nema upalu?
Koja doza kortikosteroida je sigurna za njega ako ima između 50 i 60 kg (ali vjerojatno bliže 60 kg)?
17.) Deblja li se tele od sijena?
18.) Koliko litara mlijeka bi trebalo piti tele od 2 mjeseca?
19.)Dajte mi još neki savjet što da mu radim da prohoda, kako da mu vježbam noge, s čim da ih mažem? Koje da mu vitamine dajem i u kojim dozama?
Koji lijek da mu dam?
20.) Mi ga salžemo u položaj da leži kao pas ( stavimo ga na prsa i noge prednje ravno). Što mislite je li loše što uvijek ima te noge ravno? Mu se onda ne ravnaju previše noge pa ih onda ne može skvrćiti?
21.) Zašto mu ne možemo presavinuti cijelu nogu tj. ne da mu se presavinuti da bi se dodirivao dio noge iznad i dio noge ispod koljena?
22.) Koliko na žličici da mu dajemo Muvisela, a koliko Kostovita ako je star 2 mj i ima između 50 i 6 kila?
23.) Deblja li se tele od Muvisela i Kostovita?
24.) Deblja li se više od Kostovita ili Muvisela?
25.) Upija li se uopće njemu konjska mast u zglobove nogu ako ima dlaku?
26.) Što da napravim da mu se čim više upije konjska mast?
27.) Tele poslije obroka ima veliki trbuhu tj. napuhhava se. Je li to opasno? Da mu masiram|stišćem torbu.?
28.) koliko dana i u kojim dozama da mu dajem Kostovit ako ima između 50 i 60 kh (malo bliže 60 kg).
29.) Kada izmjerim obujam teleta ispada 101 i to ispada da ima oko 100 kg , a to je nemoguće. Ali ja sam ga mjerila kada je ležao, a inače se obujam mjeri kad životinja stoji pa je možda zato ispalo da je obujam 101?
30.) ako mu je obujam kad leži 101, što mislite koliki mu je kada stoji.?
Poslednja izmena: 10 okt 2018 02:40 od Pčelica.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: johngava

TELE NE MOŽE USTATI NA NOGE, molim Vas pročitajte, svaki savjet je dobrodošao 23 okt 2018 20:48 #16588

 • primus
 • primus's Avatar
 • VAN MREŽE
 • Expert Boarder
 • Poruka: 126
 • Primljeno zahvalnica: 40
 • Karma: 17
Ne znam koliko gospođa ima godina, ali sam siguran da nekom ko je toliko radoznao i ima toliko jaku želju da pomogne životinjama, neće biti teško da prošeta do Veterinarskog Fakulteta Sveučilišta u ZagrebuKrenite izravno od prve godine. Kad završite tih pet-šest godina, možete da počnete i da dajete savete po forumima
na psu rana...
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Oglasi za posao

veterina.info fan box