Dobro došli, gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

Tema: ektim kod ovaca

ektim kod ovaca 28 mar 2016 10:03 #6164

  • snjezana
  • snjezana's Avatar
  • VAN MREŽE
  • Fresh Boarder
  • Poruka: 1
  • Karma: 0
Ako neko ima iskustva ili bilo kakvih saznanja u vezi ektima i njegovog ljecenja molim da mi date savjet, Kod mene nije sumljivo dali ovce imaju ektim ,veterinarka je rekla da imaju ektim i to cijelo stado. od prijatelja koji isto ima ovce dobili smo savjet da ovce tj njuske (posto je zahvatilo samo usta)mazemo kvasinom i nakon toga maslinovim uljem. Naravno i veterinar ima mast koja je mala i skupa isto tako tekucina kola je male kolicine i skupa.Kad sam izracunaja kolicinu koja mi treba za 70 ovaca i 50 janjadi, to nije normalna cifra zbog toga sto ljecenje i mazanje traje 8-10 dana.Ima li nesto sto je ucinkovitije i lakse?Ako nema sve jedno mozda ovaj clanak procita netko ko isto nema novca za bacanje pa mu pomogne i ovo. Nije da ne uspjeva ali sporo djeluje jer ovce ulje polizu.Cula sam i za svinjsku mast ali kao maslinovo ulje je bolje.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

ektim kod ovaca 04 apr 2016 20:09 #6181

  • zoxvet
  • zoxvet's Avatar
  • VAN MREŽE
  • Expert Boarder
  • Poruka: 148
  • Primljeno zahvalnica: 29
  • Karma: 3
Pa ni maslinovo ulje nije bas tako jeftino. A koja je cena te tekucine koju vaam daje veterinar i ako mozemo da znamo koja je to cifra koja nije normalna.
Oboljenje nije ni malo naivno i na vasem metu bih bio malo ozbiljniji.
evo jedan tekst cisto da znate o cemu se radi a savet: Slusajte svog veterinara

Uzročnik oboljenja je virus koji se nalazi u plikovima i u krastama na usnama i u ustima ovaca, odakle dospeva u spoljašnju sredinu. Virus na pašnjacima može da ostane po nekoliko meseci i da posle toga inficira ovce.
Prilično velika otpornost virusa u spoljašnjoj sredini i njegova velika infektivnost razlozi su što se ovo oboljenje održava i vrlo često pojavljuje u ovčarskim krajevima.
Zarazu prenose obolela grla, kao i ona koja su u inkubaciji. Infekcija u stadu obično zahvata oko 25 % životinja.
Pojavljivanju bolesti doprinose loše higijenske prilike, kao i deficitarna ishrana. zaraza se najčešće prenosi direktnim kontaktom na pašnjacima i na zajedničkim pojilištima.
Znaci oboljenja - Oboljenje je lokalizovano na usnama, jeziku i ustima na tvrdom nepcu. Prvo se pojavljuje otok na uglovima usta, koji se kasnije proširuje. Otoci se pretvaraju u plikove, koji se potom zagnoje i prekriju stvarajući kraste. Promene se mogu proširiti i zahvatiti celo lice i glavu, zatim grudi i druge delove tela. Proces zahvata i sluzokožu usta, gde se naseljavaju sekundarne bakterije koje izazivaju teže poremećaje. Zbog nastalih promena, životinje osećaju jake bolove i nisu u mogućnosti da uzimaju hranu zbog čega znatno izmršave. Iz usta obolelih životinja cedi se sluz koja ima neprijatan miris.
Lečenje i preventiva- Obolelo mesto treba blago očistiti od krastica, a zatim ih premazati jodglicerinom ili rastvorom cink-hlorida (10%). Krastice koje se čvrsto drže za podlogu ne treba dirati, odnosno uklanjati silom, već sačekati da omekšaju i tek tada pokušati sa skidanjem. Obolelim životinjama treba davati mlaku hranu i napoje, sve dok rane ne zarastu. Nakon preležane bolesti životinje stiču imunitet.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Oglasi za posao

veterina.info fan box