Proces rekonstrukcije seoskog modela poljoprivredne proizvodnje u farmski (tržišno-robni) oblik je u mnogim zemljama završen, a u nekima je još uvek u toku. U našoj zemlji, uključujući i regiju Čačak, ovi procesi su u začetku; seoska gazdinstva postupno nestaju, ustupajući mesto komercijalnom tipu gazdovanja. Proces je spor, ne samo po prirodi stvari, već i zbog neodlučnosti nadležnih državnih organa u preduzimanju neophodnih ekonomskih i drugih mera koje bi ga ubrzale.

Ipak, generalna rekonstrukcija organizacije sadašnje poljoprivrede (i gazdinstva) seoskog tipa je neminovnost, jer bez toga nije moguća ekonomska stabilizacija ne samo poljoprivrede već i ukupne privrede.

Gazdinstva usmerene na odgajivanje muzne stoke i proizvodnju mleka u tome će imati posebno mesto. Ona če se verovatno grupisati oko velikih poslovnih sistema, što se već u stihijnoj praksi (iznuđeno) i događa.

Biće velika šteta i za zemljoradnike (seljake), ali još veća za ukupnu privredu i društvenu zajednicu, ako se modernizacija (rekonstrukcija) ne bude vršila prema jedinstvenom nacionalnom, naučno i zakonski utemeljenom projektu na kooperativnim (zadružnim) osnovama, kao što je to učinjeno u najrazvijenijim zemljama Evrope.

 

Literatura:

Mr Milun D Petrović, Dr Milan M Petrović, Dr Vladimir S Kurćubić - GOVEDARSTVO TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE, Čačak, 2006.

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - Goveda

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box