Andaluzijski konj
andaluzijski-konj
Alternativno ime
Andaluzer
Zemlja porekla
Španija
Namena
Konj za jahanje

Andaluzijski konj je rasa koja vodi poreklo sa Iberijskog poluostrva (španski region Andaluzija po čemu je i dobio ime), gde su njeovi preci živeli hiljadama godina. Priznat kao zasebna pasmina još od 15. veka, a njegova gradja se vremenom vrlo malo menjala. Preteče današnjih andaluzijskih konja nastala je direktno od Berberskih konja dovedenih sa severa Afrikekoji su ukrštani sa domaćim postojećim pasminama kao  što je soraia poni.

Tokom svoje istorije andaluzer je postao cenjen od strane plemstva kao dobar ratni konj. Rasa je koršćena kao sredstvo diplomatije španske vlade tako da su kraljevi širom Evrope posedovali i jahali ove konje. Do 16. veka veka, u vreme vladavine Karla V (1500-158) i Filipa II (1556-1581) španski konji su smatrani najboljim u svetu. Čak i u Španiji dobri konji su skoro uvek bili u posedu bogatih. Do Tokom 19. veka rat, bolest i ukrštanje su u velikoj meri smanjili broj andaluzijskih konja. Uprkos pokušajima krajem 19. veka da se brojno stanje poveća, njihov broj je početkom 20. veka nastavio da opada. Izvoz ovih konja iz Španije je bio ograničen sve do 1960-ih godina, od kada rasa počinje da se širi po celom svetu. U 2010. godini je bilo registrovano oko 185000 andaluzijskih konja širom sveta.

Andaluzijski pastuvi i uštrojeni konji dostižu visinu grebena oko 156 cm i telesnu masu od 512 kg, dok kobile dostižu 154 cm i telesnu masu od 512 kg. Ovi konji su elegantni i snažni. Glava je srednje dužine sa ravnim ili blago izbočenim profilom. Vrat je dug i širok, grudi masivne, ledja kratka i široka, zadnje noge jake, sa dobro zaobljenim sapima. Griva i rep su bujni i dugi ali na nogama nema previše dlaka.

Najčešće je sive boje, a zastupljeni su i dorat, vranac, ridjan i šarac.

Andaluzeri su poznati po svojoj inteligenciji, osjetljivosti i poslušnosti. Kada se tretirju sa poštovanjem brzo uče i veoma su kooperativni.  Zbog svoje gradje nisu pogodni za brzinske trke ni preponsko jahanje pa se uglavnom koriste u dresurnom jahanju i kao cirkuski konji.

Andaluzer ima značajnu ulogu u razvoju mnogih rasa konja širom svjeta. Najpoznatije rase nastale na bazi ukrštanja sa andaluzijskim konjem su lipicaner, holštajn, mustang, engleski punokrvni, kanadski...

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - KONJI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box