Ahaltekinac
ahaltekinac1
Alternativno ime

Ahal-Teke
Ahaltekinski konj

Zemlja porekla
Turkmenistan
Namena
Rekreativno jahanje, endjurans

Ahaltekinac je jedna od najstarijih rasa konja. Nastao je pre oko tri hiljade godina na teritoriji današnjeg Turkmenistana. Rasa je poznata po brzini i izdržljivosti. Ahaltekinac je mogao da izdrži duge marševe preko teških terena, da preživi u teškim klimatskim uslovima sa oskudnom hranom i vodom i, kada zatreba, brzo potrči da umakne neprijatelju ili ponese jahača u osvajački pohod. Rasa je opstala zahvaljujući nomadskim plemenima centralne azije, koja su usmeno prenosila rodovnike sa kolena na koleno.

Ovi konji su učestovali i u ratovima protiv ruske osvajačke vojske. Kada je Turkmenistan pripojen Ruskom carstvu, Rusi su napisali prvu matičnu knjigu Ahaltekinske rase konja i upisali preko sedam stotina grla. Danas na svetu ima oko 3.500 Ahaltekinaca, koji žive prvenstveno u Rusiji.

Ahaltekinac je izuzetno neobična rasa. Visok je 147-163 cm i teži 420-500kg. Ima plemenitu glavu sa konveksnim profilom i duguljaste uši. Grudni koš je dubok, telo duguljasto, a trbuh uvučen, kao u hrta. Izvestan nesklad u građi doprinosi većoj izdržljivosti i brzini. Odlika rase je predivna boja dlake: zlatni palomino sa metalnim odsjajem. Mogu da se sretnu i druge boje, ali je palomino bila najcenjenija od pamtiveka, jer se konj te boje lako kamuflirao u pustinji. Rasa je poznata i po hrabrosti i temperamentu. Živahan je i privržen vlasniku. Prati ga reputacija konja koji se vezuje za samo jednog čoveka.

Danas se rasa koristi za takmičenja u daljinskom jahanju (endjuransu), a ređe za dresurno jahanje i preskakanje prepona. Ahaltekinac je građen za brzinu i izdržljivost, ali snagom i elegancijom ne može da parira drugim rasama na dresurnim i preponskim takmičenjima.

Rasa ima nizak genetski diverzitet, tako da se kod Ahaltekinca javljaju neke genetske bolesti: Hairless Foal Syndrome (letalna recesivna bolest), nasledni kriptorhizam i Voblerov sindrom. Još uvek ne postoje komercijalni DNK testovi za ova oboljenja.

Zanimljivosti:                                                         

  • Značenje imena: „Akhal“ znači „čist, čistokrvan“, a Teke je ime plemena koje je gajilo ove konje od začetka rase.
  • O izdržljivosti Ahaltekinaca svedoči ova priča: godine 1935, petnaest Ahaltekinskih konja je putovalo od Aškabada do Moskve. Prešli su put od 4.180 kilometara, od toga 410 kilometara kroz pustinju Kara-Kum u kojoj konji nisu imali ni hranu, ni vodu. Pustinju su prešli za tri dana, a čitav put je trajao 84 dana.
  • Ahaltekinac po imenu Absent je osvojio zlatnu medalju u dresurnom jahanju na Olimpijskim igrama 1960. godine.

 

Autor: Angelina Merninger

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - KONJI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box