putovanjePutovanje sa kučnim ljubimcem, može predstavljati predivno iskustvo, ako ste predhodno sve isplanirali.

Putovanje automobilom:

  • Pre puta bi bilo dobro da svog četvoronožnog saputnika odvedete na pregled kod veterinara, naročito ako se radi o psu koji ima hronične zdravstvene probleme. Dodatne konsultacije, uzimanje neophodne terapije, mogu preduprediti neke neželjene situacije. Ova poseta Vam je svakako neophodna ako planirate da putujete van granica zemlje, zbog uzimanja potvrde o zdravstvenom stanju.

  • Neki psi "ne podnose vožnju", tako da bi bilo dobro da ga priviknete kraćim vožnjama do parka ili nekog izletišta. Nemojte dozvoliti da Vaš ljubimac povezuje vožnju sa samo neprijatnim iskustvima ( recimo odlazak kod veterinara ).Ako ima problem sa mučninom, nemojte ga voziti sa potpuno praznim stomakom. Ako ni to nije od pomoći , konsultujte se sa veterinarom o lekovima koje bi mogli da date psu pre vožnje.

  • Transportni kavez, je odličan izbor za putovanje čak i automobilom. Bitno je da je kavez dovoljno velik, da pas može da se okrene u njemu i legne. Da ima čvrsto, nepromočivo dno, ventilacione otvore na suprotnim stranama, udoban jastuk ili prostirku koju Vaš pas voli. Kavez Vam uvek može koristiti, kao sigurno mesto na kom ćete ostaviti svog ljubimca , ako odsedate prvi put u nekom hotelu ili pansionu, u trenucuma kada niste u situaciji da ga kontrolišete.

  • Potrudite se da je automobil dobro provetren, klimatozav i nemojte NIKADA OSTAVLJATI PSA ZATVORENOG U AUTOMOBILU.

  • Nemojte psu dozvoliti da se vozi sa izbačenom glavom kroz otvoren prozor. To jeste zabavno i Vama i Vašem ljubimcu, ali to obično dovodi do povreda oka.

  • Pravite česte pause, pustite psa da prošeta, ponudite ga svežom vodom, nekom poslasticom.

  • Ponesite obavezno njegov/njen povodac, hranu koju inače uzima, flaširanu vodu.

Putovanje avionom:

  • Svaka avio kompanija ima svoje propise vezane za putovanje pasa avionom, tako da je najbolje da se unapred informišete šta Vam je neophodno od opreme i papirologije. Svakako Vam je neophodan transportni boks, bez obzira da li se pas vozi u kabini za putnike ili u delu za prtljag. Treba reći da putovanje u delu za prtljag sigurno ne predstavlja prijatno iskustvo za kućne ljubimce , jer se kompanije tako i ophode prema njima , kao prema prtljagu.


Želimo Vam srećan put i pišite!

Pročitajte još:

Dr vet.med. Tatjana Stevanović
sertifikovani stomatolog za pse,mačke i glodare
http://pasmacka.com

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - KOZE

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box