zajedničko ime: Planinska koza

Naučno ime: Oreamnos Americanus

fizički izgled: Relativno niska koza, nabijeno telo, kratke  noge. Žućkasto belo krzno, dugo i rutavo zimi, kraće leti; brada, bodežasti rogovi. Mužjaci odbacuju svoje runo od juna do sredine jula meseca, a ženke se mitare sve do sredine avgusta. Po broju prstenova na rogovima može se odrediti starost planinske koze. Prvi prsten se formira u uzrastu od 22–24 meseca, a svaki naredni prsten svakog narednog proleća. Dužina glave i tela je 50–70 inči (124–178 cm), visine ramena do 40 inči (100 cm), težina 176–308 funti (80–140 kg).

stanište i područje rasprostiranja: Naseljava stenovite, planinske oblasti iznad visinske granice šume. Prirodno područje rasprostiranja: najviši vrhovi Jukona na Aljasci, Britanska Kolumbija, JZ Alberte, područja Vašingtona, Severnog Ajdaha i SZ Montane. Uspešno je naseljena u Oregonu, Nevadi, Utahu, Koloradu, Vajomingu i Južnoj Dakoti. Najveća brojnost je u Britanskoj Kolumbiji – oko 100.000.

ponašanje: Planinska koza nije prava koza. Njena “brada” nije prava brada jarca, već produžetak vratne grive. Aktivna je izjutra i uveče, a ponekad i tokom mesečinom obasjanih noći. Njeni papci su dobro prilagođeni strmim i stenovitim vrhovima i imaju oštar spoljni obod kojim se hvata za podlogu i elastično stopalo koje omogućava kretanje po strmom ili glatkom terenu. Prelaze preko vrhova i uskih planinskih oboda elegantnim hodom ili kasanjem i čini se da se kreće po gotovo okomitim liticama. Neke se, međutim, okliznu i poginu. Tokom toplog vremena, koza obično leži na snegu, na senovitim mestu ili na planinskom obodu. Živi u malim stadima, ali se tokom leta i jeseni obično osamljuje. U sezoni parenja, mužjaci trljaju o drveće žlezde koje se nalaze iza rogova; a takođe svojim urinom obeležavaju teritoriju.

razmnožavanje i oplodnja: Sezona parenja od sredine novembra do sredine decembra; vreme gravidnosti je 6 meseci; 1–3 mladunčeta se rodi od sredine maja do sredine juna. Mužjaci i ženke su u odvojenim stadima do sezone parenja, koja nastupa obično u novembru ili decembru. Česte su borbe između suparnika mužjaka oko ženki, ali se borbe oko oplodnje retko dešavaju, pošto su lobanje i rogovi relativno lomljivi.

briga o mladuncima: Mladunče, koje se obično rodi na obodu planine, može ubrzo po rođenju da ustane i počne da se penje. Nekoliko dana po rođenju, ono počine da se hrani, ali proces zalučenja traje sve do avgusta ili septembra. Mladunče ostaje pored svoje majke do rođenja novog mladunčeta naredne godine.

zanimljive činjenice: Snežne lavine i odronjavanje stena su najveći uzročnici smrti planinskih koza, koje stradaju više usled ove činjenice nego usled predatorstva. Samo crni orao može da napadne ovu vrstu na visokim planinama; a može i da otera mladunče u provaliju. Mesožderi poput planinskog lava mogu da napadnu planinsku kozu pri njenom spuštanju u dolinu, ali koza, zbog svojih oštrih papaka, predstavlja veoma opasan plen.

 

Literatura:

Gutić Milenko, Snežana Bošković-Bogosavljević, Vladimir Kurćubić, Milun Petrović · Leka Mandić, Vladimir Dosković - KOZARSTVO TEHNIKA I TEHNOLOGIJA ODGAJIVANJA; Čačak 2006.

Prijavi se

Pretraži sajt

petshop logopitajte-veterinara

Oglasi

Oglasi za posao

veterina.info fan box