putovanje21Vreme je da krenete na odmor ili poslovni put, nemate ili ne želite da ostavite svog ljubimca nikom na čuvanju, tako da je jedino rešenje da na put krenete zajedno.

Prtljag je spreman , šta je još potrebno od papirologije?

- Za putovanje u zemlje u okruženju koje nisu u Evropskoj Uniji neophodno je da je pas ili mačka vakcinisana najmanje 15 dana pre puta vakcinom protiv besnila i vakcinom protiv zaraznih bolesti. Ako jedinka nije bila obeležena na neki od propisanih načina ( mikročip, tetovir broj ), pri vakcinaciji protiv besnila ćete i to obaviti.

- 48 sati pre puta neophodno je da obavite klinički pregled svog ljubimca i dobijete – Potvrdu o zdravstvenom stanju- kojom ovlašćeni licencirani veterinar, garantuje da Vaš ljubimac ne pokazuje vidne znake kliničkog oboljenja

- Sa pasošem u kojem se nalazi evidencija o izvršenim vakcinacijama i potvrdom o zdravstvenom stanju, odlazite u Republičku Veterinrasku Inspekciju, koja se nalazi u Ustaničkoj 64 (zgrada Beomedicine na Dušanovcu) III sprat, gde dobijate Uverenje za izlazak iz zemlje. Za uverenje plaćate republičku taksu u određenom iznosu.
 

Znači da rezimiramo, za put u zemlje VAN EVROPSKE UNIJE je potrebno:

  • Da je ljubimac vakcinisan i trajno obeležen
  • Potvrda o zdravstvenom stanju koja nije starija od 48 sati, koju je izdao ovlašćeni veterinar
  • Sertifikat za izlazak iz zemlje koji izdaje nadležna Republička Veterinarska Inspekcija Republike Srbije.

Ako pak planirate da putujete u zemlje Evropske Unije, cela priprema mora da krene nešto ranije. Za ulazak u zemlje Evropske Unije pored gore navedene papirologije neophodno je da Vaš ljubimac (psi, mačke, životinje iz familije kuna) ima urađen pregled seruma krvi na visinu titra specifičnih neutralizirajućih antitela protiv virusa besnila i to sa graničnim titrom od najmanje 0.5 I.U./ml . Šta ovo u stvari znači?

Mesec dana nakon vakcinacije protiv besnila, neophodno je da se Vašem ljubimcu izvadi krv . Taj uzorak se nakon obrade šalje u , od strane Evropske Unije, ovlašćenu laboratoriju ( Pasterov Zavod , Novi Sad), gde dobijate sertifikat o visini titra antitela. Ako je rezultat zadovoljavajući ( titar veći od 0.5 I.U./ml ), po isteku TRI meseca od datuma dobijanja rezultata , vlasnik može da izvadi neophodni sertifikat za izlazak iz zemlje kako je to već predhodno navedeno. Kada se jedanput dobije rezultat o visini titra , taj document važi doživotno , ako se jedinka redovno vakciniše svake godine.
 

Da rezimiramo ponovo, za odlazak U ZEMLJE EVROPSKE UNIJE potrebno je:

  • Da je ljubimac vakcinisan i trajno obeležen
  • Potvrda o zdravstvenom stanju, koja nije starija od 48 sati, koju je izdao ovlašćeni veterinar
  • Potvrda o visini titra specifičnih antitela protiv virusa besnila FVN testom, koju je izdala laboratorija ovlašćena od strane Evropske Unije
  • Sertifikat za izlazak iz zemlje koji izdaje nadležna Republička Veterinarska Inspekcija Republike Srbije

Postoje izvesna odstupanja od predhodnih pravila kada su u pitanju Velika Britanija, Irska i Švedska. Nacijonalni propisi ovih zemalja zahtevaju isključivo obeležavanje životinja mikročipom i obavezan boravak ljubimaca u karantinu kada dolaze sa teritorija trećih zemalja.

Savet je, da se obavezno informišete o pravilnicima koji su na snazi u zemlji u koju putujete , tako što ćete kontaktirati njihove ambasade ili se obratite nama, a mi ćemo Vam rado pružiti neophodne informacije.


Pročitajte još:
 

Dr vet.med. Tatjana Stevanović

sertifikovani stomatolog za pse,mačke i glodare

http://pasmacka.com

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - OVCE

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box