merino_arlMerino arl je francuska rasa ovaca, nastala u mestu Arlu ukrštanjem domaćih ovaca fine vune sa ovnovima španskog merina. Ova rasa u ovčarstvu Francuske zastupljena je sa oko 6,2% od ukupnog broja ovaca ove zemlje. Životinje su snažne konstitucije, srednje krupne. Masa tela ovaca je oko 40 kg, a ovnova 60 kg. 
Merino arl je dobro obrastao vunom. Samo su deo glave ispod očiju i noge ispod lažnih kolena i skočnih zglobova obrasle belom dlakom. Runo je zatvoreno, sstavljeno iz culindričnih pramenova. Godišnji nastrig neprane vune  u ovaca iznosi 2,5-3 kg, a kod ovnova oko 5 kg. Finoća vunskih vlakana iznosi 18-20 mikrona. Prosečan randman vune iznosi oko 35%. 
Ovce ove rase su veoma otporne, sposobne za duga pešačenja u potrazi za hranom. Iako spadaju u grupu ovaca za proizvodnju najfinije vune, ove životinje su veoma dobro adaptirane za uzgoj u planinskim regionima. Ova rasa imala je zapažen značaj za razvoj ovčarstva u Jugoslaviji, jer je učestvovala u stvaranju Pirotske oplemenjene ovce.

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - OVCE

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box