Merino_rambujeMerino-rambuje je francuska rasa ovaca. Nastala je od španskih merinosa. Uvežene španske merino ovce gajene su u boljim uslovima. Primenjena je stroga selekcija u pogledu krupnoće tela, telesne mase i dužine vlakna. Tako je nastala nova rasa, merino-rambuje, u mestu Rambujeu nedaleko od Pariza, kao znatno krupnija rasa od španskih merinosa. Tako, masa tela ovaca ove rase u proseku iznosi 50-60 kg, a ovnova 65-90 kg.

Grla su, po čitavom telu izuzev donjih delova nogu i vrha gubice, obrasla belom vunom. Na vratu imaju kožne nabore. Ovce su šute, a ovnovi imaju veoma razvijene rogove.

Runo je zatvoreno. Pramenovi su cilindrični. Dužina vlakna je 5-7 cm, a finoća iznosi 18 mikrona. Godišnji nastrig neprane vune u ovaca iznosi 3 kg, a u ovnova 5 kg. Randman vune je oko 35%.

Mlečnost ovih ovaca je slaba. Ovce daju onoliko mleka koliko je potrebno da se jagnje ishrani. Plodnost ovih ovaca je zadovoljavajuća. od 100 ovaca dobije se nešto preko 100 jagnjadi.

Zbog dobrih osobina merino-rambuje izvožen je druge zemlje, gde se najčešće koristio kao meliorator ili su na bazi njega selekcionisani novi tipovi rambujea. Izvožen je najviše u Nemačku, Austriju, Ameriku i Australiju. Merino-rambuje uvožen je i u našu zemlju.

 

Literatura:

Ovčarstvo – tehnologija proizvodnje; Gutić Milenko, Milun Petrović, Snežana Bogosavljević-Bošković, Vladimir Kurćubić, Leka Mandić, Vladimir Dosković; Čačak, 2006.

 

Foto: albertasheep.ca

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - OVCE

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box