AustMerinoOvanAustralijski merino je najpoznatija rasa ovaca za proizvodnju vune najfinijeg kvaliteta u Australiji, jer učestvuje sa preko 75% od ukupnog broja ovaca koje se danas gaje u Australiji. Ova rasa ovaca vodi poreklo od španskog merina. Planskim selekcijskim radom tokom dužeg niza godina, u uslovima povoljne klime i ishrane, stvorena je rasa koja se po svojim osobinama razlikuje od evropskih i američkih tipova merino rasa.

Australijski merino, pored nekoliko nabora na vratu (2-3) ima manje kožne nabore po telu i u predelu korena repa. Grubo se može podeliti na tri tipa i to:

 

1. Merino sa finom vunom debljine vlakna oko 20 mikrona,

2. Merino sa srednje finom vunom debljine vlakna oko 23 mikrona,

3. Merino sa grubom vunom debljine vlakna oko 26 mikrona

 

Telesna masa odraslih ovaca iznosi 45-55 kg, a ovnova 70-90 kg. Godišnji nastrig neprane vune ovaca je 6-8 kg, a ovnova 8-10 kg. Randman vune je 40-45%. Elitni ovnovi godišnje mogu da proizvedu i preko 20 kg vune. Obraslost vunom ovaca je veoma dobra, jer su svi delovi tela pokriveni vunom bele boje.

 

Literatura:

Ovčarstvo – tehnologija proizvodnje; Gutić Milenko, Milun Petrović, Snežana Bogosavljević-Bošković, Vladimir Kurćubić, Leka Mandić, Vladimir Dosković; Čačak, 2006.

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - OVCE

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box