Hrana za pse može da se priprema svaki dan od hraniva sa kojima raspolažemo ali se u poslednje vreme u ishrani pasa sve češće koriste fabrički proizvedena hraniva sa pravilno izbalansiranim hranljivim sastojcima.  Danas se na tržištu može naći veliki izbor hraniva koja su prilagođena potrebama  određenih kategorije pasa i takva hraniva  sadrže većinu neophodnih materija za pravilan rast i razvoj pasa.

Na zapadu se većina pasa hrani industrijskom-briketiranom hranom, dok se u zemljama sa nižim životnim standardom, psi hrane hranom pripremljenoj u sopstvenoj kuhinji. Prema mišljenjima nutricionista i veterinara industrijska hrana je potpuno uravnotežena. Vlasnici koji koriste domaću hranu, kupuju sveže proizvode i sami pripremaju hranu teško mogu napraviti obrok koji će biti pravilno izbalansiran i koji će sadržati sve materije koje su neophodne za razvoj i zdravlje psa. Kod ovakvog načina pripremanja hrane uvek postoji opasnost od neuhranjenosti, od nedostataka hranjivih i mineralnih materija i vitamina. U odnosu na potrebe u hranljivim materijama danas se na tržištu mogu kupiti gotova hraniva za štence, mlade u porastu, skotne i dojne kuje, radne životinje, za odrasle životinje koje se ne bave nikakvim aktivnostima, za bolesne životinje, za rekonvalescente i dr. Pored gotovih hraniva, na tržištu postoje i hranljivi dodaci koji se dodaju domaćoj hrani. Pravilno uravnoteženoj hrani (gotovoj hrani )nije potrebno dodavati prehrambene dodatke u bilo kakvom obliku, a nepažljiva upotreba dodataka može biti zaista opasna i rezultirati ozbiljnim poremećajem u hranljivim materijama sa štetnim posledicama.

 

Postoje 3 kategorije industrijske hrane za pse:

  1. Suva hrana (kroketi i supe u vidu kockica koje se pripremaju sa vodom). Suva hraniva sadrže do 10% vlažne materije.

  2. Poluvlažna hrana (salame, kobasice, meki kroketi) koji sadrže 20-25% vlažne materije i

  3. Vlažna hraniva u konzervama koja sadrže 60-80% vlažne materije.

 

Prema kvalitetu, industrijska hrana se klasifikuje na komercijalnu i visoko kvalitetnu.
Mnogi vlasnici životinja su protivnici ishrane industrijskom hranom misleći da je to izum ljudi koji žele da im uzmu novac, a pri tome prodaju hranu koja nema hranljivu vrednost. Vlasnici u suštini nisu protivnici te vrste hrane nego jednostavno nisu u mogućnosti da je kupuju. Istina je da je industrija i proizvodnja hrane biznis svuda u svetu ali postoji nekoliko razloga zašto industrijska hrana ima prednosti nad domaćom hranom koju priprema sam vlasnik:

-Industrijsku hrana sadrži sve hranljive sastojke neophodne za život i zdravlje  psa.Vlasnik ne mora da vodi računa o izbalansiranosti hranljivih sastojaka u obroku.
-Industrijska hrana je jeftinija: ako sagledate troškove hrane koju nabavljate za pripremu domaće hrane i tome još dodate utrošak energije (struje)  za pripremu hrane videćete da domaća hrana zahteva iste ili možda veće troškove od industrijske.
-Industrijska hrana je laksa za upotrebu i ne oduzima vreme za pripremu kao što oduzima priprema domaće hrane
-Industrijska hrana nema neprijatne mirise koji se oslobađaju prilikom pripreme domaće hrane
-Iskoristivost industrijske hrane je velika što znači da je   mnogo manja količina  hrane potrebna da bi se pas zasitio što znači da je i ušteda velika.
-Industrijska hrana je zdravstveno ispravna i mogućnost da se pas zarazi industrijskom hranom je minimalna. Ukoliko se pas zarazi putem industrijske hrane, vlasnik može da pokrene sudski spor i ukoliko se dokaže da je hrana izvor zaraze vlasnik psa dobija spor, a vlasnik industrije hrane plaća visoku odštetu.

 

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box