Neke vrste hrane, koje su pogodne za ljude, pa cak i druge zivotinje, mogu predstavljati rizik za psa zbog njegovog metabolizma koji se u mnogo cemu razlikuje od naseg. Neke namirnice izazivaju manje digestivne probleme, dok druge mogu da prouzrokuju ozbiljna oboljenja, pa cak i smrt.

Otpaci posle ručka sigurno neće zadovoljiti potrebe za hranljivim sastojcima kod našeg psa, a začini koji ne smetaju ljudima, sigurno će izazvati neko od oboljenja kod psa. Od začina koji se koriste u ljudskoj ishrani za pse koristimo samo so. Zato izbegavajte davanje kobasica, pašteta i konzervisanu hranu namenjenu ljudskoj ishrani. Ti artikli sadrže mnogo začina koji poboljšavaju

U nastavku teksta sledi kraci spisak namirnica koje ne treba koristiti u ishrani pasa. Ova lista naravno, nije kompletna, jer bi nabrajanje svega sto vas ljubimac ne sme da jede, iziskivalo mnogo, mnogo vise prostora.

Alkoholna pica i jela koja u sebi imaju alkohol (mogu da izazovu trovanje, komu i smrt). Hrana za bebe (moze da sadrzi crni luk u prahu koji je jako toksican za pse. Ako se daje u vecim kolicinama treba imati na umu da hrana za bebe nema dovoljne kolicine minerala i vitamina koji su potrebni psu).

Kosti ribe i živine (mogu da dovedu do opstrukcije ili povrede digestivnog sistema).

Hrana za mace (generalno sadrži vece količine proteina i masti).

Čokolada, čaj, kafa i drugi proizvodi sa kofeinom (sadrže kofein, teobromin ili teofilin, koji mogu da budu jako toksicni i pogadjaju srce i nervni sistem. Manje od 100gr. cokolaade za kuvanje koje pojede pas srednje velicine moze biti fatalno. Znaci trovanja su povracanje,proliv,dahtanje,nemir,pojacano uriniranje ili nesvesno mokrenje i drhtanje misica.Ovi znaci se obicno pojavljuju 4-5 sati nakon sto pas konzumira hranu koja sadrzi cokoladu.Pocetak pomenutih napada u vecini slicajeva oznacava slabe prognoze i cesto rezultira smrcu.Ako pas konzumira cokoladu u striktno ogranicenim malim kolicinama,nece biti opasnosti od trovanja teobrominom.Ali drugi stetni faktori,kao sto je propadanje zuba,ne smeju se predvideti.

Agrumi (mogu da izazovu povracanje).

Grožđe i suvo grožđe (sadrze nepoznat toksin koji moze da osteti bubrege).

Hmelj (nepoznat sastojak izaziva ubrzano disanje, ubrzan rad srca, povecanu temperaturu grceve i smrt).

Dodaci humanoj ishrani koji sadrze gvozdje (mogu da ometaju rad digestivnog sistema i da budu toksicni za druge organe kao sto su jetra i bubrezi).

Velike kolicine džigerice (mogu da izazovu hipervitaminozu vitamina A, sto pogadja misice i kosti). Dzigerica je izrazito siromasna kalcijumom a preterano bogata vitaminom A.To moze prouzrokovati poremecaje u kostanom sistemu.Ako pas konzumira dzigericu cesto i u velikim kolicinama,deformiteti kostiju usled trovanja A vitaminom nastaju postepeno i mogu ostati neprimeceni cak i nekoliko godina.Opasni i nepovratni deformiteti mogu se dogoditi i eventualno dijagnostikovati cesto prekasno da bi se moglo ikako pomoci.

Mleko i neki mlecni proizvodi (neki odrasli psi nemaju dovoljne kolicine enzima laktaze, koja obara vrednosti laktoze u mleku. Zbog toga dolazi do dijareje. Najbolje bi bilo koristiti specijalna mleka koja u sebi ne sadrze laktozu).

Crni i beli luk (sirov, kuvan ili u prahu, sadrzi sulfokside i disulfide koji mogu da ostete krvne celije i izazovu anemiju. Beli luk je ipak, manje toksican od crnog).

Paradajz i krompir (sadrze oksilate koji mogu da uticu na rad digestivnog, nervnog i urinarnog sistema).

Sirova jaja - belance (sadrzi enzim avidin koji umanjuje absorpciju biotina (vitamin B). Ovo moze dovesti do problema sa kozom i dlakom. Takodje, u sirovim jajima se cesto nalazi i salmonela.

Sirova riba (moze da dovede do deficita tiamina (vitamin B) sto prouzrokuje gubitak apetita, grceve, u nekim slucajevima, kod manjih rasa i smrt).

So (ukoliko se daje u vecim kolicinama moze dovesti do neravnoteze elektrolita u organizmu).

Hrana bogata secerom (dovodi do gojaznosti, problema sa zubima, dijabetesa i svih problema koje dijabetes sa sobom nosi).

Ostaci sa stola (nisu nutritivno izbalansirani i ne bi trebalo da cine vise od 10% ishrane psa. Masnocu treba skinuti sa mesa a kosti ne davati).

Kvasac za testa (moze da izazove veoma bolne gasove u digestivnom sistemu. U nekim slucajevima izaziva ozbiljne probleme u stomaku i crevima).

Hrana koja sadrži puno začina

Povrće koje nadima (pasulj, grašak, mahune)

Proizvodi mesne industrije (kobasice i konzerve) kojima se radi poboljsanja ukusa dodaju razliciti zacini nisu stetni covjeku ali jesu psu.

Izvori:

 

http://www.balkankinology.net/pricaonica/index.php

http://dogchampions.info/polez/yu/ishrana.php

 

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box