Afganistanski-hrtObavijen izmaglicom mnogobrojnih legendi, Avganistanski hrt se sasvim lepo uklapa u pozadinu neke bajke, zajedno sa vilama i jednorozima... Zagonetan i nestvaran, baš kao da je otuda i pobegao. No kakavo je on zapravo biće?

Sasvim različit od svih ostalih pasa, „Mr Personality" je možda čak i jedna od najvećih prevara u svetu pasa... Na prvi pogled mio i nevin, sa dugom, prelepom dlakom; kao neki razmaženi plemić, kome je najveci napor da zevne; dok leži uredno počešljan na nekoj izložbi i čeka svoj red da paradira ringom, ni izdaleka ne navodi na pomisao da bi i mrava mogao zgaziti, a kamoli biti surovi lovac...Pritajena zver...možda... tih, miran, i pomalo krvoločan... ?

Posao Avgana nekada nije bio lagan...Morao je biti i čuvar i lovac. Trebalo je štititi stanovnike sela, doneti im hranu na sto, i na kraju, zbog svog neverovatnog klovnovskog smisla za humor, trebao je čak i da zabavlja ljude.

Kao izuzetno cenjen lovni pas, koji „lovi okom", koristio se u lovu pojedinačno, u parovima mužjak-ženka, u grupama, ili zajedno sa posebno obučenim sokolovima. Zbog svoje brzine, sposobnosti snalaženja na svakom terenu, skočnosti i okretnosti, Avgan je mogao biti korišćen da lovi sve što njegov gazda poželi. Kao pravi gonič na duge staze mogao je da lovi planinske jelene, antilope i zečeve. Takođe se mogao koristiti da satera u tesnac velike predatore kao što su vukovi, šakali, divlji psi i snežni leopardi. Mogli su obaviti i posao za koji se španijeli koriste - da isteraju prepelice i jarebice sokolu ili lovcu na nišan. A mogu parirati i svakom terijeru u ubijanju mrmota... Toliko pasa u jednom!

Opisan kao nezavistan, nepoverljiv, suzdržan, dostojanstven, sa pogledom uprtim negde u daljinu, ponekad imate utisak da vas taj pas „providi"... No, ako mu ugrozite njegov „licni prostor", a da mu pritom niste simpatični,jer oni sebi biraju prijatelje, pokazaće vam i svoju dozu žestine.

Avganistanski hrt danas je cenjen kao izložbeni pas, onaj koji vas u ringu ostavlja bez daha, kad kao po oblacima protrči. Atraktivan zbog toga i duge, lepršave dlake, cesto se penje na najviše postolje u Best in Show-u na izložbama. Profesionalni hendleri ga vide kao glavni adut za sigurnu pobedu.

No, on ipak nije pas za svakoga... Njega nije lako dresirati. Avgan je pas koji misli svojom glavom. Nekada su u lovu bivali prepušteni sami sebi. I šta mislite šta bi se dogodilo da je Avgan čekao komandu svog gospodara dok, na primer, lovi snežnog leoparda...? Velika je greška smatrati Avgana neinteliogentnim.. Neposlušan možda, ali glup - ne! Definicija inteligencije je – sposobnost snalaženja u novonastalim situacijama na osnovu iskustva... Pa sad vi sad posložite sve kockice...

Pored toga sto je inteligentan, Avgan je i veoma lukav. I to će iskoristiti kao svoju prednost. Trik je da navedete svog afgana da uradi ono sto vi želite ali kao da je to njegova sopstvena ideja, i onda ga nagradite zato što je bio tako pametan da se toga seti. Sa njima se morate nadmudrivati na neki način...Avgani ne podnose grube metode dresure i ukoliko budu grubo tretirani možda više nikada neće hteti da ponove istu vežbu. Inat je još jedna osobina ove rase, kao i osvetoljubivost. Zato nikada nemojte „stati na žulj" svom avganu! Dobro se dobrim vraća. Ukoliko shvatite svog afgana dobićete zauzvrat najmilije i najdivnije stvorenje na planeti!

Avgan može biti „selektivno gluv" kada tražimo od njega da uradi nešto za šta on smatra da je ispod njegove časti. Ali isto tako mogu biti kreativni, da vas ostave bez daha kada rade vežbe poslušnosti, i to više iz razloga da ne razočaraju takmičarski nastrojene vlasnike, nego što to sami žele.




 

Kada su u kući, avgani vole da se izležavaju i gledaju TV... Opasno je samo ako im postane dosadno. Tada moze da strada namestaj vaš omiljen komad odece, knjiga ili sl. Najopasniji avgan je uvređen avgan ili avgan kome je dosadno! Imajte to na umu!

Šetnje bez povodnika su izuzetno rizične. On nije od pasa koji se plaše kada im gospodar nije u blizini. Oni će juriti dok im to ne dosadi i uglavnom, se vratiti tamo gde su vas ostavili, ili će otići kuci. Ali, saobraćaj je velika pretnja, te stoga istrčavajte svoje avgane tamo gde je bezbedno. U zanosu mogu i da ne primete automobil i to je glavni uzrok stradanja ovih prelepih pasa.

Avgani baš i nisu popularna rasa, i to najviše zbog raskošne dlake kojoj se i najvise divimo. Ali, opet - još jedna prevara. Dlaka Avgansitanskog hrta ne zahteva svakodnevnu negu. To svakako ne znaći da psa možete ostaviti na kiši ili šetati po blatu i očekivati da sve bude u redu! Grooming odraslog afgana se obavlja jednom u 10 dana ili cak 2 nedelje, što opet zavisi od kvaliteta dlake. Kupanje i feniranje ne oduzimaju previše vremena ako volite svog psa i ako želite da lepo izgleda. Češljanje izmedju dva kupanja je sasvim nepoželjno, jer se prljava i suva dlaka na taj način samo kida i lomi.

Sve u svemu – i nije tako strašno kao što ste mislili!

Avgana treba razumeti i voleti. I jednom kad to shvatite, videćete da nema boljeg kućnog ljubimca od njega! Jer svako traži svoju srodnu dušu...

Autor:

Aleksandra Gajinović
www.azbelltas.com 


Standard rase

OPŠTI IZGLED:
Posredni utisak snage i plemenitosti pri čemu su sjedinjeni brzina i snaga. Glava je ponosno uzvišeno nošena.


KARAKTERISTIKA:
Istočnjački, odnosno orijentalni izraz tipični su za rasu.


NARAV:
Pun plemenitosti i uzdržanosti sa jednom pouzdanom, strastvenom neobuzdanošću.


GLAVA i LOBANJA :
Duža, ne preuska lobanja, sa jasno izraženom potiljnom kvrgom. Duga njuška sa vilicama koje pokazuju podobnost ka zatvaranju. Neznatan stop. Lobanja pravilno proporcionalna i pokrivena dugim čuperkom. Nosna pečurka prvenstveno crna, a kod svetlih pasa dozvoljena je boja jetre.


OČI:
Prvenstveno tamne, ipak boja zlata nije isključujuća. Približno trouglaste, pri tome od unutrašnjem ka spoljašnjem očnom uglu, postepena ukošenost se produžava na gore. 


UŠI:
Nisko i daleko unazad usađene, prisno priležuće nošene. Pokrivene dugom svilenkastom dlakom.


NjUŠKA, ZUBALO:
Snažne vilice sa perfektnim pravilnim i potpunim makazastim zubalom, pri čemu gornji sekutići bez razmaka naležu na donje. Klještasto zubalo nije dozvoljeno.


VRAT:
Dug, snažan, pri čemu ponosno nosi glavu.


PREDNjI DEO:
Duge, kose i dobro unazad postavljene plećke, dobro mišićave i snažne pri čemu ne deluju –teško-. Prednje noge su ravne sa snažnim kostima. Posmatrano od napred stoje u istoj liniji sa plećkom. Laktovi leže prisno uz grudni koš i nisu okrenuti ni unutra ni napolje. 


TELO:
Ravna leđa, srednje duga, dobro mišićava. Sapi su blago padajuće ka korenu repa. Slabine ravne, široke i prilično kratke. Kvrge na karličnom delu kuka prilično jasno uočljive i udaljene daleko jedna od druge. Umereno zaobljena rebra i dobra dubina grudi.


ZADNjI DIO:
Snažan, butina dobro oblikovana i dobro uglovana. Veliko rastojanje od zgloba kuka do skočnog zgloba i odgovarajuće neznatno rastojanje između skočnog zgloba i šapa. Zaperci se smeju odstranjivati.


ŠAPE:
Prednje snažne, veoma velike, pokrivene dugom debelom dlakom, po dužini i širini. Zaobljeni prsti. Došaplje dugo i elastično. Jastučići dobro postavljeni na tlo. Zadnje šape duge, ipak ne toliko široke kao prednje, pokrivene dugom debelom dlakom.


KRETANjE:
Tečno i elastično u visokom klasičnom stilu.


REP:
Nije kratak. Nisko usađen i na kraju jednostavno zavijen kao prsten. U kretanju visoko podignut. Tanko odlakan.


DLAKA:
Na rebrima, prednjem i zadnjem delu i na slabinama duga i veoma fine teksture. Kod odraslih pasa od plećki unazad i duž sedla kratka i gusta. Od ličnog dela unazad duga sa markantnim svilenkastim čuperkom (top-knot). Dlaka na ličnom delu (njuška) kratka. Uši i noge dobro odlakane. Došaplja smeju biti gola. Dlaka mora biti prirodno razvijena.


BOJA:
Dozvoljene su sve boje.


VELIČINA:
Idealno za mužjaka je 68-74 a za ženke 63-69cm.


GREŠKE:
Svako odstupanje od gore navedenog smatra se manom čije ocenjivanje stoji u tačnoj proporciji sa stepenom izraženosti.


N.B. : Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa potpuno spuštena u skrotum. 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

Oglasi za posao

veterina.info fan box