Ruski hrt — Barzoj
barzoj-ruski hrt
Alternativno ime
Barzoj
Ruski vučji hrt
Russkaя psovaя borzaя
Zemlja porekla
Rusija
Klasifikacija
FCI: Grupa 10 sekcija 1 #193
AKC: Hound
ANKC: Group 4 (Hounds)
CKC: Group 2 - Hounds
KC(UK): Hound
NZKC: Hound
UKC: Sighthounds and Pariah Dogs

Barzoj je visok, aristokratski pas sa dugom, suvom I uzanom glavom. Ima blago ispupčenu njušku I dug, nisko nošen savijen rep. Duža, svilenkasta I lepršava dlaka čini ovog psa veoma atraktivnim.

Bogat okovratnik im je karakteristika. Nos je crn a oči su duguljaste I tamne.

Uši leže nazad na vratu ali se mogu delimično uspraviti kad su naćuljene u stanju pripravnosti, ili kada je pas na oprezu. Leđa su blago pogrbljena. Grudi su uzane, ali veoma duboke. Duža, svilena dlaka može biti talasasta ili u krupnim loknama sa bogatom grivom na vratu Boje su bela, zlatna, žutomrka ili siva sa belim oznakama jednobojni ili u kombinaciji ovih boja.

 

Barzoj je drag, inteligentan pas. Oni su ponosni I samosvesni psi koji su ekstremno odani svojoj porodici. Veoma su nežni prema ljudima koje dobro poznaju. Mogu biti dresirani za vežbe poslušnosti ali trebalo bi imati na umu da su to ipak hrtovi I više su skloni slobodnom razmišljanju a manje su voljni da ugode ljudima kao neke druge rase. Međutim oni su veoma inteligentni I sposobni da uče. Ali trening ove rase bi trebao da bude zasnovan na međusobnom poštovanju.

Borzoji se često ponašaju kao mačke, održavaju sopstvenu čistoću. To su tihi psi koji retko laju. Kao I svi ostali hrtovi veoma su brzi I imaju jako malo teritorijalnog instinkta.

Stoga im se ne može verovati kad su bez povoca, osim ako nisu u dobro ograđenom prostoru. Dobri su prema drugim psima, ali bi ih trebali nadzirati kada su sa drugim malim kućnim ljubimcima kao što su mačke I zečevi. Nije baš preporučljivo da sami provode vreme napolju sa malim životinjama. Treba ih prilagoditi na život sa mačkama I drugim ljubimcima u ranom dobu koliko god je to moguće, ali morate zapamtiti da će Barzoj uvek biti samo lovac koji će juriti za životinjom koja beži od njega. Njegovo munjevito hvatanje može ubiti malu životinju u sekundi. Barzoj je plemeniti pas koji se dosta dobro slaže sa decom, ali nije idealno baš da bude drugar detetu jer ne podnosi dobro grubu igru I ceni svoj mir. Tokom faze odrastanja ovim je psima potrebna visoko nutritivna dijeta.

 

Visina

Mužjaci – Najmanje 28 inča /71/ cm, Ženke – najmanje 26 inča /66cm/

Težina: Mužjaci – 75 -105 funti /34 – 48kg/ Ženke: 60 -90 funti /27 – 41 kg/

 

Zdravlje

Oni su osetljivi psi. Ponekad su halavi pa su skloni naduvavanju. Najbolje je Barzoju davati male obroke dva- tri puta dnevno. I treba izbegavati vežbe nakon obroka.

 

Dobro se ponašaju u stanu ako im se priušti dovoljno kretanja. Relativno su neaktivni unutra I jako su mirni skoro neprimetni, ali napolju im je potrebno mnogo prostora da šetaju I trče, tako da bi im bilo dovoljno najmanje prosečno dvorište. U gradu se može pustiti s povoca isključivo u sigurnom, zatvorenom prostoru.

 

Trening

Kako bi se održali u kondiciji potrebno im je puno vežbe uključujući I duge svakodnevne šetnje I redovnu priliku da trče slobodno, bez povoca, mada je u nekim zemljama zabranjeno da neke rase pasa puštate s povoca. Borzoji mogu biti odlični partneri za džoging I obično uživaju da trče pored bicikla, ali se čuvajte, Barzoj će kao metak potrčati za bilo kakvim plenom koji spazi. Ako se to dogodi, morate jako brzo odreagovati.

 

Životni vek – 10 – 12 godina
 

Veličina legala

U proseku 6 šenadi, mada ih može biti od 1 – 11.  Samo jedno štene u leglu nije ništa neobično.

 

Gruming

Duga, svilena dlaka je veoma laka za održavanje. Redovno četkanje tvrdom, gustom četkom I kupanje suvim šamponom kad je neophodno. Kupanje može predstavljati poteškoću kad je u pitanju ovako veliki pas I ne bi trebalo biti prečesto. Treba uklanjati dlaku između prstiju kako bi pas mogao udobnije hodati I kako ne bi stvorio žuljeve ili deformisao šape. Ova rasa se jako linja jednom godišnje.

 

Poreklo

Barzoj je najverovatnije prvobitno donet iz Arabije u Rusiju oko 1600. godine. Tamo su ovog elegantnog hrta usvojili plemići, ukrštali ga sa dugodlakim ovčarima I koristili ga kao surovog I hrabrog lovca na vukove I tako je dobio ime Ruski Vučji hrt. Rusko plemstvo ih je uzgajalo I lovilo sa njima stotinama godina. Konačno, popularnost Barzoja se proširila Evropom. Kraljica Viktorija je imala barzoje I mnoge britanske aristokrate su uskoro sledile njen primer. Ova rasa je postala popularan poklon među kraljevima. Barzoj je postao pitomiji I povećala se njegova upotreba kao psa za pratnju. Njegovo ime potiče od ruske reči “Borzoi” što znači brz. U talente Barzoja spadaju lov, sajting I lure-kursing

 

 
O Barzoju

Barzoj je veliki, lep I brz hrt sa lepom, lepršavom dlakom. On uživa da bude u kući sa svojim vlasnicima I uopšteno su mirni I lepo se ponašaju. Iako je savršen pas za pratnju njegova veličina I brzina mogu uticati na potrebnu veću nego prosečnu odgovornost vlasnika. Ovo nije rasa koja će se uklopiti u svaki dom.


Veličina

Mužjaci obično variraju u veličino od 29 do 34 inča u grebenu a njihova težina iznosi od 75 – 105 funti, ali ponekad mogu biti I veći. Ženke su uglavnom nešto manje – 26 – 30 inča visine I obično 60 – 90 funti težine, ali I one mogu ponekad biti I veće. Iako su uglavnom mirni, odrastao pas može lako srušiti osobu , tako da Barzoj uglavnom nije pas za starije I slabašne ljude.


Boja

Barzoj se javlja u svim bojama I svim kombinacijama boja.

 
Agresivan I zaštitnički instinkt

Ovo su individualne pojave I variraju od jedinke do jedinke. Pošto većina Barzoja retko laje oni nisu dobri psi čuvari. Većina nije agresivna prema strancima, ali mnogi mužjaci će biti agresivni prema mužjacima drugih rasa. Moraju biti pod nadzorom kada su u prisustvu drugih pasa.


Trening I disciplina

Većina Barzoja žudi da udovolji svojim gospodarima I retko je potrebno kazniti ih, Sistem “NE” je obično sasvim dovoljan. Neophodno je uspostaviti kontrolu nad psom a trening poslušnosti je možda najčešći I najlakši način da se to uradi. Budite oprezni u izboru trenera, to mora biti neko ko ima iskustva sa hrtovima. Nije neophodno da udarite Barzoja, ali disciplina mora biti dosledna, korektna I čvrsta bez preterane grubosti. Davilica baš nije korisna jer je Barzoj veoma osetljiv. Morate zapamtiti da trening morate učiniti zanimljivim za vašeg psa I uvek ga završiti u radosnom raspoloženju sa vežbom koju pas najbolje radi. Puno nagrada I poneki keksić jako dobro deluju.


Mala deca u kući

Prilagođenost malojj deci varira od psa do psa. Mnogi su tolerantni I puni ljubavi prema maloj deci, drugima smeta grubo postupanje male dece koja ih mogu nehotice povrediti. Neki odgajivači predlažu da se psi velikih rasa ne uzimaju dok deca nisu najmanje školskog uzrasta ili poželjno I starija. Prostor u vašem domu, uzrast vašeg deteta I količina vremena koju pas mora provesti sa decom, kao I vaša sposobnost da “pročitate” psa treba da se uzmu u obzir pri nabavci psa.


Druge životinje 

Pošto je Barzoj uzgajan da goni (juri) druge životinje, oni bi trebali biti strogo nadgledani u blizini mačaka I malih pasa, mada ih dosta srećno živi I sa jednima I sa drugima. Imajte na umu da iako Barzoj može bezbrižno živeti u kući sa mačkom ili malim psom, I biti veoma nežan prema životinjama u kući, napolju to može biti sasvim druga stvar, posebno kad su u pitanju mačke.


Destruktivnost

Barzoji su dugo vremena štenci (18 I više meseci). Nivo destruktivnosti (kopanje, žvakanje…) varira sa uzrastom, treningom, temperamentom I nivoom aktivnosti svakog pojedinačnog psa. Uopšteno, što je pas mlađi više će štete napraviti. Svaki pas ako je duži period ostavljen sam, obično će biti destruktivan iz dosade. Puno pažnje I svakodnevna vežba obično puno pomažu.


Prostor

Veliko dvorište sa ogradom od šest stopa je idealno, ali Barzoje sasvim uspešsno drže I u stanovima. Ograđeno dvorište ili duža istrčavanja se jako bitna za štene ili mladog psa, to će psa držati u formi I smanjiti mu dosadu. Ako nemate prikladan prostor, ili vremena da prošetate psa nekoliko puta dnevno, možda bi trebali uzeti u obzir nekog manjeg psa.


Klimatski uslovi

Za Barzoje je pogodnije hladno vreme nego velike vrućine. Pse nikada ne bi trebalo direktno izlagati suncu ostavljajući ih napolju tokom letnjih meseci. Bez obzira gde se nalazite, pas mora imati svoje sklonište.

 

Nega

Dlaka barzoja ne zahteva puno nege, samo povremeno šamponiranje I četkanje jednom nedeljno. Jednom godišnje bi ga trebalo odvesti kod veterinara na pregled, vakcinaciju, kao I na proveru srca I probave, što je neizostavno za održavanje dobrog zdravlja.

 
Potrebna oprema za gruming

  • Srednji metalni češalj
  • Velika sliker četka
  • Velike makaze za nokte
  • Sredstvo za čišćenje ušiju I vata. Najbolje sredstvo za čišćenje ušiju možete napraviti sami u svojoj kuhinji (u plastičnu bočicu uspite 1/3 vode, 1/3 alkohola I 1/3 vinskog belog sirćeta. Ovo može stajati dok se ne iskoristi, nije kvarljivo.)
  • Oštre, blago zakrivljene makaze

Posle detaljnog išćetkavanja vašeg psa sliker četkom, očešljajte psa metalnim češljem. Na ovaj način možete biti sigurni da neće biti ućebotina ili zamršenih delova dlake. Ako ih ipak ima morate ih razmrsiti prstima I ukloniti četkom. Posebnu pažnju obratite na zadnjicu svoga psa, grudi, iza ušiju, rep I ispod stomaka. Naročito je bitno kod mužjaka da budete pažljivi kako ih ne biste počupali ili cimnuli na njihovom intimnom delu tela.

Sledeće je čišćenje ušiju. Navlažite vatu sredstvom za čišćenje ušiju.Očistite unutrašnjost ušnog kanala vatom. Nikada ne gurajte vatu duboko u ušni kanal pincetom kako ne bi povredili uho psa. Miris sirćeta će ispariti. Ako vam je do toga, skratite malo nokte psu s vremena na vreme. Najbolje bi bilo ako imate profesionalnog grumera ili vašeg veterinara da vam pokaže kako to da radite pre nego što to sami probate kod kuće. Ako previše skratite nokat to može uzrokovati krvarenje I morate imati pri ruci sredstvo za zaustavljanje krvarenja. Najbolji su proizvodi na bazi pudera. Jedan od najboljih je “Quick-Stop”

Sada možete skratiti I dlaku koja raste sa donje strane šapa. Ponekad su najbolje za to zakrivljene makaze. (krivina na makazama I krivina šape bi trebale biti u istom pravcu. Nikada nemojte seći dlaku ako su vam makaze okrenute u suprotnom smeru od šape jer možete poseći psa.) Četkom uspravite dlaku na šapi I prstima je pažljivo izvucite nagore između prstiju. Dok držite šapu psa u ruci, ošišajte dlaku da bude u istom nivou sa šapom.


Vežba

Većina barzoja su tihi kućni psi, ali svima njima je potrebna redovna vežba kako bi bili zdravi. Pošto je Barzoj hrt (koji koristi svoj vid kako bi pronašao plen), veoma je oprezan na svaki pokret I može neočekivano otrčati za nečim što spazi za “igru” (mačkom, vevericom, otpalim lišćem itd)Iz tog razloga vaš Barzoj mora UVEK biti na povocu kada nije u ograđenom prostoru.


Problemi rase

Očno oboljenje je uobičajeno za mnoge rase uključujući I Barzoja I može uzrokovati čak I slepilo. Tako da je preporučljiva kontrola vida jednom godišnje. Naduvavanje (želudačna dilatacija) I torzija (uvrtanje) nisu neuobičajeni kod svih

rasa sa dubokim grudnim košem. Brzo prepoznavanje simptoma I trenutna veterinarska intervencija su neophodni.


Uzgajanje I izlaganje

Ako odlučite da izlažete ovu rasu I uzgajate je trebali bi uzeti najbolje moguće primerke. Psa uzmite samo od renomiranog odgajivača, od pasa koji nemaju mana ni što se tiče izgleda ni temperamenta. Zapamtite da je uzgajanje velika odgovornost I da je veoma skupo. Ima daleko više Barzoja nego domova za njih. Odgajivač je odgovoran za svakog psa kojeg uzgoji. To uključuje sve štence potomke njihovih mužjaka kao I svo potomstvo njihovih ženki.

 
Autor:
Aleksandra Gajinović
www.azbelltas.com

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

Oglasi za posao

veterina.info fan box