Bernardinac
bernardinac
Alternativno ime
Pas Svetog Bernarda
Alpski mastif
Saint
Zemlja porekla
Flag of Switzerland.svg Švajcarska  Bandera de Alemania Nemačka
Klasifikacija

Bernardinac je veoma veliki, jak, mišićav pas sa moćnom glavom. Dogod su visina I težina proporcionalni cene se višlji psi. Javljaju se dva tipa dlake – duga I kratka, ali I jedna I druga su veoma guste. Dlaka je bele boje sa žutomrkim, crvenim, mahagoni,  I crnim oznakama, u raznim kombinacijama. Lice I uši su obično crno osenčeni a izraz je inteligentan I blag. Kod dugodlakih pasa dlaka je malko duža I postoje zastavice na prednjim I zadnjim nogama.  Šape su velike sa jakim dobro zasvođenim prstima što čini Bernardinca psom koji je stabilan na nogama I na snegu I na ledu. Imaju visokorazvijeno čulo mirisa a izgleda da imaju I šesto čulo da predosete opasnost od oluja I lavina.

Ekstremno su blagi I druželjubivi I veoma tolerantni prema deci. Bernardinac je pas koji se sporo kreće, strpljiv je I poslušan. Krajnje je odan, on želi da ugodi čoveku. Pošto je ovaj pas ogroman, morate se potruditi da ga dobro socijalizujete prema drugim ljudima u njegovom ranom uzrastu. Visoko je inteligentan I lak za obuku, mada bi trebalo rano početi sa obukom, dok je pas još uvek te veličine da se može njim vladati. Imajte na umu da neposlušan pas ove veličine predstavlja problem čak I snažnim odraslim osobama, tako da se mora trenirati u javnosti, na povocu kako biste uspostavili kontrolu nad njim. Bernardinac je dobar pas čuvar.Čak mu je I sama veličina zastrašujuća. Balave nakon što jedu ili piju.

Visina: 65-80 cm

Težina: 50-91 kg


Zdravlje

Dobrog su zdravlja, ali su neki podložni  “wobbler” sindromu, mogu imati problema sa srcem, kožom, displazijom kukova I ekstropijom – izvrtanju ruba očnog kapka, obično  donjeg. Mora se paziti na zaplet creva. Kakos u ovi psi skloni naduvavanju najbolje ih je hraniti dva ili tri puta dnevno manjim obrocima umesto jednog jednodnevnog obroka. I nikako ih ne šetati posle obroka.
 

Uslovi za život

Bernardinac će se dobro ponašati I u stanu ako mu je omogućeno dovoljno kretanja. Relativno su neaktivni kada su u stanu a malo dvorište im je sasvim dovoljno. Oni mogu živeti I napolju, ali će radije biti uz svoju porodicu. Dosta teško podnose velike vrućine, a nije im prijatno ni u jako toploj sobi niti u kolima.

 

Vežba

Duge šetnje svakog dana su potrebne da Bernardinca održe u dobroj psihičkoj I fizičkoj kondiciji. Štenad ne bi trebala puno da vežba odjednom sve dok im se kosti ne formiraju dobro I ne ojačaju. Kratke šetnje I kratke igre su najbolje sve dok pas ne navrši godinu dana


Životni vek

Oko 8-10 godina.

 

Održavanje

Oba tipa dlake su veoma laka za odtržavanje. Dovoljni su vam češalj, jaka gusta četka I kupanje samo kada je neophodno. Šampon može oduzeti dlaci masnoću, vodo-otpornost, tako da je potrebno koristiti razblažen šampon. Treba posebno paziti na oči da šampon I voda ne uđu u njih. Ova rasa se linja dva puta godišnje.

 

Poreklo

Ovo je veoma drevna rasa. Osnovana je 980. godine u Svetom Bernardu de Menton koje je bilo sklonište za putnike kroz opasne alpske prevoje između Švajcarske I Italije.  Potiče od Tibetskog mastifa I sigurno mora voditi poreklo od mastifa koje su Rimljani doneli na Alpe oko 1000. godine naše ere. Kaluđeri su verovatno ukrštali drevne mastife sa Dogom I velikim Pirinejcem. Njegova upotreba I popularnost kao psa spasioca je započela sredinom 17. veka. Bernardinac koji je korišćen za spašavanje iz lavina I snežnih prolaza blizu Hošpica. Ovaj čudesni čovekov sluga je spasio više od 2000 ljudi. Psi vrše pretragu I pronalaze izgubljene ili povređene putnike, onda ih ližu I ležu pored njih kako bi ih ugrejali. Onda se jedan od pasa vraća u Hospice kako bi doveo celu spasilačku ekipu.

 

 

Čulo mirisa kod Bernardinca je toliko izvanredno da može pronaći osobu čak I nekoliko stopa ispod snega. Ova rasa je takođe poznata po svojoj sposobnosti da predvidi oluje I lavine, jer ima sposobnost da čuje veoma niske zvučne frekvencije koje su van našeg slušnog opsega.

Kao što smo rekli, postoje dva varijeteta: kratkodlaki I dugodlaki. Kratkodlaki varijetet se češće koristi za rad u planinama jer lako podnosi niske temperature. Dugodlaki varijetet ima osobinu da skulja ledenice. Neki od talenata Bernardinca su: traženje I spašavanje, čuvanje I vučenje.


Autor:

Aleksandra Gajinović
www.azbelltas.com

Standard rase

FCI-Standard No 61
St.Bernardshund/Bernardinac/Bernhardiner
Matična zemlja: Švajcarska
Datum publikacije originalnog standarda: 24.o3.1993.
Klasifikacija FCI: Grupa 2
Pinčeri, Šnauceri, molosi i Švajcarski pastirski psi.
Sekcija 2.2. Molosi, tip planinskih pas

Opšti izgled:
Postoje dva varijeteta: kratkodlaki i dugodlaki. Oba varijeteta su upadljive veličine i imaju harmonično, snažno, napeto i mišićavo telo sa impozantnom glavom i pozornim izrazom lica.

Ponašanje i karakter:
Prijateljski nastrojen, mirnog i stabilnog temperamenta, oprezan.

Proporcije:
Idealne proporcije visine grebena i dužine trupa / mereno od ramenog zgloba do sedne kvrge / je 5:6. Idealni odnos visine i dubine grudnog koša prikazan na skici.

Glava:
Uopšteno: snažna i impozantna

Lobanja:
Jaka i široka, iz profila i od napred gledano blago zaobljena. Postrano blago zaobljenje prelazi u snažno razvijene i visoke obraze koji ka njušci blago padaju. Potiljačna kost umereno naglašena. Gornji očni lukovi snažno razvijeni. čeona brazda počinje od stopa, ide sredinom glave i gubi se prema potiljku. Koža na čelu pravi iznad očiju ka čeonoj brazdi nabore /obrve / koje su u afektu jače izražene. U afektu koren ušiju gradi sa gornjim delom lobanje ravnu liniju.

Stop:
Stop je markantno naglašen i sa horizontalom glave gradi prav ugao.

Njuška:
Kratka svom dužinom je jednake širine. Nosnik je ravan sa blagim žlebom. Dužina njuške je kraća od dubine /mereno od početka njuške.

Nos:
Nosna pečurka široka, ugaona, dobro otvorenih nozdrva. Nosna sluzokoža crna.

Usne:
Rub usana crno pigmentisan. Gornje usne snažno razvijene i prelaze preko donjih. Ka nosu čine široki luk. Ugao usana ostaje vidljiv.

Zubalo:
Umereno razvijeno, snažno i makazasto ili kleštasto. Obrnuto makazasto zubalo je dozvoljeno /blagi predgriz, ali mora postojati blagi dodir sekutića gornje i donje vilice . Nedostatak premolara P1 se toleriše.

Oči:
Oči su srednje velike tamno braon do kestenjasto braon boje, umereno duboke, više napred nego sa strane postavljene sa dobroćudnim izgledom. Očni kapci formiraju karakteristične ugaone nabore/ zbog čega bernardinac ima karakteristične takozvane tužne oči/. Ka donjem kapku može da se vidi mrežnjača. Rub očnih kapaka treba da je potpuno pigmentiran.

Uši:
Srednje velike, visoko i široko usađene, ušna školjka snažno razvijena, gipka, trouglasta sa zaobljenim vrhom, zadnji rub blago odstojeći, prednji priljubljen uz obraze.

Vrat:
Snažan, visoko postavljen. Na vratu se sa donje strane zapaža podgušnjak /fanon/, međutim, nije poželjno da je preterano izražen.

Telo:
Opšti izgled: impozantan i harmoničan. Gornja leđna linija: greben jako izražen od grebena do slabina sapi blago padajuće, neprimetno prelaze u koren repa. Leđa: široka, prava i čvrsta. Grudni koš: veoma istaknut, umereno dubok, sa dobro zaobljenim rebrima, ne dopire dublje od lakta. Donja stomačna linija: Prema pozadi stomak je blago pribran.

Rep:
Rep je širokog i jakog korena, dugačak i težak, a zadnji pršljen dopire najmanje do skočnog zgloba. U mirovanju ravno obešen ili u donjoj trećini blago savijen na gore, dok je u afektu nešto višlje nošen ali nikako iznad leđne linije.

Udovi:
Prednje noge-uopšteno: od napred gledano ravne i paralelne, postavljene široko.
Plećke: postavljene koso , mišićave i dobro priležuće.
Nadlaktica: duga koliko i plećka ili nešto kraća. Ugao između plećke i nadlaktice ne treba da je previše tup.
Laktovi: dobro priležući, podlaktica suva i mišićava, prava sa jakim kostima.
Prednje došaplje: od napred pravo a sa strane gledano blago uglovano.
Prednje šape: Široko zatvorene sa jako ispupčenim prstima.
Zadnje noge uopšteno: umereno uglovane i mišićave, posmatrano od pozadi paralelne, umereno raširene.
Butina: snažna, mišićava i široka.
Koleno: dobro uglovano, niti unutra niti upolje okrenuto.
Potkolenica: postavljena ukoso i prilično duga.
Skočni zglob: blago uglovan i čvrst.
Zadnje došaplje: otpozadi gledano pravo i paralelno postavljeno.
Zadnje šape: široke, snažne, zatvorene, sa jako ispupčenim prstima. Zaperci se, ukoliko ne ometaju kretanje, mogu tolerisati mada je poželjno odstraniti ih.
Hodovi: kretanje harmonično, izdašnog koraka sa dobrim potiskom zadnjih nogu. Prednje i zadnje šape su postavljene u pravoj liniji.

Dlaka:
Postoje dva varijeteta: dugodlaki i kratkodlaki.

Kratkodlaki:
Pokrovna dlaka je gusta, ravna, priležuća, sa lako gaćastim bedrima. Poddlaka je bogata. Rep je dobro odlakan, dlaka je gusta, ali ne obrazuje perjanicu.

Dugodlaki:
Pokrovna dlaka je veoma gusta, čvrsta, ali ne i oštra, pri dodiru, sa puno poddlake. Srednje je duga, prava ili blago talasasta, ali nikako kovrdžava. Obično na leđima, posebno u predelu slabina i sapi dlaka je blago talasasta. Lice i uši su pokriveni kratkom i mekom dlakom. Duža, svilenkasta dlaka u osnovi uveta je dozvoljena. Rep je jako odlakan gustom dlakom. Težak je i žbunast, ali ne sme da formira zastavicu. Uvijena ili kovrdžava dlaka na repu je nepoželjna. Na butinama se nalazi veoma obilna žbunasta dlaka /gaće/. Prednje noge su sa karakterističnim zastavicama.

Boja:
Boja bernardinaca je crvena sa belim poljima ili bela sa crvenim poljima. Sve nijanse crvene boje su dozvoljene. Psi koji su više crveni, sa samo nekoliko manjih belina na krznu su takozvani mantilasti, a psi koji su više šareni, tj. na kojima ima više crvenih i belih mrlja na krznu su pločasti. Toleriše se mestimična pojava crnih pramenova.

Potrebne oznake bernardinaca:
Bele grudi, beli šal na vratu, bele šape, beli vrh repa, bela lisa na čelu, bela traka na njušci, na kojoj su poželjne (ali ne i obavezne) crne tufne; tamna simetrična maska oko očiju i tamnija boja dlake na uŠima. Bernardinac nikako ne sme da bude jednobojan, ili bez belih oznaka.

Visina grebena:
Minimalna visina za mužjaka je 7O cm.
Minimalna visina za ženku je 65 cm.
Maksimalna visina za mužjaka je 9O cm.
Maksimalna visina za ženku je 8O cm.
Psi koji prelaze najveću dozvoljenu visinu se pri ocenjivanju ne penaliziraju ako im je izgled skladan i imaju korektne hodove.

Greške Svako odstupanje od gore navedenih tačaka se smatra greškom. Ocenjivanje grešaka mora da zavisi od stepena odstupanja i treba obratiti pažnju koliko to utiče na opšti izgled i harmoničnost psa.
-Nedovoljno izražene polne karakteristike (suviše muževne ženke ili suviše ženstveni mužjaci).
-Neskladan opšti izgled
-Isuviše jako izraženi nabori na glavi i jako izražen podgušnjak.
-Isuviše kratka ili isuviše duga njuška
-Jako viseće usne
-Veliki predgriz ili podgriz
-Nedostatak zuba osim premolara P 1
-Veoma visoko ili nisko usa|ene uši
-Svetle oči
-Entropijum, ektropijum
-Očni kapci bez ugaonog nabora
-Ulegla kao i šaranasta leđa
-Nadgrađenost ili jako niske sapi
-Rep nošen iznad leđne linije
-Nepravilan stav prednjih nogu (šape jako okrenute na unutra ili u polje)
-Nepravilan stav zadnjih nogu ( X stav O stav)
-Nepravilni hodovi
-Kovrdžava dlaka
-Nedovoljna pigmentacija tj.depigmentacija ili pogrešna pigmentacija nosa, nosne pečurke, očnih kapaka, visećih usana.
-Pogrešna obojenost dlake ( nedostatak potrebnih obojenih površina na dlaci, crveno braon mrlje u većoj količini na beloj dlaci)
-Mršavost, agresivnost.

Greške koje diskvalifikuju psa
-Potpuno bela dlaka ili potpuno crvena dlaka bernardinca
-Drugačija obojenost dlake od predviđene
-Plave oči ili oči različite boje
-Nedostatak jednog ili oba testisa u skrotumu

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

Oglasi za posao

veterina.info fan box