Engleski springer španijel

Engleski springer španijel je kompaktan pas, tipa španijel, srednje veličine, sa upečatljivim, dugim ušima. Uvijek pozoran i pažljiv, sa tipičnim španijelskim očima. Bez obzira šta su uradili ili šta žele da postignu, kada gledaju sa svojim pametnim očima, mogu dobiti sve. Uvijek su željni da udovolje vlasnika i lako ih je trenirati. Ime springer potiče odengleske riječi spring što znači izazvati naglu pojavu, a u ovom slučaju se „pojava“ predstavlja „istjerivanje divljači“.


Spoljašnjost

Po izgledu, kompaktan pas, srednje veličine sa dugim obješenim ušima. Jedar i nikako previše lagan, niti previše težak. Rep se najčešće kupira i stalno je u pokretu. Držanje psa mora biti ponosno, sa ravnom linijom leđa, kvadratnog oblika tijela (visina do grebena jednaka dužini od grebena do leđa). Prednje noge su prave, a šape kompaktne. Glava odaje snagu, prefinjenog je izgleda i ne previše teška, u dobroj proporciji sa ostatkom tijela. Dužina glave treba da bude jednaka dužini vrata, sa paralelnim linijama njuške i lobanje. Oči su ili boje lješnika ili smeđe boje, u zavisnosti od boje krzna. Uši su usađene u liniji sa očima i kada se povuku prema vrhu nosa, dosežu samu njušku. Zubi koji su smješteni u snažnoj čeljusti, moraju imati makazasti preklop. Dlaka na krznu je srednje veličine i može biti ravna ili talasasta sa paperjastim dijelovima. Boja dlake je jetreno-žuta i bijela, crno-bijela (sa i bez paljevine), plava (siva dlaka kod pasa se naziva plavom) ili jetreno smeđa. Bijeli springeri mogu imati obojene fleke.

Postoje dva tipa springera: fieldbench. Poljski tip (field) se najčešće uzgaja za lov i najčešće imaju bijelo krzno i mnogo je energičniji. Benč tip ima manje dlake, i mirnijeg je karaktera. Benčevi se uzgajaju za izložbe i češće imaju jetrene i crne boje krzna.

Temperament

Većina engleskih springera je umjerena, nježna i prijateljski raspoložena. Psi su društveni i sa ljidima, i sa djecom i sa psima. Veoma su inteligentni, vješti i poslušni. Puni energije u igri i lako se daju naučiti. Što je više moguće, žele da budu sa vlasnikom tako da će svaki povratak vlasnika, nagraditi velikom radošću. Ako dugo budu ostavljani sami mogu biti destruktivni i često lajati. Uobičajeno je da su u dobrim odnosima sa drugim ljubimcima, osim eventualno, pticama i psima istog pola. U toku prve godine, potrebno je mudro se ophoditi sa psom, pošto je moguće da ispolje blagu tvrdoglavost i agresivnost, ali sve u cilju da od vlasnika dobiju nježan, ali čvrst stav.

Zdravlje

Neke linije springera su podložne displaziji kukova. Lako dobijaju na težini, tako da se velika pažnja mora obratiti na način i režim ishrane. Takođe su problematične oči, kao i bolesti poput epilepsije.

Ova rasa, iako rijetko, može imati problema sa bijesom (Sindrom bijesa), pa naizgled normalan pas, iznenada podivlja i napadne. Tokom napada pas ne reaguje na komande. U pitanju je posebna vrsta epilepsije i moguće je liječiti. Bolest se može uočiti tek od prve ili druge godine. Ne mora značiti da svaki malo agresivniji pas ima problema sa sindromom bijesa, jer je uobičajeno da mladi springeri testiraju karakter i čvrstinu vlasnika. Oni traže nježnog, ali čvrstog vođu pa je moguće da će povremeno ispoljavati agresivnost prema vlasniku kako bi dobili onakvog vlasnika kakvog žele.

Istorija

Engleski springer španijel je jedna od najstarijih rasa lovačkih pasa u Britaniji. Njihovi preci, dovedeni iz Španije sa rimskim legijama, zajednički su za većinu španijela. U pitanju su španijeli iz srednjeg vijeka i izumrli Norfolk španijeli (neki tvrde da su Engleski springeri, ustvari, Norfolk španijeli!). Uslijedila su brojna ukrštanja sa starim engleskim španijelima za vodu (takođe izmrla rasa). Engleski springer je otac svim španijelima, osim, eventualno, Klamberu. 1892 godine, zajedno sa koker španijelom, springer je priznat kao posebna vrsta, iako su se u to vrijeme još uvijek pojavljivali u istom lelglu. Početkom 20-og vijeka i oficijelno je proglašena za najpopularniju rasu u Britaniji. U ostatku Evrope, ova je rasa tek nedavno počela da se koristi u lovu.

Karakteristike rase

Glava i lobanja - Lobanja srednje duga, srazmjerno široka, blago zaobljena, penjuća od njuške, kobasičaste obrve i stop podijeljeni sa brazdom između očiju, koja se pruža od prednjeg dijela glave do potiljne krvrge, koja ne smije biti istaknuta. Ravni obrazi. Dužina njuške u pravilnom odnosu prema lobanji, srazmjerno široka i duboka, dobro isklesana ispod očiju. Usne srednje duboke i kvadratične. Dobro razvijene nozdrve.

Oči - Srednje veličine, bademaste, nisu buljave niti upale, dobro postavljene (nije vidljiv treći očni kapak), pažljivog, prijateljskog izraza. Boje tamno braon. Nepoželjne su svijetle oči.

Uši - U obliku režnja, dobre dužine i širine, priliježu prilično dobro uz glavu, usađene u visini očiju. Lepo odlakane.

Zubalo - Snažne vilice sa perfektnim, pravilnim i potpunim makazastim zubalom, pri čemu gornji sjekutići bez razmaka naliježu na donje.

Vrat - Dobre dužine, snažan i mišićav, bez podgušnjaka, blago zaobljen, ka glavi se sužava.

Prednje noge - Ravne, dobre snage kostiju. Laktovi dobro priliježu uz telo. Jaka, vitka došaplja.

Telo - Snažno, ni dugo, niti kratko. Dobro razvijen dubok grudni koš. Dobra zaobljenost rebara. Snažne, blago zaobljene, kratke i mišićave slabine.

Zadnje noge - Dobro spuštene. Koljena i skočni zglob dobro, ali ne pretjerano uglovani. Butina široka, mišićava i dobro razvijena. Nepoželjni su labavi skočni zglobovi.

Šape - Zatvorene, kompaktne, dobro zaobljene, sa jakim ispunjenim jastučićima.

Kretanje - Potpuno svojstvenog načina. Prednje noge „bacaju" se ravno iz ramena, pri čemu su šape, u slobodnom, blagom stilu, dobro naprijed izbačene. Skočni zglobovi se dobro ubacuju pod telo, slijedeći prednje noge u jednoj liniji. Pri sporom kretanju može da pokazuje tipično ravanisanje.

Rep - Niže usađen, nikada nošen iznad leđne linije. Dobro odlakan, živahno pokretan. Može biti kupiran.

Dlaka - Gusta, ravna i otporna na vremenske prilike, nikada gruba. Srednja odlakanost na ušima, prednjim nogama, telu i zadnjim nogama.

Boja - Jetrena braon (bijela, crna), ijbela ili svaka ova boja sa paležnim oznakama.

Savet odgajivača

Ova rasa nije podobna za život u stanu i potreno joj je barem dvorište srednje veličine.

Energija: visoka

Vežbe i šetnje: više od dva sata dnevno.

Ova rasa obožava otvoren prostor i ima dovoljno energije da na njemu provede čitav dan. Dosta vježbe i šetnje je potrebno da bi se ovaj pas zadovoljio. Vole biti uključeni u sve aktivnosti porodice, pa je idealan za veće seoske porodice. Poslije duže šetnje i vježbanja, će mirno ležati i spavati. Psi ove rase, uglavnom, vole da plivaju, pa je potrebno na ovo obratiti pažnju ako se nalazite u blizini vode.

Stres izazvan ostavljanjem samog psa u kući: srednji

Običaj da laju: srednji

Transport: jednostavan

Nivo agresivnosti: srednji

Kompatibilnost sa drugim životinjama: visoka

Kompatibilnost sa djecom: visoka

Četkanje i šišanje: više puta sedmično

 

Izvor

{jcomments on}

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box