Pre nego što mali simpatični štenci dođu na svet, da bi sve bilo pod kontrolom potrebno je izvršiti određene pripreme za štenjenje. Ako je sve unapred dobro isplanirano i adaptirano potrebama kuje i budućih štenaca, znatno su veće šanse za normalno odvijanje porođaja i uspešan završetak graviditeta. Za to je potrebno izvršiti dve vrste priprema – pripremanje kuje za štenjenje i pripremanje prostora u kome će se ona ošteniti.

pripremazast

Budite smireni
Kod neiskusnih vlasnika, kako se gravititet bliži kraju, javljaju se sve veći strah i nervoza, što se prenosi i na samu kuju, a nemir koji tada obuzme životinju može dovesti do raznih komplikacija. Međutim, iskusni odgajivači sa dugogodišnjom praksom dobro znaju koliko je vlasnikovo prirodno ponašanje važno za kuju. Ukoliko je vlasnik smiren, kuja je potpuno spokojna, puna poverenja prema svom vlasniku i zato će se osećati sigurno u toku porođaja, što će znatno olakšati štenjenje.

pripremazast2

Priprema kuje
Nekoliko dana pre štenjenja, kuja obično počinje slabije da jede. Zbog toga je jako važno obratiti pažnju na kvalitet hrane koja se daje psu. Ako se desi da kuja jede mnogo, količinu po obroku treba smanjiti i davati joj hranu sa dodatkom vitamina i minerala. Hranu (pre svega kosti) koja može dovesti do probavnih smetnji i zastoja u debelom crevu, kao i hranu koja izaziva proliv treba potpuno izbaciti sa jelovnika.
Izuzetno je značajno da kuje manjih rasa budu snabdevene dovoljnim količinama kalcijuma, fosfora i magnezijuma, jer njihov nedostatak može izazvati razne poremećaje tokom štenjenja, ali i tokom perioda dojenja. Ako do nekog poremećaja ipak dođe, odmah je potrebno obratiti se veterinaru.
Da je porođaj jako blizu, najbolje pokazuje jasno primetno opuštanje trbušnog zida i uvećanje mlečnih žlezda koje su pune mleka. Inače, kod velikog broja kuja mleko se može javiti još 10 dana pre štenjenja i to je sasvim normalno. Radi što veće sigurnosti budućih štenaca, to mleko možete podvrgnuti bakteriološkoj analizi.
Kako bi se štencima omogućilo normalno sisanje, područje oko kujinih bradavica treba ošišati, da dlake ne bi smetale štencima dok uzimaju mleko. Ovo je posebno važno kod dugodlakih rasa. Kada se ukolne sve dlake, operite bradavice i na njih nanesite neko blago dezinfekciono sredstvo, pa ga posle izvesnog vremena skinite (isperite) toplom vodom. Tako će bradavice biti potpuno spremne za sisanje, bez ikakve bojazni da bi štenci mogli uneti u svoj nejaki organizam neku infekciju.
Par dana pre štenjenja kuji je potrebno povremeno proveravati telesnu temperaturu, a kada primetite da ona značajno opada, to je siguran znak da je početak porođaja jako blizu.

pripremazast3

Izbor prostora
Poslednjih desetak dana pred štenjenje, kuju je najbolje smestiti u boks ili drugi odvojeni prostor specijalno pripremljen za porođaj, kako bi se privikla na njega. Pri izboru mesta često se javljaju problemi ako je u pitanju pas koji se čuva u stanu ili kući i koji teško prihvata promenu svog mesta boravka. Tako se može desiti da se kuja ošteni u fotelji, garderoberu ili na Vašem krevetu, a kasnije premeštanje legla može biti jako nezgodno i neprijatno iskustvo, kako za kuju, tako i za njenog vlasnika. Ovakav scenario bi po svaku cenu trebalo izbeći, pre svega iz higijenskih razloga.
Mesto predviđeno za porođaj treba da bude dovoljno prostrano, kako kuja ne bi gnječila i povređivala štence tokom okretanja i premeštanja. Ako je reč o odgajivačnici, to mesto mora biti izolovano od buke i kaveza drugih pasa.
Ukoliko je za štenjenje predviđen boks sa kućicom, ona mora biti uzdignuta od poda. Unutrašnjost kućice treba da bude komforna toliko da pas i štenci mogu normalno da se kreću u njoj. U zimskim uslovima ne bi valjalo da je kućica prevelika, jer se teško zagreva. Ako za to postoji mogućnost, odlično bi bilo, dok se kuja odmara od sisanja, između nje i štenaca staviti pregradu koja će štenad štititi od eventualnog nagnječenja.
Za dno kućice obezbedite toplu prostirku na kojoj će kuja ugnezditi svoje štence i zaštititi ih od hladnoće. Potrebno je voditi računa da prostirka nije prevelika, jer ako jeste, može prekriti štence i dovesti ih u opasnost od gušenja.
Prostor u kome ste smestili kuju treba pre štenjenja svakodnevno čistiti i dezifinkovati, da bi higijenski uslovi za porođaj bili adekvatni. Za štenjenje u zimskom periodu, prostor je potrebno zagrejavati. To radite oprezno, kako ne bi došlo do požara ili kako se štenad i kuja ne bi opekli.
Ljubitelji životinja dobro znaju da psi imaju dar da prepoznaju i osete uzubuđenje svojih vlasnika u svim okolnostima, pa tako i prilikom štenjenja. To od vlasnika zahteva strpljivost i staloženost. Ako dođe do nepredviđenih komplikacija, potrebno je što pre obratiti se veterinaru koga ste unapred obavestili da bude u pripavnosti tokom dana izračunatih za termin porođaja.
izvor fotografija: pixabay.com

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

Oglasi za posao

veterina.info fan box