Indukcija estrusa u kuje  sprovodi se u slučajevima kada se kuja nalazi u periodu anestrusa, zatim ako kuja ne pokazuje znakove estrusa ili su znaci estrusa slabo izraženi, kada želimo da budemo sigurni da će do ovulacije doći 11. dana od početka proestrusa i dr.

Kod životinja kod kojih nismo sigurni kojeg dana će doći do ovulacije, indukcijom ovulacije dolazi do ovulacije pod kontrolisanim uslovima i u tačno predviđeno vreme. Indukcija estrusa i ovulacije  je važna za vlasnike životinja koji svoje ljubimce prenose  na udaljena mesta na parenje jer su vlasnici na ovaj način pošteđeni gubitka novca i vremena. Indukcija i sinhronizacija estrusa se sprovodi u u drugim slučajevima i poremećajima kao što su prolongirani (perzistentni) estrus, prolongirani primarni anestrus, kasni ulazak u pubertet i dr. Sinhronizacija i indukcija estrusa anestričnih kuja može se postići tretmanom gonadotropnih hormona (FSH i LH), PMSGH, estrogenima, prolaktin inhibitorima, SŽK, HCG, GnRH i GnRH agonistima.

Indukcija estrusa prolaktin inhibitorima:

Ovaj način indukcije smatra se najefikasnijim metodom indukcije kod kuja.Pošto je prolaktin primarni luteotropni hormon kod kuja, tretiranje prolaktin-inhibitorima tokom lutealne faze polnog ciklusa dovodi do inhibicije lutealne funkcije i sam tim do posledičnog pada koncetracije progesterona u krvnom serumu pa nastaje estrus. Kontinuiranim tretmanom preparatima prolaktin-inhibitora za vreme anestrusa dolazi do brze pojave estrusa ( unutar 30 dana od početka tretmana ).

Indukcija estrusa egzogenim gonadotropinima:

Za indukciju estrusa  gonadotropinima u praksi se primenjuje  sledeća shema: supkutana aplikacija PMSG( SŽK ) u dozi od 20 i.j/kg telesne mase  u trajanju od 5 dana, a zatim se petog dana intramuskularno aplikuje 500 i.j HCG. Estrus se javlja 5 do 9 dana nakon aplikacije HCG. Tretman visokim dozama PMSG i HCG može dovesti do hiperestrogenizma i poremećaja funkcije koštane srži sa fatalnim ishodom.

Indukcija estrusa egzogenim estrogenima: Estrogeni uneti injekcionim putem u organizam kuje dovode do povećanja koncetracije endogenog LH što ima za posledicu rast folikula na jajnicima i sekreciju endogenog estrogena. Za ovakav način indukcije postoji sledeća shema: tokom prvih 7 do 10 dana tretmana daju se niske doze estrogena, a nakon toga se daju gonadotropini. Primer: 5 mg diethylstibestrola daje se svakodnevno sve do 2 dana posle pojave znakova proestrusa. Ako se znakovi proestrusa ne pojave do 7. dana od početka tretmana doza diethylstibestrola se duplo povećava (10mg) i tretman se produžava za još maksimalno 7 dana. Nakon pojave znakova proestrusa kuja se tretira sa 5 mg LH petog dana, 10 mg FSH devetog dana I sa 5 mg FSH jedanaestog dana. Osemenjavanje kuja  na ovaj načim rezultira normalnom veličinom legla. Tretman preparatima sa estrogenima može izazvati i određene neželjene efekte.

Indukcija estrusa egzogenim GnRH:

Tretman egzogenim GnRH se u praksi ne primenjuje jer zahteva aplikaciju egzogenog GnRH na svakih 90 minuta tokom 6 do 9 dana kako bi se imitirao prirodan efekat oslobađanja hipofizarnih gonadotropina. Ovim načinom indukcije fertilni estrus i gravidnost se javlja kod 60 do 70% tretiranih kuja.

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box