Krvarenja iz materice kuja uglavnom se javljaju u drugoj polovini graviditeta s tim što se mogu javiti i ranije. Krvarenja su u većini slučajeva bezazlena i kratkotrajna pa vlasnici često i ne primete da kuja krvari.

Uzroci nastanka krvarenja su mnogobrojni, a najčešće su u pitanju traume (udarac u predelu trbuha, pad i sl.) usled čega dolazi do oštećenje i odlupljivanja placente od zida materice, a samim tim dolazi do uginuća plodova. Uzroci krvarenja iz materice mogu biti i neke anomalije na placenti, zatim tumori materice used bujanja krvnih sudova u malignim i benignim tumorima, bakterijske infekcije, trovanja otrovima koji imaju antikoagulantno dejstvo. Klinički znaci krvarenja su vidljivi ako je cerviks otvoren i ako krv izlazi iz vagine. U suprotnom, ako se krv nakuplja u materici životinja postaje nemirna zbog bolova u trbuhu, a vidljive sluznice u kuje su blede. Takvo stanje može biti praćeno groznicom, tahikardijom i slabošću. Ukoliko se krv nakupi između placente i materičnog zida dolazi do odlupljivanja placente i uginuća plodova. Kao posledica uginuća plodova može nastati abortus ili mrtvi plodovi bivaju macerirani, mumifikovani, a može doći i do njihovog truljenja.

Ukoliko vlasnik primeti krvarenje kod ženki potrebno je da što pre zatraži stručnu pomoć veterinara jer krvarenje može biti opasno po život žeke.

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box