Određivanje faze polnog ciklusa i optimalnog momenta osemenjavanja je veoma bitno u planiranju ili prevenciji trudnoće. Za određivanje faze polnog ciklusa kuja mogu poslužiti sledeće metode:

  1. citološki pregled vaginalnog brisa
  2. merenje električnog otpora cervikovaginalne sluzi
  3. nalaz kristalizacije cervikalne sluzi
  4. određivanje ph i koncetracije glukoze u cervikovaginalnoj sluzi i
  5. određivanje koncetracije hormona u krvi

 

Vaginalna citologija je rutinska metoda kojom se pouzdano određuje u kojoj fazi polnog ciklusa se kuja nalazi. Mikroskopskim pregledom brisa sluznice vagine određuje se dominacija površnih ćelija sluznice vagine i zapažaju se promene u građi i izgledu ćelija vaginalnog brisa na osnovu čega se određuje faza polnog ciklusa. Priprema mikroskopskog preparata je veoma jednostavna i izvodi se tako što se vaginalni bris nakon uzimanja kratko prosuši na predmetnom staklu, a zatim se oboji metodom po Giemsa i posmatra pod mikroskopom. Ukoliko se kuja nalazi u anestrusu na mikroskopskom preparatu se zapažaju exfolijativne epitelne ćelije i leukociti. Na početku proestrusa u vaginalnom brisu se zapaža prisustvo kornifikovanih epitelnih ćelija i eritrocita, a pri kraju proestrusa nalaze se velike kornifikovane epitelne ćelije. Za vreme estrusa bris sadrži samo potpuno keratinirane velike epitelne ćelije sa ili bez nukleusa. Pre i tokom ovulacije kornifikacija, orožavanje epitelnih ćelija je najizrazitije.Pri kraju estrusa u brisu se zapaža poneki leukocit. Kako bi metoda bila što pouzdanija uzimanje brisa i mikroskopiranje je ponekad potrebno ponoviti nekoliko puta u razmaku od par dana.

Za određivanje optimalnog vremena inseminacije kuja može poslužiti moment detekcije pada električnog otpora cervikovaginalne sluzi. Tokom druge polovine estrusa dolazi do smanjenja električnog otpora cervikovaginalne sluzi.

Za vreme estrusa glukoza cervikovaginalne sluzi se pretvara u mlečnu kiselinu pa dolazi do smanjenja koncetracije glukoze i smanjenja ph reakcije sluzi što predstavlja indikatore estrusa. Ova tehnika nema toliki značaj zbog velikih varijacija između kuja.

Nalaz kristalizacije cervikalne sluzi zajedno sa histološkim pretragama vaginalne sluzi daje preciznije podatke o fazi estrusnog ciklusa i podatke o optimalnom momentu osemenjavanja. Naime, posle postizanja maksimalne koncetracije estrogena u krvnom serumu (pika koncetracije estrogena), dolazi do kristalizacije cervikalne sluzi.

Za određivanje koncetracije hormona u krvi, primarno luteinizirajućeg hormona i/ili progesterona potrebna je mala klinička laboratorija i ponekad je potrebno višekratno uzimanje krvi (najviše 3 puta). Novije metode određivanja koncetracije progesterona su vrlo pouzdani pokazatelji faze polnog ciklusa, a rezultati merenja se dobijaju za 30 minuta.

 

Izovri:

http://polj.uns.ac.rs/.../REPRODUKCIJA%20PASA%20I%20MACAKA.pdf

http://www.pet-centar.rs/

http://www.pet-centar.hr/content/view/4409/70/

http://www.pet-centar.rs/content/view/3119/70/

 

 


 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box