Veštačko osemenjavanje ima kinološki i genetički značaj kod rasnih kuja i primenjuje se kada kuja ili pas izbegavaju parenje zbog straha, bola ili psihogene inhibicije.

Veštačko osemenjavanje kuja podrazumeva nekoliko radnji:

1) Određivanje momenta ovulacije kod kuje: Da bi osemenjavanje kuja bilo uspešno potrebno je odrediti momenat ovulacije. Zbog toga se osemenjavanje kuja preporučuje od 9. do 12. dana od početka krvarenja tj proestrusa. Momenat ovulacije se određuje mikroskopskim pregledom vaginalnog brisa kuje i nalazom kornifikovanih epitelnih ćelija iz brisa kojih najviše ima pre i za vreme ovulacije.
2)
Uzimanje sperme od mužijaka: Vrši se manuelnom stimulacijom penisa ( mastrubacijom penisa preko prepucijuma ) ili elektroejakulacijom, a ređe veštačkom vaginom. Nakon ejakulacije, sperma se hvata u spermosabirač koji mora biti sterilan i temperiran na temperaturi od 35 do 37°C. 3) Ispitivanje kvaliteta sperme: Sperma mužijaka se najpre pregleda    makroskopski   pri čemu se obraća pažnja na volumen, boju, gustinu, miris, prisustvo stranih primesa, a zatim mikroskopski na temperaturi od 35°C ispituje se procenat masovne i progresivne pokretljivosti, ukupan broj spermatozoida, broj deformisanih i mrtvih spermatozoida. Ukoliko kvalitet sperme zadovoljava može se pristupiti veštačkom osemenjavanju nakon pravljenja inseminacionih doza.
4)
Spremanje inseminacionih doza sperme za osemenjavanje: Inseminacione doze mogu se praviti od nativnog ejakulata koji se  mora odmah upotrebiti i od tečnog razređenog ejakulata koji se može čuvati do 48h na temperaturi od 4°C. Sperma pasa se može i duboko zamrznuti na temperaturi tečnog azota. 
5)
Tehnika izvođenja veštačkog osemenjavanja: Veštačko osemenjavanje kuja možemo izvesti nativnom spermom odmah nakon uzimanja sperme od mužijaka i u tačno utvrđenim terminima, zatim razređenom spermom ili duboko zamrznutom spermom iz tečnog azota. Postupak osemenjavanja kuja duboko zamrznutom spermom je nešto složeniji i sprovodi se uglavnom u specijalizovanim ustanovama. Veštačko osemenjavanje mora izvoditi stručno osoblje kako bi osemenjavanje bilo uspešnije i kako ne bi došlo do povrede kuje i pomoćnika. Pre samog uvođenja katetera kuju treba smiriti, a zatim je podići hvatanjem za zadnje noge. Kateter koji se uvodi u vaginu treba da bude podmazan vazelinom, a mogu se upotrebiti i vaginalni dilatator ili kljunasti spekulum naročito kod kuja većih rasa.  Kuje se osemenjavaju duboko intravaginalno, savitljivim plastičnim kateterom dužine oko 30cm i debljine oko 0.5cm. Doza sperme koja se ubacuje kujama putem katetera iznosi od 3 do 8 ml u zavisnosti od veličine kuje. Sperma treba da sadrži 100 do 200 miliona aktivnih spermatozoida. Sperma se ubacuje pomoću katetera i brizgalice, a sama depozicija sperme treba da se izvodi polako u trajanju od 5 minuta. Osemenjavanje kuja je uspešnije ako se ponovi 2 do 3 puta u razmacima od 24 do 36 časova. Nakon depozicije sperme vaginalni zid može  se stimulisati prstom preko rukavice jer se na taj način pospešuju antiperilstaltičke kontrakcije materice i poboljšava transport sperme. Intracervikalno i intrauterino osemenjavanje kuja kroz vaginu je skoro nemoguće s obzirom da cerviks kuje nema portio vaginalis uteri, vagina se levkasto sužava, a otvor cerviksa je na dorzalnom zidu vagine u naboru sluznice i jedva se uočava. Osemenjavanje duboko zamrznutom spermom izvodi se tako što se pre samog osemenjavanja doza duboko zamrznute sperme otapa u vodi koja je zagrejana na 37°C u trajanju od 50 sekundi. Osemenjavanje kuja se mora izvršiti unutar 10 minuta po otapanju doze. Kod primene zamrznute sperme mnogo bolji rezultati se dobijaju ako se sperma deponuje u matericu. Ovim načinom procenat fertiliteta se može povećati za 15 do 20%. Ovakvo osemenjavanje se može izvesti na dva načina: hirurški (laparoskopija ili laparotomija) ili beskrvno upotrebom specijalnog metalnog katetera. Specijalni kateter se sastoji od cilindričnog spekuluma, polusavitljive plastike bele boje koja omogućava određivanje položaja cerviksa i jedne metalne sonde(katetera) zatupaste na vrhu. Osemenjavanje kuja spermom koja je duboko zamrznuta ima određene prednosti. Na ovaj način sperma može da se upotrebljava neograničeno i da se stvaraju zalihe rasnih i genetski vrednih pasa, može se osemeniti više ženki u istom danu sa spermom istog mužijaka, moguće je korišćenje sperme psa i nakon njegovog uginuća, moguća je međunarodna i interkontinentalna razmena sperme elitnih pasa, ne postoji mogućnost infekcije putem sperme i dr.

 

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box