griza_repova52

Odgižen vrh repa

111

Odgrižen vrh uha

112

  Potkožni edemi usled griže i udaraca po telu

Ovaj oblik patološkog ponašanja kod svinja (kanibalizam) može naneti štete u proizvodnji svinja, a štete se ogledaju u smanjenju prirasta, pojavi infekcije kao i uginuću životinja usled iskrvarenja.
Uzrok kanibalizma kod svinja nije u potpunosti razjašen, etiologija je kompleksna i uključuje urođene i stečene činioce. Jedan od najčešćih uzroka kanibalizma jeste nedostatak sirovih vlakana u hrani, zatim deficitarna ishrana, ambijentalni činioci, uznemirenost, dosada itd.
U nekim slučajevima pre nego što se kanibalizam ispolji svinje ispoljavaju nastran apetit, nemirne su, škripe zubima, grizu ogradu i dr. Zatim nakon toga ove životinje počinju da grizu repove i uši drugih svinja što u početku izgleda kao igra, a kasnije se pretvara u borbu. Kod napadnutih životinja zapažaju se otkinuti delovi repa ili ušiju ili ceo rep, a mogu se naći promene i na drugim delovima tela. Usled griženja mogu nastati iskrvarenja i infekcije.
Terapija i profilaksa

Životinji koja krvari iz repa potrebno je podvezati rep i posuti ga antibiotskim praškom ili sprejom. Uznemirenim i agresivnim svinjama koje napadaju druge svinje daju se trankvilajzeri (neuroleptici).

U cilju smanjenja ove pojave životinjama je potrebno obezbediti što povoljnije ambijentalne uslove i ishranu, povremeno im dati lucerkino seno ili kukuruzovinu, staviti im lance u bokseve kako bi se životinje zanimale i dr. Najagresivnije životinje treba izdvojiti iz bokseva. Sečenje repova prasadima 2-3 dana nakon rođenja je takođe značajna preventivna mera.

 

Piše: dr vet. med. Miroslav Radić

 

Literatura:

Stamatović S.M., Šamanc H.A., Bolesti svinja, Univerzitet u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine, Beograd 2001.

 

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - SVINJE

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box