Ovi gastroenteritisi najčešće nastaju zbog grešaka u ishrani. Davanje zaprljane , zamrznute, plesnjave hrane i hrane sa toksičnim supstancama koje nadražuju može izazvati zapaljenje sluzokože želuca i creva. Pored direktnog oštećenja sluzokože ovakva hrana može dovesti do disbioze i prekomernog razmnožavanja enteropatogenih bakterija koje takođe izazivaju zapaljenje sluzokože.
Težina kliničke slike zavisi od količine unetih štetnih materija. Najčešće se zapaža akutni kataralni gastroenteritis u prvoj fazi bolesti, a teži oblici bolesti nastaju ako se nadovežu bakterije na već upaljenu sluzokožu.
Simptomi bolesti nisu karakteristični, telesna temperatura je normalna, životinja nema apetit, a povremeno se može javiti povraćanje i proliv sa posledičnom dehidracijom organizma.
Terapija je simptomatska. Najpre je potrebno isprazniti digestivni trakt kako bi se onemogućilo dalje dejstvo štetnih materija koje je životinja pojela sa hranom. Zatim se sprovodi jednodnevna dijeta, a voda se daje po volji uz dodatak antibiotika (streptomicin ili ampicilin) da bi se sprečila sekundarna bakterijska infekcija. U terapiji se mogu koristiti i adstrigenti.
Profilaksa podrazumeva davanje hrane bez stranih primesa i plesni.

 

Piše: dr vet. med. Miroslav Radić

 

Literatura:

Stamatović S.M., Šamanc H.A., Bolesti svinja, Univerzitet u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine, Beograd 2001.

 


 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - SVINJE

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box