Hempšir
hempsir
Alternativno ime
McGee
McKay
Saddleback
Ring Middle
Zemlja porekla
Jungtinių Amerikos Valstijų vėliava SAD
Smatra se da je hempšir jedna od najstarijih originalnih američkih rasa svinja koje postoje i danas. Iako postoje neke sumnje o tačnom poreklu ove rase istorijski zapisi pokazuju da hempšir najverovatnije potiče od staroengleske pasmine (old english breed). Postoje podaci da su ovakve crne svinje sa karakterističnom belom trakom bile brojne u Škotskoj oko 1700. godine. Od 1825. do 1835. godine svinje se izvoze u SAD pod imenom mek kaj (McKay) svinje. Ovo ime su dobile po čoveku koji ih je prvi uvozio.
Svinje su brzo postale popularne zbog svoje jačine, otpornosti, plodnosti i klaničnim karakteristikama koje su posedovali. Ove originalne poželjne osobine su nastavljene da se razvijaju u okviru hempšir rase što je rezultiralo stalnim rastom potražnje ovih svinja.  
U maju 1983. mala grupa poljoprivrednika se sastala u Erlangeru  da bi formirali uduženje koje bi očuvalo čistokrvnost ove karakteristične i superiorne crne svinje sa belim pojasom. Udruženje je nazvano "American Thin Rind Association"
Ova pasmina je imala više imena, McGee, McKay, Saddleback and Ring Middle da bi 1904. ime bilo promenjeno u hempšir (Hampshire).

Hempšire je izrazito mesnata rasa sa naročito razvijenim ramenima, ledjima i butovima. Nešto je manja od drugih američkih rasa svinja.
Glava je lagana sa skoro ravnim čeonim linijama i malim ušima. Kosti nogu su nežne i fine. Kičice su nešto kraće a butine duže. Karakteristična je crna boja sa belim pojasom od ramena do donjih ekstremiteta.

Krmača prasi prosečno 10 živih  prasadi, dobre konstitucije, težine 1,3-1,4 kg. Prasad za 30 dana dostižu težinu 6-7 kg.

Meso hempšira je najkvalitetnije za termičku obradu. Nisu posebno osetljive na stres pa ni pojava BMV (bledo, meko, vodnjikavo) mesa nije česta. Mana mesa je pojava “hempširefekta” (naknadni pad pH mesa nakon klanja)

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - SVINJE

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box