(Pseudomonijasis avium)


Pseudomonas infekcija je rasprostranjena u sisara i pernate živine, naročito u pilića. ćurića i fazana.

 

Etiologija.

Uzročnik ovog oboljenja je Pseudomonas aeruginosa. Pseudomonas infekcija je poznata svuda u svetu jer su uzročnici ubikvitarni. Oni se nalaze kao normalni stanovnici digestivnog trakta raznih vrsta životinja. ali se isto tako nalaze i u zagađenom tlu, zagadenim vodama, barama, kanalima. Veoma je čest pratilac mnogih drugih oboljenia.

 

Epizootiologija

Pseudomonas infekcija je poznata svuda u svetu jer su uzročnici ubikvitarni. Obolevaju prvenstveno mlađe kategorije živine, pilići i ćurići.Bolest se pojavljuje najčešće u starosti od 8 d0 14 dana. Uzročnici se nalaze kao normalni stanovnici digestivnog trakta raznih vrsta životinja. ali se isto tako nalaze i u zagađenom tlu, zagadenim vodama, barama, kanalima. Širenju bolesti pogoduju loši higijenski uslovi kao i razna stresna stanja.

 

Klinička slika

Simptomi bolesti nisu naročito karakteristični, ali mogu da budu praćeni povišenom temperaturom, depresijom, prolivom svetlo smeđe boje, sa izraženim edemima u potkožnom tkivu glave i gornjih delova vrata. Pri dužem toku bolesti zapaženi su slučajevi keratitisa.

 

Patomorfološki nalaz.

U potkožnom tkivu glave i vrata nalazi se serozni edem, a na sluznici digestivnog trakta kataralno zapaljenje uz pojavu diseminovanih tačkastih krvavljenja. Zapaža se i koprostaza. Kao jedan od čestih nalaza uočavaju se sitne diseminovane nekroze na jetri.

 

Dijagnoza se postavlja izolovanjem i identifikacijom uzročnika koji dobro raste na običnim bakterijskim podlogama.

 

Terapija i profilaksa.

U lečenju oboljenja uspešno se mogu primeniti antibiotici žirokog spektra, a u profilaksi treba u objektima striktno sprovoditi zoohigijenske mere.

 

Literatura: dr Dušan B. Orlić, dr Miloš Kapetanov; BOLESTI ŽIVINE

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box