trcanje pas prepreke

Sigurno ste već čuli da su psi čoveku najbolji prijatelji. A osim toga, mogu biti i najbolji partneri za vežbanje. Treniranje sa psom je izuzetno korisno i zabavno za obe strane, ali je i sjajan način da se izgubi višak kilograma. 

Sa druge strane, novi vlasnici pasa se često susreću sa dilemama kako najbolje da se povežu sa svojim ljubimcima i stvore snažnu vezu sa njima. Jedan od najefikasnijih načina za uspostavljanje ove veze i stvaranje zdravog odnosa upravo je zajednički trening. Ovde se ne radi samo o disciplinovanju i uzgrednom učenju ljubimca, već predstavlja i idealnu priliku da se izgradi uzajamno poverenje, poštovanje i ljubav između vas.

U narednom tekstu ćemo razmotriti neke od najvažnijih razloga zašto je zajednički trening koristan za vlasnika i psa, kao i neke od najboljih načina da se ovaj proces sprovede na pravi način. Bez obzira na to da li ste iskusni vlasnik pasa ili tek počinjete da ulazite u svet ljubimaca, ovi saveti će vam pomoći da nađete idealan način da trenirate od kuće i stvorite zajednički srećan odnos.

Zajedničko treniranje je sjajno za oboje

Psi su izuzetno energične životinje koje vole da se kreću i istražuju, pa će vam zasigurno biti zahvalni ako ih uključite u svoje svakodnevne treninge.

Prvo i najvažnije, zajedničko treniranje sa psom pomaže u izgradnji veze između vas i vašeg ljubimca. Kada radite zajedno sa njim na izvršavanju zadataka, stvaranje poverenja i razumevanja između vas dvoje je najefikasnije. To može biti posebno korisno ako ste nedavno usvojili četvoronožnog prijatelja i tek pokušavate da uspostavite vezu sa njim.

Drugo, treniranje sa psom je značajno u poboljšanju njihovog ponašanja. Kada se ljubimac oseća povezan sa vama i shvata šta se od njega očekuje, to će dovesti do sprečavanja neželjenog ponašanja, poput lajanja, žvakanja nameštaja ili ispoljavanja agresije. Takođe, može doprineti u učenju novih trikova i povećanju psećeg samopouzdanja.

Treće, treniranje sa psom će poboljšati zdravlje i dobrobit kako vašeg psa, tako i vas. Redovno vežbanje je jedna od najkorisnijih navika koju ćete steći kao vlasnik ljubimca, kroz brze šetnje, istrčavanje i ostalo. Treniranje će psu pružiti mentalnu stimulaciju, što je važno i za njihov srećan život.

Četvrto, treniranje sa psom će biti i zabavno i izazovno. Možda vam strpljenje neće uvek biti na vrhuncu, ali će zajednički trening i vama pomoći u učenju novih veština u vezi sa treniranjem ljubimaca.

Možda i najvažnije je to što će vas naučiti da bolje razumete „pseći život“. Kada radite zajedno sa psom na različitim veštinama, moći ćete da vidite kako reaguje i kako se ponaša u određenim situacijama. Ovo će vas usmeriti da steknete bolji uvid u njegovo ponašanje i da naučite kako da mu pomognete da se bolje prilagodi okruženju.

Na kraju, zajedničko vežbanje vas čini društvenim u izgradnji zajednice vlasnika pasa. Kada idete na trening sa psom, imate priliku da upoznate druge vlasnike i podelite iskustva i savete.

Vežbajte na zabavan način

Trening je bitan faktor zdravog života, a kada vežbate sa psom, možete dobiti mnogo više. Psi su neverovatni sportski partneri, i njihova energija, svestranost i ljubav prema kretanju čine ih savršenim saputnicima za vežbanje.

Evo nekoliko načina kako da oboje budete u formi:

Trčanje ili hodanje sa psom može biti sjajna kardio vežba i za vas i za ljubimca. Možete zajedno istraživati ​​različite putanje i otkrivati ​​nove lokacije u okolini, posebno ako ste vlasnik psa koji ne voli život u gradu. Počnite polako i postepeno povećavajte brzinu i udaljenost kako biste uspeli da steknete izdržljivost i kondiciju. Nemojte zanemariti ni moć šetanja. Iako se ne čini kao nešto što će vas dovesti do ozbiljnog gubitka kilograma, šetnja doprinosi održavanju kondicije i potrošnji kalorija. Pokušajte da prilagodite tempo psu, tako da i on može da uživa.

Frizbi je odlična igra koju možete igrati sa psom u parku ili bilo gde na otvorenom. Pokušajte da bacite frizbi što dalje, a zatim pustite svog psa da ga uhvati. Sigurni smo da će trčati punom brzinom kako bi uhvatio frizbi, dok ćete vi trčati za njim kako biste se igrali. Ova igra je jedna od najboljih za razvijanje koordinacije i brzine kod psa, a vama će ubrzati metabolizam da potrošite kalorije i održite se u formi.

Ako imate pristup bazenu ili jezeru, plivanje je dobar izbor i za vas i vašeg krznenog prijatelja. Plivanje je vežba koja ne opterećuje zglobove, pa je idealna za pse koji imaju problema upravo sa zglobovima ili gojaznošću.

Agility je vrsta treninga koji uključuje prepreke koje pas treba da savlada. Ova vežba je izvrsna za poboljšanje koordinacije, brzine i agilnosti ljubimca, a takođe je i zabavna aktivnost koja će vas oboje držati u formi.

Vaš pas može vam biti od velike pomoći u treningu snage. Korišćenje pasa kao tegova je fantastična vežba za izgradnju mišića u rukama, leđima i nogama. Pokušajte da uradite čučnjeve sa psom u naručju ili da uradite trbušnjake dok vam pas sedi na nogama. Neće biti nimalo jednostavno.

Ako više volite nešto mirnije, joga može biti jedna od opcija. Mnoge joga vežbe (poznate i kao doga) mogu se raditi zajedno sa psom, koji će vam sigurno biti dobar „dodatak“ na prostirci. Osim što će vam pomoći da budete fleksibilniji i fokusiraniji, joga sa psom je i vrlo relaksirajuća.

Uz sve ove načine vežbanja, ne samo da ćete poboljšati svoje zdravlje i kondiciju, već ćete se i zbližiti sa svojim četvoronožnim drugom. Takođe, pas će uživati u svakoj od nabrojanih aktivnosti i dobiti potrebnu fizičku stimulaciju, što je značajno u održavanju njihovog zdravlja i sreće. Zato, odmah izvedite ljubimca napolje i krenite u zajedničku avanturu!

Naravno, jedan od najvećih benefita zajedničkog treninga jeste to što će to biti dobro za njihovo zdravlje. Psi koji redovno vežbaju su manje skloni gojaznosti i zdravstvenim problemima. Takođe, vežbanje je korisno u smanjenju stresa i anksioznosti kod pasa, što će na kraju pozitivno uticati na njihovo raspoloženje i sreću. Kao i sa bilo kojom aktivnošću, važno je da poštujete granice i da ne forsirate previše kako ne bi došlo do preopterećenja i povreda. 

Uživajte u vremenu koje provodite zajedno i ne zaboravite da se nagradite poslasticama posle svakog uspešno završenog treninga!

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box