Iako vaši ljubimci imaju svoju hranu koja je veoma raznovrsna i obilna, toliko da oni nikada nisu gladni, ipak, često svog psa možete zateći kako sedi ispod stola i znatiželjno mrda njuškom prema onome što vi jedete, željno iščekujući da mu date makar malo od svog obroka. Svi poznavaoci i ljubitelji pasa, koji imaju i neku od rasa za ljubimca, odlično znaju šta njihov ljubimac voli da jede i šta mu prija, pa mu u određenoj meri to i pripremaju.

15227860 1346845445347582 1557834332 n

Međutim, opšte je poznato pravilo da psi ne smeju da jedu baš istu hranu kao i mi. Kako vole meso, govedina, piletina, teletina ili pak riba povremeno dolaze u obzir.

Sa druge strane, kada uzmemo u obzir da bi naš pas mogao da konzumira malo krompira, povrća pa i pirinča, a isto tako i pomalo mleka i mlečnih proizvoda, dolazimo do rešenja za prvu poslasticu koju bismo ponekad mogli dati svom ljubimcu, a koja se sastoji od pirinča i mleka i svima je dobro poznata i to kao sutlijaš. No, naravno, sve to u umerenim količinama i povremeno.

Šećer, začini, čokolada, so, opasni su za naše ljubimce, pa ukoliko sladite neku njegovu poslasticu, povedite računa o količinama.

Nadalje, voće je itekako dobro za zdravlje vašeg psa. Međutim, ovde se ponovo moramo držati umerenih količina. Kao što vidimo, najbolje je psima balansirati ishranu, svega po malo u umerenim količinama, raznovrsno i probrano.

Ovo nas navodi na ideju da bi se od voća koje ljubimac voli i može da konzumira mogla napraviti i kakva laganija torta za pse. Tada u obzir dolaze banane, jabuke, lubenica i razno drugo voće čiji je vaš ljubimac ljubitelj.

Nadalje, kako psi smeju da konzumiraju i jogurte, u vrele letnje dane prava poslastica za njih biće i voćni ohlađeni jogurt koji možete spremiti sa bilo kojom vrstom voća ili dodati malo šećera koliko da poslastica dobije puniji ukus.

Sladak krompir je prava poslastica za vašeg psa, osobito ukoliko ga tanko isečete i osušite, što će mu idealno dobro doći za grickanje. Takođe, krompir je odličan kao izvor vlaknastih materija i vitamina C i B6, a sadrži i beta karoten i mikroelement magnezijum, tako da će svakako biti odličan i za zdravlje vašeg ljubimca.

Isto tako, kao i krompir, i slatke jabuke koje možete iseći na kolutove i osušiti su idealne za vašeg ljubimca. Ono o čemu bi trebalo da vodite računa, kako smatraju poznavaoci ove vrste životinja, jeste da se psi ne domognu semenki tj jezgra jabuke, jer kako se smatra, one nisu dobre za njihov metabolizam i mogu narušiti njihovo zdravlje uopšte.

15227948 1346845452014248 1185428600 n

Neke od namirnica koje bi psi smeli da konzumiraju jesu i one koje sadrže mnoštvo vlakana, pa nas to vodi i bundevi, lanenom semenu i eventualno ovsenoj kaši. Bundeva kako znamo može biti sastavni deo istoimene pite, a isto tako po njoj možemo posuti i laneno seme i eto nama nove poslastice za naše ljubimce. Nadalje, ovsene kaše u maloj meri zaslađene, odličan su povremeni dodatak ishrani našim ljubimcima, ali i odlična poslastica za rashlađivanje u topla leta ako ih razmutimo u malo prohlađenog mleka.

Sada kada znamo makar nekoliko namirnica koje bi mogle biti sastavni deo poslastica za naše ljubimce, možemo sami kreirati njihove obroke, dresirati ih prema tome i dozirati ih po našoj ali i njihovoj želji.

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

Oglasi za posao

veterina.info fan box