Naučni Institut za reprodukciju i veštačko osemenjavanje TEMERIN

0.0/5 ocena (0 glasova)
Naučni Institut za reprodukciju i veštačko osemenjavanje domaćih životinja Temerin se bavi:
 - naučno istraživačkim radom u oblasti reprodukcije i genetike goveda;  
 - transferom naučnih dostignuća u cilju poboljšanja genetske osnove govedarstva preko genetski kvalitetnih bikova u populaciju mlečnih, kombinovanih i tovnih rasa krava;
 - odgojem visoko kvalitetnih bikova - TopTen - 2009.  
proizvodnjom duboko zamrznutog semena za potrebe veštačkog osemenjavanja;
 - proizvodnjom embriona od najboljih roditeljskih parova.
 
U cilju uspešnog izvođenja navedenih poslova Institut raspolaže sa specijalizovanim i naučno istraživačkim kadrovima strogo usmerenog profila kao i najsavremenijim objektima i opremom.
 
Institut je osnovan kao Centar za veštačko osemenjavanje domaćih životinja u Novom Sadu 1953. godine. Ima zadatak da širi meru veštačkog osemenjavanja u populaciji krava u Vojvodini. Tadašnji Centar prerasta svoje kapacitete i uz pomoć Poslovne zajednice za stočarstvo i Izvršnog veća Skupštine Vojvodine pristupa se izgradnji novog Centra kapaciteta 20 bikova u eksploataciji i 15 bikova u pripremi na lokaciji "Sajlovo" u Novom Sadu. 1964. godine udružuje se sa Bakteriološkim Zavodom i zajedno stvaraju Veterinarski Institut Novi Sad.
 
U narednom periodu dolazi do osvajanja novih metoda u sprovođenju mere veštackog osemenjavanja i unapređenja genetske osnove govedarstva. Uvodi se osemenjavanje krava sa dubokom zamrznutim semenom, koje omogućuje uvođenje savremene metode u oceni priplodne vrednosti bikova što obezbeđuje veći genetski napredak i otvara mogućnosti šireg korišćenja "špicnih" bikova u populaciji krava. Centar doživljava ekspanziju, kako u sprovođenju unapređenja stručnog rada na terenu, tako i sve više u pravcu istraživačkog rada, gde se sve više afirmiše u oblasti suzbijanja steriliteta krava; osnivanjem laboratorije za kontrolu kvaliteta stočnih hraniva, te mikrobiološke laboratorije, koja ima značajnu ulogu u otkrivanju uzročnika steriliteta kod krava. Centar 1976. godine ulazi u sastav Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.
 
U suzbijanju steriliteta krava i povećanju proizvodnje mleka po kravi u populaciji krava Vojvodine postignuti su izvanredni rezultati, gde je uloga Centra jedna od ključnih. Naime, organizacijom vlastite proizvodnje bikova, testiranjem na proizvodne parametre, aktivnim učešćem u svim savremenim tokovima u stvaranju specijalizovanih genotipova goveda za visoku proizvodnju mleka, hibridizaciji u proizvodnji mesa, usvajanjem novih metoda u servisiranju farmi na polju suzbijanja steriliteta, ishrane visoko produktivnih krava, novim tehnološkim postupkom u proizvodnji i primarnoj preradi hraniva, embriotransfera i dr., koji su u saradnji sa stručnim službama na farmama i drugim naučnim institucijama omogućili da se proizvodnja mleka, po prosečnoj kravi, za poslednjih 15 godina poveća sa tadašnjih 3.500 kg na današnjih 6.500 kg mleka.
 
Ovakvi rezultati i novi zahtevi savremenog sveta za daljim progresom praktično su nametnuli potrebu za usvajanjem Programa unapređenja genetske osnove govedarstva u Vojvodini. Ovaj Program, kao prvi uslov, imao je izgradnju novog Centra za reprodukciju koji će zadovoljiti najsavremenije zahteve u daljem uzgojnom radu:
 
najsavremenije metode daljeg unapređenja osnovne populacije;
 
unapređenje trenda genetskog napredka;
 
da se usavrši tehnologija ishrane za visoki nivo proizvodnje mleka;
 
da se obezbedi reprodukcija od 80% u ovim uslovima,
 
te da se metodom embriotransfera obezbedi brži remont i širenje genetski visoko vrednih krava.
 
Novi Centar je otvoren 1989. i od tada posluje samostalno kao
 
"Naučni Institut za reprodukciju i veštačko osemenjavanje domaćih životinja Temerin"

Adresa

  • Ulica: Industrijska zona bb
  • Poštanski broj: 21235
  • Mesto: Temerin
  • Država: Srbija

Kontakt

  • Telefon: 021 845 622
  • Fax: 021 845 621

Mapa

Ostavite komentar

Molim vas prijavite se da bi ostavili komentar.

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box