teksel_ovca

Status ugroženosti
Domestifikovana
Sistematika

carstvo: Animalia
tip: Chordata
klasa: Mammalia
red: Artiodactyla
porodica: Bovidae
potporodica: Caprinae
rod: Ovis

Binomijalna nomenklatura
Ovis aries
Linnaeus, 1758
Ekologija taksona
Životna forma: herbivor

Ovca ili domaća ovca (Ovis aries) je domaća životinja iz reda papkara, verovatno nastala domestifikacijom muflona u predelima južne i jugozapadne Azije. Ovce se uzgajaju zbog mesa, mleka i vune kao i za priplod. Ovčija vuna je u najširoj upotrebi od svih vrsta vuna, a postupak kojim se dobija naziva se striganje (striža, šišanje ovaca).

Mužjak ovce naziva se ovan a mladunče ovce jagnje. Naziv za meso ovce je ovčetina, dok se meso mladih ovaca naziva jagnjetina. Čovek čije je zanimanje čuvanje ovaca naziva se ovčar (pastir), dok se psi koji se koriste kao pomoć u kontrolisanju stada ovaca nazivaju ovčarski (pastirski) psi. Veštačkom selekcijom uzgojeno je više rasa ovčarskih pasa.

Kako je ovca bila jedna od ključnih domaćih životinja tokom istorije civilizacije, ušla je kao simbol u mnogo običaja ili umetničkih dela. U nekoliko religija ovca se koristi kao žrtvena životinja, a prisutna je i u najranijim mitologijama (poput mita o Zlatnom runu). Isus Hristos se često naziva jagnjetom Gospodnjim.

Domaća ovca je jedna od model-organizama u biologiji. Prvi uspešno kloniran sisar bila je ovca Doli, 1997. godine.

 

Vidi još:

Rase ovaca

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - OVCE

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box