Stočarsko veterinarski centar KRNJAČA

0.0/5 ocena (0 glasova)

Stočarsko veterinarski centar za reprodukciju i veštačko osemenjavanje domaćih životinja (SVC Krnjača), osnovan je od strane Vlade N.R. Srbije krajem 1951.godine, kao prvoosnovani Centar u republici Srbiji. SVC Krnjača pripada pionirski zadatak da primeni i uvede veštačko osemenjavanje goveda u do tada dosta konzervativno shvatanje naših stočara, kao i da pomogne osnivanje i razvoj ostalih centara za veštačko osemenjavanje u Republici kojih je do sredine šezdesetih godina XX veka bilo ukupno (13) trinaest.

U dosadašnjem radu Centra Krnjača, ostvaren je značajan doprinos u razvoju osemenjavanja i govedarstva uopšte. Korišćen je veliki broj veoma kvalitetnih bikova, kako iz domaće populacije tako i iz uvoza. U Centru su radili ili još uvek rade veoma kvalifikovani stručnjaci za ovu oblast, dobro obučeni, školovani u zemlji i u inostranstvu u prestižnim ustanovama ovoga tipa. Oni su bili kadri da odgovore na mnoge izazove i probleme kako stručne, organizacione, kao i one druge koji su se veoma često nametali u dugom periodu rada i postojanja Centra Krnjača.


Delovanje Centra u okviru Veterinarskog instituta Beograd kao radne jedinice (od osnivanja 1951. do 01.juna 1994. godine) je značajno uticalo u razvoju i kreiranju stručne i kadrovske politike, ali ne i finansijske. 
Značajan napredak u radu Centar ostvaruje sa samostalnošću gde dolazi do zaokruživanja procesa rada , kada se ostvaruju i značajniji rezultati u radu i obuhvatu osemenjavanjem većeg broja plotkinja. Ostvaren je kontinuitet u obavljanju poslova i značajna posvećenost izboru mlade teladi od najboljih bikovskih majki i očeva. Ovaj izbor je omogućio intenzivniju selekciju ulaza mlade teladi- mladih bikova u proizvodnju, a time se direktno značajnije uticalo na razvoj govedarstva.

Uz ove poslove izbora bikova i proizvodnje kvalitetnog semena, organizovan je rad i na poslovima suzbijanja neplodnosti - steriliteta goveda, zatim poslovi selekcije - prikupljanja podataka o potomcima i linearna ocena prvotelki. Takođe doprinos radu i razvoju Centra omogućila je sopstvena proizvodnja stočne hrane sa sopstvenih površina za stado priplodnih bikova.

U poslednje vreme Centar Krnjača ostvaruje uspešnu saradnju sa Besamungsstation Hohenzell - Austrija i German Genetics International Cloppenburg - Nemačka. Saradnja se zasniva na zajedničkoj nabavci i proizvodnji semena bikova i uvozu semena najkvalitetnijih bikova u simentalskoj , HF i RH rasi.

Adresa

  • Ulica: Pančevački put 105
  • Poštanski broj: 11210
  • Mesto: Krnjača
  • Država: Srbija

Kontakt

  • Telefon: 011/27-11-292, 011/27-48-183
  • E-Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Mapa

Ostavite komentar

Molim vas prijavite se da bi ostavili komentar.

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box