oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

"Ptice uvijek pjevaju poslije oluje; zašto se i ljudi ne bi tako osjećali poslije neke njihove oluje?!"
Rouz Kenedi
 

Vet Twitter

Šetlandski poni
setlandski poni1
Alternativno ime
Šetland
Zemlja porekla
 Velika Britanija
Namena
Dečji konj, konj za zapregu i izložbe 

Šetlandski poni je najmanja  britanska rasa konja. Potiče sa Šetlandskih ostrva, po kojima je i dobio ime. Ostrva se nalaze oko pet stotina kilometara severno od Edinburga, imaju oko petnaest hiljada kilometara strme obale i veoma oštru i negostoljubivu klimu. Pretpostavlja se da su mali konji ovog tipa živeli i radili na tim ostrvima i pre dve hiljade godina. Najranije slike i skice Šetlandskog ponija datiraju iz devetog veka. Nosio je teret i radio na njivama, u krajevima gde krupniji konji nisu mogli da opstanu.

Šetlandski poni je, uprkos svojoj veličini, snažan i izdržljiv konj. Zime na Šetlandskim ostrvima su duge i hladne, sneg i led uništavaju svu vegetaciju i smrzavaju izvore. Samo najizdržljiviji konji mogli su da prežive zimu. Poljoprivrednici i stočari su zimi puštali konje da sa drugom stokom lutaju obalom, gde su mogli da se hrane slanom morskom travom.

Prirodnom selekcijom nastao je mali, ali snažan konj, visok do 107cm u grebenu, sa snažnim, kompaktnim telom, jakim, kratkim nogama i dugom grivom i repom. Šetlandski poni zimi dobija veoma gustu i dugu dlaku. Ima lepu, malu, plemenitu glavu. Može da bude gotovo bilo koje boje.Druželjubiv je, miran i inteligentan, ali ume da bude i veoma srčan, nestrpljiv i ponekad neraspoložen za saradnju. S obzirom da je u pitanju mali i veoma inteligentan konj, često je razmažen i tvrdoglav, posebno ako se pravilno ne vaspita i obuči. Spada u dugovečne rase.

U devetnaestom veku, sa početkom industrijske revolucije, veliki broj Šetlandskih ponija bio je brodovima nošen na jug, u rudnike Engleske, gde je vukao kola sa ugljem. Opet je njegova veličina presudila: poni je mogao da se kreće uskim mračnim hodnicima i radi u teškim uslovima.

Šetlandski poni je najsnažniji poni: može da nosi oko 60 kg i da po zemlji vuče teret koji je dvostruko teži od njega. Ovu rasu su koristili kao dečjeg konja širom Velike Britanije, a danas i na čitavom svetu. Najčešće se sreće u školama jahanja i na takmičenjima za decu. Koristi se i kao konj za terapijsko jahanje. Lako se obučava.

Najpoznatija ergela koja uzgaja Šetlandskog ponija je „Londonderi“ u Velikoj Britaniji. Ova ergela osnovana je krajem devetnaestog veka.

Link za video:

 

 

Video sa takmičenjima:

 

 

 

 

Autor: Angelina Meringer

Oglasi za posao

veterina.info fan box