Lasa apso
lasa-apso
Alternativno ime
Lasa terijer
Zemlja porekla
Bandera de la República Popular China Kina
Klasifikacija

Istorijat
Pre dve hiljade godina, kažu, da je Lasa dobila prvi deo svog imena po svetom gradu Lasi na Tibetu. Drugi deo imena potiče od rapso – tibetskog imena za kozu, zbog sličnosti krzna ove rase sa kozama koje su čuvali tibetski pastiri. To je teroija „svete koze“ vezana za ime ove rase. Suprotna teorija kaže je uloga Lase apso bila da čuva drevne tibetance na svetim mestima upućujući na njih lavežom „lavljeg psa stražara“ ili apso seng kye iz čega je izvedeno njegovo zapadnjačko ime. Bilo da je pas, koza ili lav, Lasa ima zadivljujući pedigre. Odgajana samo među tibetskim plemstvom čitav milenijum, čuvala je palate, hramove i manastire. Tibetanci veruju da se duša svetog čoveka, ili Lama, kada se rastaje od tela, nastani u njegovom omiljenom četvoronožnom čuvaru i pratiocu. Ovaj duboko poštovani pas je imao dug put ka Zapadu. U ranim godinama dvadesetog veka, Tibet je tražio podršku od Britanije i globalne zajednice tokom borbe sa svojim velikim susedom – Kinom. Do 20-tih godina 20. veka Lase su se počele pojavljivati u Engleskoj, kao poklon tibetskog starešine – Dalaj Lame. Do 30-tih godina 20. veka su već došle i do Amerike a do 1935. Američki Kennel Klub je i registrovao, greškom je smestivši u grupu Terijera. Pošto Lasa apso nije terijer  1959. AKC je premestio u grupu pasa koji nisu za sport. Lasa apso je nastavila svoj put na zapadu i postajala popularan izlozbeni pas i kućni ljubimac.

 

Veličina i izgled 

Telo Lase apso je snažno i dugačko, nije kvadratično. Slabine i ekstremiteti bi trebali biti snažni i razvijeni. Njuška je duža nego šira a preko nje gledaju male, tamne oči dobro postavljene. Uši i rep su dobro odlakani, rep je nošen preko leđa. Oko vrata psa je karakterističan, obilan okovratnik, dajući psu lavlji izgled na koji su tibetanci skretali pažnju. Na glavi dlaka obilno pada preko očiju formirajući gustu bradu i brkove. Kompletno izgledom podseća na Staro-engleskog ovčara. Dlaka je dupla, ravna, čvrsta i toliko duga da dodiruje zemlju. Lasa apso se javlja u raznim varijetetima boja uključujući zlatnu, krem, boju meda, nijanse sive i višebojne kombinacije bele, braon i crne.


Temperament

Ovo je smeo pas za svoju veličinu. Njegov lavež je dovoljno glasan da pomislite da dolazi od mnogo veće životinje. Lojalan svojim prijateljima i sumnjičav prema strancima, Lasa apso je odličan pas čuvar. Takođe je nežna, inteligentna, prijateljski raspoložena, živahna, pouzdana i uporna. Crta nezavisnosti može prerasti u neposlušnost ako se zanemari dobar trening. Lasa apso napreduje kada je u društvu i kroz igru, mada ne voli da se deca igraju grubo sa njom. Može se svađati sa bilo kojim drugim psom u kući. Njen oštar i uporan lavež može za neke biti prebučan. Lasa apso voli da putuje. Ona je rođeni pratilac i u kući i van nje.
Preporuke o održavanju Lase apso

Lasa apso zahteva dnevno četkanje kako bi se sprečilo mršenje duge spoljne dlake i ćebanje poddlake. Oči i uši zahtevaju oprezno uređivanje. Linjanje je prosečno. Neki vlasnici ošišaju svoje pse kako bi olakšali njihovo održavanje. Lasa apso je bučna unutar kuće i obožava da se igra, tako da se njenim potrebama za vežbom mora udovoljiti u velikoj meri. Kako bi očuvali zdravlje i duh svog psa, preporučuju se redovni izlasci napolje, a dvorište im je neophodno. Lasa može biti i odličan pas za stan.


Zdravlje

Životi vek: 12-14 godina

Veći problemi: nema ih

Manji problemi: luksacija čašice, entropija, distichiasis ,PRA hipoplazija bubrežne kore

Povremeno se sreće: CHD, urolitiaza, VWD

Preporučuju se testovi kolena i oka 

Autor:
Aleksandra Gajinović
www.azbelltas.com

FCI standrard

Opšti izgled: Dobro izbalansiran, robustan, bujno odlakan.

 

Karakteristika: Živahan i uobražen.

 

Narav: Oprezan, uravnotežen, u odnosu na strance u svakom slučaju nešto povučeniji.

 

Glava i lobanja: Bujna dlaka na glavi pada dobro napred preko očiju. Dobro izražena brada i dlaka na obrazima. Lobanja srednje uska, od nadočnih lukova unazad se postepeno sužava, nije sasvim ravna ali nije ni zaobljena, takođe ne jabučasta glava. Ravan lični deo sa srednjim stopom. Nos je crn. Njuška je duga 4 cm, ali nije kvadratima. Rastojanje od vrha nosne pečurke do očiju odgovara približno 1/3 ukupne dužine od vrha nosne pečurke do zadnjeg kraja glave.

 

Oči: Tamne, srednje velike, ka napred ravno usađene, ovalne, niti velike, niti potpuno male i duboko usađene. Belina ne srne biti vidljiva niti u gornjem niti u donjem delu oka.

 

Uši: Viseće, jako odlakane.

 

Zubalo: Gornji sekutići treba da su neposredno iza donjih, odnosno to je obrnuto makazasto zubalo. Sekutići treba da su postavljeni u liniji koja je tako široka i tako ravna, koliko je to moguće. Poželjno je potpuno zubalo.

 

Vrat: Snažan i dobro lučast.

 

Prednje noge: Plećka treba da je kosa i dobro unazad postavljena. Prednje noge ravne i bujno odlakane.

 

Telo: Dužina od vrha lopatice do sedne kvrge, veća je od visine u grebenu. Duga rebra, ravna gornja linija, snažne slabine. Telo je dobro izbalansirano i kompaktno.

 

Zadnje noge: Dobro razvijene i mišićave. Dobro uglovane. Bujno odlakane. Posmatrano od pozadi skočni zglobovi treba da su paraleni i da ne stoje blizu jedan drugom.

 

Šape: Okrugle, mačije sa dobro izraženim jastučićima. Dobro odlakane.

 

Kretanje: Slobodno i veselo.

 

Rep: Visoko usađen, nošen dobro iznad leđa, ali ne kao „drška na grnčarskom loncu", često sa savijenim krajem repa. Bogato odlakan.

 

Dlaka: Duga pokrovna, teška, ravna i čvrsta, nije vunasta ili svilenkasta. Umerena količina podlake.

 

Boja: Zlatna, boje peska, meda, tamno sivo, boje škriljca, boja duvanskog dima. Dvobojan - crna, bela ili braon. Sve boje su jednakovredno dozvoljene.

 

Veličina: Idealna visina je 25,4 cm, za mužjaka, a ženke su nešto manje.

 

Greške: Svako odstupanje od gore navedenog ima se smatrati manom, čije ocenjivanje stoji u tačnoj proporciji sa stepenom izraženosti.

 

N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box