Selidba važi za jednu od najstresnijih situacija u životu svakog čoveka. A kada su u pitanju naši kućni ljubimci, situacija je još gora. U svom tom haosu koji se dešava tokom priprema za selidbu, pas postaje potpuno zbunjen, ne razume zašto su sve te kutije, torbe i ostale stvari svuda oko njega. Zato svaki vlasnik ima zadatak da pomogne svom četvoronožnom prijatelju da što lakše prebrodi ovo veoma neprijatno iskustvo.

Za selidbu se prvo pripremite vi

Pre nego što počnete da pripremate psa za selidbu, prvo se pripremite sami. Napravite detaljan plan selidbe i zapišite sve što vam padne na pamet a za šta smatrate da je bitno u postupku preseljenja.

Ako selidbu želite da poverite nekoj agenciji, važno je da ona bude pouzdana. Raspitajte se kod prijatelja koji su se skoro selili i pogledajte ponudu agencija za selidbe na internetu. Ponuda je široka, a svaka agencija na sajtu ima detaljan opis svojih usluga. Ipak, ako pronađete neku adekvatnu agenciju, najbolje je da stupite u direktan kontak sa njenim službenicima.

Priprema psa za selidbu

Nakon što napravite plan za selidbu i pronađete pouzdanu agenciju, vreme je da se posvetite svom ljubimcu. Psi se adaptiraju relativno lako na nove situacije, ali ima mnogo toga što bi trebalo da se uradi. Pre svega, ostanite smireni, ponašajte se pozitivno i provedite više vremena družeći se sa vašim kućnim ljubimcem.

Uz adekvatnu pripremu i preduzimanje određenih radnji, situaciju možete učiniti manje bolnom za vašeg psa. A evo i kako.

Počnite na vreme pripreme za preseljenje

Pokušajte da sačuvate dnevne rutine vašeg psa što više možete. Psi su stvorenja koja se drže navika. Oni odlično zapažaju promene u svom životnom prostoru. Drastične promene u neposrednom okruženju mogu biti šokantne za pse. Jeste li ikada obratili pažnju na to kako vaš pas reaguje kada uzimate kofer iz ormana? Da ne bi ste uznemirili svog ljubimca, potrudite se da proces pakovanja za selidbu teče laganim tempom. Ako odjednom eliminište sve njegove rituale, vaš pas će verovatno na to odreagovati na neželjen način.

Pre nego što postupak selidbe uopšte počne, možete preduzeti izvesne korake u simislu procesa navikavanja vašeg ljubimca na novo okruženje u kome će se naći nakon useljenja u novi dom. Povedite ga na neka slična mesta ili improvizujte tako što ćete pokušati da simulirate novo okruženje. Ako se selite na novu lokaciju u istom gradu, možete da prošetate psa do novog komšiluka i predstavite ga budućim komšijama. Uostalom, nije na odmet da unapred znate da prvi komšija ima mačku kako se ne bi desilo da zbog vašeg psa ona završi na vrhu nekog drveta, pokušajući da pobegne od njega.

Uverite se da vaš ljubimac ima ažurirane ID podatke sa vašim trenutnim brojevima telefona i novom adresom. Ako niste sigurni u vezi nove adrese, onda unesite podatke vašeg bliskog prijatelja ili člana porodice koji bi mogao da preuzme odgovornost za psa u hitnom slučaju.

Na dan selidbe obratite posebnu pažnju na psa. Smestite ga u izdvojenu sobu, obezbedite mu omiljene igračke, vodu za piće i udoban prostor za spavanje. Držite vrata zatvorena i stavite znak na vratima koji obaveštava one koji se tuda kreću i članove porodice da ne otvaraju vrata. Tako ćete izbeći situaciju da vaš pas zbog velike gužve pobegne dok se iznose stvari iz stana.

Pripremite vašeg psa za put

pripremite psa za putovanje

Potrudite se da vaš najbolji prijatelj bude bezbedan tokom puta. Ne ostavljajte ga samog u vozilu i obezbedite dovoljno svežeg vazduha u automobilu. Pratite vremensku prognozu i pokušajte da izbegnete vožnju po najvećoj vrućini. Ako se selite na udaljeno mesto, spakujte užinu i vodu za vašeg ljubimca za putovanje u automobilu. Hranite ga lagano, psi imaju osetljiv stomak.

Budite spremni na razne situacije: Držite u pristupačnoj torbi medicinsku dokumentaciju, brojeve mikročipova i najnoviju fotografiju u slučaju da se nešto nepredviđeno desi i da se vaš pas odvoji od vas.

Pronađite neki smeštajni objekat koji prima i kućne ljubimce ako je potrebno da prespavate tokom puta.

Pomozite vašem ljubimcu da se navikne na svoj novi dom

pas kuća

Ne dozvolite psu da puno istražuje bez vašeg nadzora sve dok se ne uverite da je kuća potupno bezbedna po njega. Raspakivanje je obično dug proces i polovina punih kutija će sadržati predmete koje će vaš pas želeti da žvaće ili jede.

Ako imate ogradu u dvorištu prošetajte po obodu dvorišta i proverite da li postoji neka rupa ili slabo mesto na ogradi koje pas može da probije. On će, pre nego što se adaptira na novo okruženje, sigurno pokušati da krene u potragu za svojim doskorašnjim domom.

Vašem psu će sigurno trebati izvesno vreme dok ne nauči gde može da boravi u novom domu a gde ne. Zato morate da odvojite vreme kako bi ste mu pomogli da se što pre snađe u novom životnom prostoru.

Upoznavanje novog komšiluka treba da bude postepeno. Toliko novih stvari može da bude previše za vašeg psa. Upamtite, on čuje mnogo više i mnogo bolje nego vi. Vaš pas možda nikada ranije nije video bazen, ili čuo zvuk tupkanja lope sa košarkaškog terena. Trudite se da tokom upoznavanja vaš ljubimac shvati kome je dozvoljeno da bude u vašem okruženju a ko je „opasan stranac“.

Kada postavljate stvari za vašeg psa u novom domu, pokušajte da održite neku konzistenciju. Ako je njegova korpa ili prostirka za spavanje bila u dnevnoj sobi preko puta televizora pre selidbe, postavite je ponovo na isto mesto. Probajte da postavite predmete koji su mu poznati oko njegovog mesta za spavanje. Ako pas ima svoje predmete u blizini, to će mu sigurno pomoći da se relaksira i da se udobno smesti.

Vratite se u rutinu što je brže moguće. Duge šetnje sa psom po novom komšiluku omogućiće mu da se brže prilagodi novom okruženju.

I za kraj, upamtite da je selidba velika promena za sve koji u njoj učestvuju. Vaš pas ne razume zašto više nije u svom uobičajenom okruženju. Držite ga na povocu kad god ste napolju. Još jednom ponavljamo: svaki pas će pokušati da pobegne u svoj stari dom ukoliko im se ukaže prilika za to. I to će trajati sve dok se potpuno ne navikne na svoj novi dom.

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box