Naši ljubimci ponekad mogu da nestatu iz našeg vidnog polja, ali nikada i iz naših misli. Kada ih ostavimo same kod kuće, nije nam svejedno. Psi su nestašni, mogu da naprave neku štetu u kući, a nije redak slučaj i da odlutaju kada shvate da vlasnik nije kraj njih. Osim toga, istraživanja pokazuju i da psi mogu da budu pod jakim stresom kada ostanu sami u kući.

psi mobilni telefon aplikacija

Na sreću, razvojem tehnologije danas smo u mogućnosti da motrimo na njih i dok smo odsutni. Video nadzor i sigurnosne kamere za kućne ljubimce su rešenje koje nam pomaže da uvek držimo na oku našeg psa, mačku ili bilo kog drugog ljubimca.

Kamere za kućne ljubimce pomažu vlasnicima na taj način što im omogućavaju da tokom čitavog dana nadziru svoje krznene prijatelje, ali ne samo to. Danas se na tržištu prodaju sigurnosne kamere sa dvosmernim audio signalom, pa možete dresirati vašeg psa da se navikne na ovakav vid komunikacije, i možete koristiti svoj glas kako biste ga umirili i utešili čak i kada ste stotinama kilometara daleko.

Šta sve treba da poseduje kvalitetna sigurnosna kamera i kakvu kameru odabrati za nadzor kućnih ljubimaca, pročitajte u narednim redovima.

Najpre procenite kakve su vaše potrebe za video nadzorom

Mnogo je razloga zbog kojih vlasnici žele da nadgledaju svoje pse dok su odsutni od kuće. Neki od vlasnika se plaše da pas ne odluta od kuće i zato žele da u svakom trenutku znaju šta njihov ljubimac radi dok je sam. Drugi hoće da dok su na poslu mogu da vode računa o svojim novim štencima ili tek usvojenim psima. Neki se pak žele pobrinuti da njihovi psi ne prave probleme i štetu u kući.

Šta god da je vaš motiv za postavljanje sigurnosnih kamera za kućne ljubimce, pre nego što odaberete kameru ili sistem, obavezno razmotrite najvažnije karatkeristike video nadzora.

Najvažnije osobine kamera za kućne ljubimce

Navodimo nekoliko bitnih karakteristika o kojima bi vlasnici morali da razmisle prilikom izbora sigurnosnih kamera za monitoring pasa ili drugih kućnih ljubimaca u zatvorenom ili na otvorenom prostoru:

-          audio ili dvosmerni audio signal;

-          daljinski video nadzor putem mobilne aplikacije;

-          noćno snimanje;

-          detekcija pokreta;

-          Wi-Fi konekcija;

-          funkcije pan, zoom i tilt.

Zavisno od vaših specifičnih potreba, unutrašnja ili spoljašnja sigurnosna kamera treba da poseduje bar neke od ovih funkcija, a najbolje da ih ima sve. Ali, da krenemo redom.

Ugao snimanja i rezolucija

Rezolucija i ugao snimanja kod nadzorne kamera razlikuju se od modela do modela. Ugao snimanja je aspekt koji u stvari pokazuje koliko je vidno polje vaše kamere. Ako imate psa koji je puno star, ili psa sa hendikepom, jasno je da se oni ne kreću puno, pa ugao snimanja neće biti toliko važan.

Međutim, ako je vaš pas nestašan i stalno u pokretu, onda će biti jako važno da nabavite kameru sa mnogo većim uglom snimanja kako bi mogla da pokrije celokupno polje aktivnosti.

Većina kamera za kućne ljubimce je u nekom od HD formata. Full HD kamera 1080p će moći da snimi znatno više detalja u odnosu na kamere slabije rezolucije i odlična je opcija za nadzor životinja i njihovih aktivnosti.

Dvosmerni sistem komunikacije

Imate mogućnost da bilo kad i bilo gde posmatrate vašeg psa kako spava ili jede i to je svakako veoma dobro, ali šta ako se on iz nekog razloga uznemiri i potrebno je umiriti ga? Rešenje je dvosmerni sistem komunikacije.

Ovakvi modeli kamera imaju i zvučnik i mikrofon, što daje mogućnost glasovne komunikacije sa kućnim ljubimcem. To može biti odličan način da još više ojačate međusobni odnos dok ste vi, na primer, zaglavljeni u saobraćajnoj gužvi, a pas vas nestrpljivo čeka jer je navikao da ste u to vreme već pokraj njega.

Funkcija noćnog snimanja: proverite šta vaš pas radi noću

noc pas u kuci

Kamera sa funkcijom noćnog snimanja omogućava video nadzor čak i u uslovima kada svetlo nije upaljeno ili kada je osvetljenost prostorije slaba. Tako možete da proverite šta vaš ljubimac radi tokom noći a da ne morate da ustajete iz kreveta. Ako radite noćne smene, onda obavezno kupite kameru koja ima funkciju noćnog snimanja.

Senzor pokreta i zvuka sa alarmom

Kamere novije proizvodnje većinom imaju senzore pokreta i zvuka pri čemu korisnik putem aplikacije na svom mobilnom telefonu dobija upozorenje uvek kada senzori registruju sumnjive pokrete ili zvukove.

Memorija kamera za kućne ljubimce

Nekim danima ćete biti veoma zauzeti i nećete biti u mogućnosti da proverite video zapise tako često. Zato je veoma važno kako ćete skladištiti prikupljene podatke. Tri popularne opcije za skladištenje video zapisa su:

-          Cluod (Oblak) – opcija se zasniva na čuvanju vaših video zapisa, snimaka ili fotografija na serveru i većina proizvođača kamera za kućne ljubimce će vam omogućiti ovu uslugu opciono;

-          SD kartica – će vam omogućiti da sami izaberete količinu podataka koju možete skladištiti na njoj. Kada napunite staru SD karticu, možete je zameniti novom.

-          Interna fleš memorija – znači da ne možete da proširite memoriju za skladištenje video zapisa, ali se ona može lako kombinovati sa nekom drugom vrstom skladištenja podataka.

Aplikacija za kontrolu nadzora preko mobilnih uređaja

pas telefon aplikacija

Mobilna aplikacija ima ključnu ulogu kod video nadzora za kućne ljubimce. Ona u stvari predstavlja komunikacionu vezu između vašeg pametnog telefona i sigurnosne kamere. Većina aplikacija se može preuzeti besplatno, uz razne premijim dodatke. Pre nego što preuzmete aplikaciju uverite se da li podržava sve funkcije koje su vema potrebne, kao što je na primer podrška za detekciju pokreta I zvuka.

Wi-Fi konekcija

Mnoge kamere za kućne ljubimce imaju konekciju sa vašim telefonom preko Wi-Fi-ja. Obratite se svom internet provajderu kako biste bili sigurni da živite u oblasti gde je dobra pokrivenost mreže. Za dobru brzinu i pouzdan Wi-Fi nadogradite vaš ruter.

Alternativa mogu da budu kamere sa Bluetooth-om, s tim da je opseg pokrivenosti mrežom u tom slučaju limitiran.

Šta je sa nagibom, rotacijom, pomeranjem i zumiranjem?

Neki proizvođači nude kamere za kućne ljubimce koje imaju dobra ugao nadgledanja pod uslovom da ih stavite na pravo mesto. Ali ako je vaš pas aktivan i nepredvidiv, bolje je da kupite sigurnosnu kameru sa mogućnošću rotacije od 360 stepeni u odgovarajućem pravcu. Neki modeli kamera su tako dizajnirani da se mogu podizati i spuštati i mogu lagano rotirati oko svoje ose.

Zaključak

Današnje tržište je preplavljeno modelima sigurnosnih kamera brendova iz celog sveta, tako da ćete imati ogromnu mogućnost izbora.

Izaberite kameru koja ima rezoluciju minimum 1080p, koja je današnji standard i sigurno će zadovoljiti vaše potrebe za video nadzorom, iako se danas već uveliko prodaju i kamere sa UHD rezolucijom, koja vam za početak neće biti neophodna. Osim toga, važno je da kamera ima dvosmernu audio komunikaciju jer svaki pas voli da čuje glas svog vlasnika u bilo koje vreme. Neophodnost za ostalim funkcijama zavisiće od vaših konkretnih potreba, rase psa, njegovog uzrasta, temperamenta i vaših zajedničkih navika.

Kupite najnovije odgovarujuće sigurnosne kamere za kućne ljubimce i pomozite svom psu da uvek bude smiren i bez straha, a vi budite spokojni, jer ćete u bilo kom trenutku, na bilo kom mestu moći da bacite pogled na vašu kuću i proverite da li je sa vašim ljubimcem sve u redu.

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box