Imate kuću i veliko prostrano dvorište i želite da nabavite psa. To je sasvim u redu, ali imajte u vidu da je pas zahtevan i da ćete morati da mu se prilagođavate.

devojcica i njen ljubimac prelepi pas

Za početak je jako važno da znate šta tačno želite tako da biste mogli da iščitate ili da se raspitate o rasi i potrebama konkretne rase.

Ključne stvari koje treba da znate pre nego što nabavite psa su njegove potrebe kao što su: veličina i zahtev za prostorom, pitanje dlake kao i podložnost rase naslednim bolestima.

Da li da nabavite velikog ili malog psa?

Veličina psa je nešto o čemu biste trebali detaljno da razmislite. Nije isto ako imate psa koji dnevno pojede četvrtinu merice za hranu i onog koji dnevno pojede nekoliko takvih merica. Sa druge strane, zabluda je ako mislite da su veliki psi samo za dvorište, a mali za kuću. Postoji toliko porodica koje u stanu imaju velike pse, ali naravno preduslov je i život u velikom prostoru.

Za porodice sa malom decom, bezbednost dece je na prvom mestu. Mali psi su možda pogodniji za stan, ali oni mogu biti jako krhki i lajavi, a nekad baš i ne uspevaju da se ukope sa nestašnim mališanima. Zato, ako želite da nabavite ljubimca sa kojim će vaše dete, odnosno deca, odrastati, raspitajte koje se rase pasa preporučuju za decu, kao što su, na primer, zlatini retriver ili labrador.

Ne postoji pas koji se ne linja

Ma koliko vam neko tvrdio suprotno, činjenica je da ne postoji pas kome ne opada dlaka. Jedino baš ako odlučite da nabavite Peruanskog ili Meksičkog golokožog psa. U tom slučaju pas ne može gubiti dlaku, jer je nema.

Kako biste delimično rešili muke sa dlakom morate redovno češljati psa i pri tom odstranjivati i dlaku i podlaku. To će donekle umanjiti broj dlaka na tepihu ili kauču, ali svakako ne znači da ih neće biti.

Naravno, postoje na tržištu i preparati koji smanjuju prekomerno linjanje, ali oni ne spadaju u jeftine proizvode.

Pre nego nabavite psa proverite genetske predispozicije

Pre nego se odlučite za neku pasminu dobro se informišite kakve su joj genetske predispozicije, odnosno kakvim bolestima je sklona. Prilikom nabavke psa budite naročito oprezni i podrobno se raspitajte za zdravstveno stanje roditelja vašeg potencijalnog ljubimca.

Ukoliko dobijete psa na poklon, to su činjenice koje sigurno ne možete saznati ali vas to ne sprečava da detaljno proučite literaturu i vidite šta je to na šta biste trebali da obratite pažnju.

Pre kupovine dobro razmislite da li ste spremni da uz svog ljubimca prolazite promenu zubića, grickanje novih cipela, uriniranje po tepihu, jer to je nešto što vas svakako očekuje. Ukoliko niste spremni na sve ovo, za vas je možda bolje da nabavite već odraslog psa koji je prošao sve faze odrastanja i koji je donekle vaspitan i odgojen.

Da li odabrati mužjaka ili ženku?

Na ovo pitanje niko ne može da vam da konačan odgovor. Najbolje je da odaberete prema sopstvenom nahođenju.

Mužjaci više vole da provode vreme napolju, mada ih je teže dresirati. Ali kada uspete u tome, onda su izuzetno poslušni. Ukoliko vaš izbor bude mužjak može vam se desiti da ćete svake večeri ići po njega u komšiluk i „dovlačiti“ ga kući. Kako biste sprečili takvo njegovo ponašanje vodite računa da vam kapija uvek bude zatvorena, jer ćete mu tako onemogućiti izlazak iz dvorišta.

Sa druge strane, ako odaberete ženku, ona će verovatno biti bolji porodični ljubimac. Verovatno će manje biti agresivna a kuje retko pokušavaju da lutaju tokom godine. Ženke su više privrženije vlasnicima i celoj porodici uopšte. Iako se za ženke se smatra da su staloženije od mužjaka, to ne mora da bude pravilo.

Ukoliko vam cena prilikom kupovine psa igra veliku ulogu, ne zaboravite da su ženke nešto jeftinije od mužjaka, ali ovo takođe nije pravilo. Za neke pasmine je čak i obrnuto.

Da li je štene zdravo i da li izgleda dovoljno staro?

Imajte na umu da štene mora da navrši osam nedelja kako bi bilo spremno da napusti majku. Čak neki odgajivači insistiraju na tome da štenci ostanu što duže u leglu kako bi što više ojačali.

Važno je da štenci budu punački, ali ne nagojeni i ne bi trebali da imaju nikakve kvrge i čvoruge. Ukoliko pas ima naduven stomačić, moguće je da ima gliste ili pupčanu kilu. O tome obavezno treba voditi računa.

Prilikom kupovine šteneta obratite pažnju na oči, nos i uši. Oči obavezno treba da budu sjajne, a uši ne smeju da budu crvene, prljave i da izazivaju svrab. Obratite pažnju i na krzno, jer ne bi trebalo da ima crvene pege i nikakve ćelave delove.

Kod nekih rasa je gluvoća veliki problem, a to ćete proveriti tako što ćete tapšati. Obratite pažnju da li pas reaguje. To vam je pokazatelj.

Šta još morate da znate pre nego nabavite psa? 

Pre nego donesete konačnu odluku o nabavci psa morate dobro preispitati i sebe i ukućane. Vi u tom slučaju postajete njegova nova i jedina porodica. Budite spremni da treba da ga socijalizujete. Ukoliko štene nije kontinuirano izloženo novim stvarima, njegov razvoj ne samo da se zaustavlja, već može i da nazaduje.

Ne zaboravite da će vaše štene biti u opasnosti od zaraznih bolesti pre nego što stekne imunitet. Da li ste spremni da ga ne izlažete takvim opasnostima i da izbegavate mesta na koja biste možda otišli? Parkovi predstavljaju potencijalnu opasnost, jer to su mesta gde dolaze i drugi psi.

Ono što biste morali da radite u početku pre nego stekne imunitet je da sa svojim ljubimcem odlazite isključivo na sigurna mesta ili da nosite štene u rukama tamo gde procenite da je to potrebno.

Naravno, vakcinacija i druge vrste zaštite su obavezne.

Ako odlučite da nabavite psa, morate biti dosledni

Pre nego se odlučite na kupovinu psa morate se preispitati da li ste sposobni da budete dosledni svakog trenutka. Svi ukućani moraju znati šta su štenetova pravila ponašanja i moraju ih se pridržavati i primenjivati. Ukoliko prekršite uspostavljena pravila, doći ćete u situaciju da vaš pas neće umeti da se ponaša samo zato što vi niste bili dosledni.

Ovo su neke od ključnih stvari o kojima biste trebali da vodite računa pre nego što nabavite ljubimca. Nabavka psa nije odluka koju treba doneti preko noći, već dajte kako sebi tako i celoj porodici dovoljno vremena za razmišljanje i informisanje.

A kada se odlučite za kupovinu i u vaš dom stigne novi član, uvek imajte na umu rečenicu koju je izrekao Stanley Coren – „Najveći strah za koji psi znaju je da se nećeš vratiti kada odeš negde bez njih“.

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box