stene na krevetu

Doneli ste odluku i vašu porodicu proširujete još jednim četvoronožnim članom. 

Dolazak šteneta u dom je izuzetno uzbudljivo iskustvo za sve nove vlasnike. Ipak, prvi dani neretko su ispunjeni stresnim situacijama, kako za pse, tako i za vlasnike. 

Oni koji do sada nisu živeli sa ljubimcima naći će se u još većem problemu, te će im gotovo svaki pokret šteneta biti nepoznanica. Zato smo rešili da napišemo kratak vodič kroz prve dane sa štenetom i u narednim redovima vas upoznamo sa onim što možete da očekujete!

Prvi dani su idealni za odabir imena za psa

Sigurni smo da ste nakon odluke o kupovini ili udomljavanju šteneta već počeli da razmišljate o imenovanju psa, a napamet su vam padala različita imena za vaše nove krznene prijatelje.

Ipak, savetujemo vam da odabir imena ostavite za prve dane provedene sa njim. Kada birate ime za psa prvenstveno treba da se upoznate sa njegovim karakterom i fizičkim izgledom i tek tada će naići prava inspiracija. 

Na internetu možete pronaći sveobuhvatne liste imena za pse, koje će vam poslužiti kao sjajna inspiracija za odabir origalnog imena na koje će se vaš pas odazivati do kraja života. 

Poslednjih godina popularna su strana imena, posebno za pse stranog porekla, ali i imena koja opisuju karakter psa kao što su Srećko, Maza, Hepi, Spavalica i slično. Isto tako, svog ljubimca možete nazvati u skladu sa njegovim fizičkim izgledom: Gara, Bleki, Flekica, Tufna, Džindžer i slično. 

Stručnjaci predlažu da za pse birate kratka i zvučna imena koja će oni lako razumeti, kao i da izbegavate imena koja zvuče poput komandi, budući da su znatno teža za učenje. 

Nakon što pronađete ime koje sjajno pristaje vašem novom krznenom prijatelju, vreme je da ga naučite da se na njega odazove. Prvi dani biće veliki izazov, a kada pas na poziv veselo dotrči do vas, sav trud će se isplatiti!

Opremite se za dolazak ljubimca

Pre nego što vesele šape ušetaju u vaš dom, neophodno je da pripremite hranu i opremu za psa koja će zadovoljiti sve njegove potrebe tokom prvih desetak dana sa vama. 

Pre svega važno je obezbediti mu odgovarajuću hranu u skladu sa uzrastom i potrebama rase. Kada je reč o opremi, najvažnije su posude za hranu i vodu, pelene za štence koje ćete koristiti u svrhu dresure i igračke koje će zadovoljiti njegove potrebe za aktivnostima. 

Kada ste se već odlučili za kupovinu, budite praktični te obezbedite pribor za negu dlake, ogrlicu, povodac i udoban krevetić u kome će se štene osećati sigurno i komforno tokom dana i noći. 

Ponašanje šteneta tokom prvog dana i noći

Prvi dan i noć umeju da budu posebno stresni za vlasnike i mlade pse. Moguće je da će pas biti oprezan, zbunjen, tužan, ali i uplašen, možda i pomalo agresivan, u zavisnosti od njegovog karaktera i mesta gde je boravio pre dolaska u vaš dom. 

U slučaju da ste spasili štene sa ulice, strah, uplašenost i nepovorenje će biti posebno naglašeni i mogu trajati duže nego što kod pasa koji dolaze iz legla. 

Kako biste olakšali psiću prvi dan, obezbedite mu lični prostor i probajte da se suzdržite od preterane bliskosti sa njim, kao i dolaska većeg broja ljudi. Za štene je dolazak u vaš dom potpuno novo iskustvo, pa je najbolje da mu dopustite da se samostalno adaptira. 

Naravno, to ne znači da treba da ga ignorište. Ukoliko želi da bude kraj vas, dozvolite mu da vas onjuši, mazite ga, a ako bude radoznao i raspoložen, slobodno se zaigrajte sa njim. 

Na jedno mesto u stanu postavite pelene, te s vremena na vreme štene dovedite do tog mesta, ne bi li shvatio da tu treba da obavi nuždu. Kada god obavi nuždu na predviđenom mestu, nagradite ga i pohvalite. 

Tek što ste pregrmeli prvi dan i pas je počeo da se zbližava sa vam, sledi prva noć za koju se posebno treba pripremiti. Biće izazov uspavati štene. Možete očekivati cvilenje, lajanje, ali i molbe da dođe kod vas u krevet, pa čak i skakanje na njega. 

Savetujemo vam da u ovoj situaciji ipak obezbedite odvojeno mesto za spavanje, posebno ukoliko se radi o velikim rasama poput vučjaka, labradora, doge i slično, budući da će u odrasloj dobi psi biti znatno veći. Ako mu od starta pokažete mesto za spavanje, dresiranje će biti jednostavnije.  

Njegovo mesto za spavanje može biti i u blizini vašeg kreveta, a u krevetić smestite igračkicu za koju se vezao ili drugi predmet koji mu je drag. 

Šta možete da očekujete u prvih mesec dana?

Nakon nekoliko dana, štene će se već navići na novu sredinu i početi da vam u potpunosti veruje i trebalo bi da uspostavite određenu dnevnu i noćnu rutinu. U šetnju ga i dalje vodite na povocu, a primetićete da je vremenom sve lakše kontrolisati povodac. Ako pas nije vakcinisan, preporuka je da ga ne izvodite dok ne obavite čitav ciklus vakcinacije. 

Naravno, tokom ovog perioda trebalo bi da posetite veterinara i obavite sve preporučene preglede, kao i čišćenje od parazita. U prvih 30 dana, vaš pas treba da se odaziva na ime i reaguje na osnovne komande, naviknut je na obroke i vreme spavanja. 

Kada je već potpuno slobodan, postepeno krenite sa privikavanjem na goste, druge ljubimce (ako na primer imate mačku), vožnju automobilom i sve situacije koje ga tokom života očekuju. 

Nadamo se da vas je naš tekst adekvatno pripremio za sve izazove, ali i uzbudljive avanture koje slede sa dolaskom šteneta u vaš dom!

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box