kucica za pse pas

Da li volite da se upuštate u “uradi sam” projekte? 

Ili možda imate želju da se po prvi put okušate u jednom takvom projektu i pritom kreirate zanimljiv kutak ljubimcu?

Ukoliko imate pozitivan odgovor, nalazite se na pravom mestu.

Za sve entuzijaste koji žele da obraduju svoje četvoronožne prijatelje, pripremili smo kratak vodič za pravljenje kućice za pse. Nastavite da čitate tekst i saznajte šta vam je sve potrebno da izgradite kućicu u kojoj će se svaki pas osećati sigurno i prijatno!

Nabavite alat za pravljenje kućice

Jedan od prvih i zasigurno neizostavnih koraka jeste nabavka alata koji će vam biti potreban za kreiranje kućice. Biće vam potreban pre svega ručni alat, ali i nekoliko manjih primeraka električnog ili aku alata. Iako kupovina alata možda deluje kao izazovan zadatak za početnike, u savremenom dobu u kom živimo, ovaj proces znatno je pojednostavljen. 

Prodaja ručnih alata, kao i drugih tipova alata i opreme za rad veoma je jednostastavna putem online prodavnica alata. U svega nekoliko klikova možete uporediti cene i modele alatki i odabrati onu koja je po vašoj meri. 

Naš predlog je da napravite drvenu kućicu sa limenim krovom, budući da je drvo prirodan i veoma prijatan materijal, kako za ljude, tako i za ljubimce, jednostavno se obrađuje, a uz malo trikova, može biti otporan na različite vremenske prilike. 

Za vaš mali projekat potrebne su vam bušilica, odvijač, čekić, metar, ručna testera (praktičnija opcija za one koji nemaju iskustva) ili ubodna testera, ekseri, šrafovi, šmirgla, zaštitne rukavice, lepak za drvo, četka za farbanje i farba. Za kućicu za pse trebalo bi da koristite farbu, odnosno premaz koji štiti od različitih vremenskih prilika kako se drvo ne bi izdeformisalo i izgubilo svoje sjajne karakteristike. 

Odredite dimenzije i napravite precizan nacrt kućice

Pre nego što se upustite u izgradnju drvene kućice, napravite crtež na kome ćete označiti sve dimenzije, ali i sebi napisati detaljne instrukcije za količinu neophodnog materijala. Izuzev dimenzija, na nacrtu možete označiti mesta gde se određeni elementi spajaju i zabeležiti način na koji se spajaju. 

Kućicu idealnih dimenzija kreiraćete u skladu sa veličinom psa, a važno je da napravite prostor koji mu neće biti premali, u koji može bez problema da legne i uživa u odmoru. U kućici idealnih dimenzija vaš pas će biti srećan i uživati u boravku na otvorenom!

Još jedna važna stavka na koju treba da mislite jesu materijali koje koristite, a za ovaj projekat biće vam potrebno nekoliko gredica i OSB ploče.

Na nacrtu obeležite koliko vam je potrebno kog materijala, pa ga možete kupiti upravo u tim dimenzijama, te će vaš zadatak biti samo pripajanje određenih elemenata.

Naravno, možete kupiti i čitave drvene ploče, odnosno gredice, te samostalno seći elemente pomoću univerzalne ubodne testere. 

Ključni koraci prilikom pravljenja kućice

Postoji nekoliko načina da napravite kuću za psa, a mi ćemo vam dati jedan od jednostavnijih predloga. Ukoliko vašem ljubimcu želite da unapredite kućicu, možete uz predloženu konstrukciju unaprediti određenim dodacima i poboljšati izolaciju i idealan zaklon čak i tokom loših vremenskih priika.

Za ovu konstrukciju potrebne su vam 2 ili više OSB ploča u skladu sa veličinom psa, odnosno kućice. Izuzev ploča potrebne su vam i krovne letve i lim za krov koji vam profesionalci mogu iseći po meri, na mestu gde ga nabavite. 

Prvi korak jeste sečenje letva na željenu dužinu. Isecite njih 4 tako da budu istih dimenzija i spojite ih šrafovima pod pravim uglom, tako da izgradite kvadratnu konstrukciju, pa taj postupak ponovite još jednom. Zatim ručnom ili ubodnom testerom isecite 4 letve koje ćete koristiti za spajanje ova dva kvadrata (tako da napravite kocku).

Naredni korak je postavljanje OSB ploča koje ćete izrezati ubodnom testerom na željene dimenzije, a potom ih postaviti na konstrukciju - pod i sve četiri strane i pričvrstiti šrafovima. Pre postavljanja prednje strane izrežite i šmirglom obradite otvor kroz koji ljubimac nesmetano može da uđe.

Sve što je preostalo jeste postavljanje limenih ploča na gornji kvadrat i pričvršćivanje šrafovima. Nakon što ste zavšili ovaj postupak, vreme je za farbanje bojom koja šiti drvo od vlage i to u dva sloja. Pre nego što ljubimca pustite u njegovu novu kućicu dobro proverite unutrašnjost i spoljašnost, kako bi pas bio siguran i sačekajte da se boja u potpunosti osuši. 

Opremite unutrašnjost i okruženje po meri psa

Kako biste napravili udoban prostor za odmor, u unutrašnjost njegovog malog doma smestite mekano ćebe ili tanji ležaj za pse, kako biste obezbedili udobnost psu, a kako bi se ovde osetio sigurno, tu smestiti njegovu omiljenu igračku. 

Pored kućice stavite dodatne činije za hranu i vodu, koje će biti posebno korisne tokom letnjih meseci kada će pas provoditi najviše vreme ovde. 

Dolazimo i do jednog pitanja koje zanima mnoge vlasnike - kako da pas uđe u kućicu i želi da boravi u njoj? 

Biće vam potrebno malo strpljenja i veštine. Baš kao što ste tokom odrastanja dresirali psa i naučili ga šta je dozvoljeno, a koja ponašanja su neželjena, tako ćete ga navići i na ovaj novi prostor. Prvo mu dopustite da se upozna sa kućicom, da je onjuši i istraži. Nakon toga možete ga pozvati da uđe unutra, a kada to učini nagradite ga ukusnom poslasticom za pse i odobravanjem. 

Ovaj postupak potrebno je da ponovite nekoliko puta, a važno je da tokom postupka nikako ne terate psa da ulazi u kućicu, jer to može stvoriti negativne emocije, što zasigurno nije vaš cilj. 

Nadamo se da vam je naš tekst bio koristan, ali i podsticajan, te da ste sada spremni da zasučete rukave i napravite kućicu koju će vaš ljubimac obožavati!

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box