Dobro došli,
gost
|
|
Tema: Pobacaj krava
Pobacaj krava 22 feb 2012 18:08 #1752
|
Postovani, krava mi se u oktobru prosle godine pobacila u 4 mesecu gravidnosti, posle 40 dana sam je semenio to je bilo u novembru i onda iz cista mira se ponovo u februaru pobacila, oba puta sam je semenirao dali da pokusam prirodni pripust pod bikom molio bi da mi neko odgovori na ovu temu.
|
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
|
Odg: Pobacaj krava 22 feb 2012 18:31 #1753
|
Postoji mnogo razloga da krava pobaci a najmanji je vestacko osemenjavanje. Sa ovim vasim objasnjenjem nemoguce je dati bilo kakvu dijagnozu. Sta kaze vas veterinar
|
Zahvalnici: Medzid
|
Odg: Pobacaj krava 23 feb 2012 07:52 #1758
|
Potpuno se slazem sa odgovorom predhodnog kolege!Ima puno razloga zbog cega je krava pobacila?Po meni trebali ste konsultirati vaseg veterinara kada se to desilo, mozda bi uzeo krv od krave , ili posteljicu pa bi odneo na vet.institut da se utvrdi uzrok pobacaja ( ako se radi o bakterijama)!
U svakom slucaju sledi vam konsultacija sa vasim veterinarom.A sto se tice misljenja da je zbog vestackog osemenjavanja nastao pobacaj, budite sigurni da sigurno to nije razlog pobacaja!! |
Zahvalnici: Medzid
|
Odg: Pobacaj krava 05 feb 2016 21:52 #6099
|
Postovani,potreban mi je savjet.Krava je pobacila tele u 5-om mjesecu gravidnosti i evo vec je proslo vise od 40 dana od nemilog dogadjaja a ne pokazuje nikakve znake estrusa.Sta ciniti?
Unaprijed zahvalan. |
|
Odg: Pobacaj krava 06 feb 2016 14:34 #6102
|
Pregledom utvrditi funkcionalnost jajnika i stanje materice. Nakon toga, uvesti životinju u estrus. Ukoliko je stanje procenjeno kao povoljno, osemenite je. Preporučio bih ubacivanje 20ml cefalexina u matericu 24h nakon osemenjavanja (prethodno proveriti da li je folikul prsao). GnRH 12. dana i kontrola steonosti 35. dana.
Ah,da...vlasnik je dužan da odmah prijavi pobačaj da bi se što pre poslao materijal u nadležni Institut radi utvrđivanja mogućeg zaraznog pobačaja. Kad bi svi vlasnici to poštovali, bilo bi mnogo manje nedoumica u vezi sa uzrokom. |
na psu rana...
Poslednja izmena: 06 feb 2016 14:38 od primus.
|
Odg: Pobacaj krava 06 feb 2016 22:31 #6104
|
Veoma sam zahvalan na vasem odgovoru.
Nemojte pomisliti da cu samostalno nesto "cackati" po kravi ali sam znatizeljan a i nije lose to znati stoga imam par glupih pitanja: Sta podrazumjevate po pojmom "uvesti zivotinju u estrus"...nekakva hormonska terapija ili slicno..? Sta je to GnRH i kako utvrditi steonost 35-og dana ako veterinar nemoze da bude siguran niti 60-og dana.Napomena: ultrazvuk nije opcija jer koliko ja znam niko ga i nema. Sto se tice ovoga u vezi sa pobacajem ja sam u svakom slucaju zagovornik toga samo neznam kome bi se obratio i ko bi to sve odradio a da me ne "odere ko Musa jarca" a nebi bio problem ni platiti neku razumnu cijenu da bi se doznao uzrok pobacaja ako nizbog cega drugoga onda radi samoga sebe i ostalih krava u mojoj stali. |
|
|