Dobro došli,
gost
|
|
Tema: šmalenberg šta je to?
šmalenberg šta je to? 01 feb 2012 17:15 #1666
|
Procitao sam danas da je Rusija ogranicila uvoz mesa zbog virusa Šmalenberg a da u Evropi hara taj virus još od novembra o čemu danas pišu naši dnevni listovi, pa me interesuje nesto vise o pomenutom virusu koji su simptomi i kako se odrayava na ljude_
|
Poslednja izmena: 01 feb 2012 17:15 od draganpan.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
|
Odg: šmalenberg šta je to? 01 feb 2012 19:46 #1667
|
Prvi put cujem, ali piše da bolest prenose mušice i da oboljevaju preživari, onda je možda bolest plavog jezika.
|
|
Odg: šmalenberg šta je to? 01 feb 2012 19:55 #1668
|
Ima nekih tvrdnji da se usled ovog radjaju nakaze ili uginuce fetusa. Neznam da li je tacno
|
|
Odg: šmalenberg šta je to? 01 feb 2012 20:31 #1669
|
Virus Šmalenberg je "radni" naziv za virus koji je prvi put otkriven u novembru 2011. godine u Nemačkoj. Spada u familiju Bunyaviridae, rod Bunyavirus (kao i virus Akabane bolesti) Prenosi se putem komaraca iz roda Culicoides, a oboljevaju domaći preživari, moguće i divlji. Kod inficiranih životinja izaziva pobačaje i rađanje nakaznih mladunaca.
===================================Ovo sam iskopao po internetu=============================================== Čujem od kolega sa terena gde uveliko pristižu junice iz Nemačke i Austrije koje država trenutno uvozi da je broj pobačaja ne tako mali, a takođe i da se u mnogim štalama javljaju pneumonije kod domaćih krava koje su došle u kontakt sa junicama iz uvoza. Ima li neko slične informacije? |
Zahvalnici: draganpan
|
Odg: šmalenberg šta je to? 02 feb 2012 17:16 #1672
|
|
Poslednja izmena: 02 feb 2012 17:19 od zoxvet.
Zahvalnici: draganpan
|
Odg: šmalenberg šta je to? 05 feb 2012 08:59 #1673
|
Sve u svemu Nemci nam šalju problem!!! Ima li informacija dali krave pokazuju neke kliničke simtome sem abortusa!?
|
|
|