Vremenski period involucije uterusa nakon partusa je različit kod pojedinih vrsta, a i u okviru jedne te iste vrste, pa i kod jedne individue koja je imala više partusa. Razlika može da nastane i zbog različitog intenziteta sekrecije estrogena iz ovarija za vreme laktacije, jer je poznato da estrogeni povećavaju matericu, a verovatno sprečavaju i njenu brzu involuciju.

Proces laktacije obično sprečava nastup polnog ciklusa, a naročito ako se pojavi u prvim danima nakon partusa. To nastaje, verovatno, zbog    toga  što  je  adenohipofiza prezauzeta produkcijom laktogenog hormona, a to smanjuje sekreciju drugih gonadotropnih hormona. Međutim, posle nekog vremena (meseci) adenohipofiza počinje ponovo stvarati dovoljne količine hormona koji stimuliše razvoj folikula i ponovno se javlja polni ciklus. U ritmičkoj međuigri hormona ovarijuma i hipofize za vreme polnog ciklusa ne učestvuje u znatnoj meri i laktogeni hormon, pa se produkcija mleka, prema tome, nastavlja.

 

Literatura: Mr Milun D Petrović, Dr Milan M Petrović, Dr Vladimir S Kurćubić - GOVEDARSTVO  TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE, Čačak, 2006.


Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - Goveda

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box