konjarstvo

Tokom 20. veka do danas broj konja u svetu opada. Ova životinja je zamenjena motornim vozilima i njen značaj u transportu, poljoprivredi i drugim delatnostima je sve manji. Statistički podaci govore da je broj konja u svetu od drugog svetskog rata do danas opao sa 80 na 64 miliona grla. Broj konja je naročito opao u razvijenim zemljama gde je tek krajem 20. veka ovaj trend zaustavljen. U svim zemljama EU raste uzgoj sportskih i rekreativnih grla. Opšta pojava je ekspanzivno širenje rasa iz severne i zapadne Evrope i formiranje međunarodnih asocijacija za ove rase. U konjarstvu se uočava i trend feminizacije i očekuje se da u skoroj budućnosti tipični odgajivači i stručna lica u konjarstvu budu žene.

Broj konja u Srbiji je takođe opadao, naročito poslednjih decenija. Uzgoj teških radnih konja je potisnut, dok je gajenje domaćeg brdskog konja van nadzora selekcijskih službi. Ono što još više zabrinjava to je nestanak nekadašnjeg društvenog sektora, odnosno državnih ergela. U ovom momentu uzgoj konja je prepušten privatnoj inicijativi i ne postoji akcioni plan koji bi regulisao nadzor nad ovom specifičnom granom stočarstva. Naravno, zbog činjenice da je interesovanje šire javnosti usmereno na konjske trke, konjički sport i rekreaciju, privatna inicijativa je uglavnom usmerena na uzgoj grla koja odgovaraju ovim namenama. Zbog toga je u urbanim celinama prisutan uzgoj engleskog punokrvnog konja, kasača i polukrvnih rasa i tipova. Lipicaner se gaji i u gradovima i u selima i služi kao paradni konj za vuču, ređe za jahanje. Autohtone rase se ne gaje organizovano, a nešto interesa za očuvanje nonijusa, odnosno brdskog konja ne obezbeđuje realni rast njihovog uzgoja.

 

 

Literatura: Prof. dr Dragiša Trailović, Prof. dr Tihomir Petrujkić, Prof. dr Marijana Vučinić, Asist. mr Ružica Trailović, Dr Zoran Katrinka, SAVREMENI TRENDOVI U UZGOJU I ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI KONJA

 vetshop konji

 

 

 

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - KONJI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box