Holštajnski konj
holstajnski-konj
Alternativno ime
Holštajner
Zemlja porekla
Застава Немачке Nemačka
Namena
Konj za jahanje i preskakanje prepona

Holštajnski konj je rasa poreklom iz Šlezvig-Holštajn regiona na severu Nemačke. Spada medju najstarije toplokrvne konje. Prvi uzgoj počinje u 14. veku u manastiru Iterzen. Od malih domaćih konja sa hazeldorfskih močvara, iterzenski monasi su počeli da razvijaju veće konje pogodne za poljoprivredu u zahtevnim uslovima ali i za potrebe ratovanja. Od 16. veka ovi konji su imali poseban ugled i rasa je bila veoma tražena sve do 18. veka. Nakon protestanske reforme uzgoj konja više nije u nadležnosti monaha, već lokalnih zvaničnika i individualnih poljoprivrednika. Već 1719. godine država je odgajivačima ponudila nagradu za najbolje holštajnske pastuve.
 

Toplokrvne rase, uključujući i holštajnskog konja, su se prilagodjavale zahtevima tržišta. Kada su bili potrebni hitri i brzi konji kombinovalo se sa konjima iz Španije i Napulja, da bi se dobili zaprežni konji ukršali su se sa Jorkširom. U ukrštanjima je takodje korišten andaluzijski konj, klivlendski ridjan (Clevland Bay) i engleski punokrvnjak.

Holštajner dostiže visinu od 163-173 cm u grebenu i telesnu masu od 600 kg. Pastuvi moraju imati minimum 157. cm. Glava je veoma duga sa ravnim profilom. Poznati su po svom zaobljenom mišićavom vratu i moćnim zadjim nogama. Ledja su duga i mišićava, sapi snažne, rep visoko nasadjen,  noge jake i ne previše duge.


 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - KONJI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box