Mustang
Mustang
Zemlja porekla
 Severna Amerika
Namena
Divlji konj

Mustang je tipičan divlji severnoamerički konj, koji vodi poreklo od konja koje su doveli u Ameriku španski konkistadori. Reč Mustang dolazi iz španske reči mestengo (mesteño), što je označavalo španski ceh koji je uzgajao stoku u Kastilji. Mustang je sinonim američkog divljeg zapada i predstavlja gracioznost, lepotu, brzinu i nezavisnost, zato je danas taj sinonim često upotrebljavan u proizvodima visokog razreda (motori, automobili).
 

Godine 1971. američki kongres priznaje Mustanga kao istorijski simbol Zapada.
 

Mustang je bio prvi konj koji je došao u Ameriku sa Špancima. Do tada američki kontinent konja nije poznavao. Pretpostavlja se da su konji živeli u Americi u praistoriji, a da su kasnije izumrli.
 

Prvi konji došli su u Ameriku sa Špancima oko 1500. Bili su andaluzijskog, arapskog i magrebskog porekla. Prilikom španskih ekspedicija neki od njih su pobegli ili bili oteti od strane Indijanaca (ekspedicija Ernanda de SotoaFransiska Vaskeza de Koronada). To je bio razlog za brzo širenje populacije konja po Americi. Mustang je bio vrlo dobro prihvaćen i kod Indijanaca, kojima je konj postao veoma značajan, naročito Komančima,Šošonima i Nazperkama.
 

Mustang je postao obavezan simbol u predstavljanju Amerike, bilo u napadima na poštanske vozove ili bitkama Indijanaca i kauboja. Holivud ga izdiže u legendu.
 

Konji su bili velikog značaja u osvajanju Amerike. Kad su Indijanci videli Špance na konju, smatrali su ih božanstvom. Do tada nikad viđeni, konji su im ulivali veliki strah.

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - KONJI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box